Riskiks indeholder arsen, der anses som værende kræftfremkaldende og det anbefales derfor, at børn slet ikke får riskiks.
Riskiks var i mange år anset som en sund snack, som man roligt kunne spise løs af og give børnene til mellemmåltid og med på madpakken.
Men kiksene af ris indeholder arsen, der kan være kræftfremkaldende, og Fødevarestyrelsen har derfor lavet anbefalinger for indtaget af de risholdige kiks.
Men må børn slet ikke få riskiks eller hvad er egentligt anbefalingerne? Læs mere her.
Hvad er arsen?
Alle ris og risprodukter har et naturligt indhold af arsen, herunder også riskiks.
Arsen er et grundstof, der i uorganisk form klassificeres som kræftfremkaldende. Mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har altså en forøget risiko for kræft.
Netop denne uorganiske form for arsen findes i ris og risprodukter.
Mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn, og man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som værende mere eller mindre arsenholdige.
Børn bør ikke få riskiks
På grund af indholdet af arsen i ris, har Fødevarestyrelsen udarbejdet en række generelle anbefalinger til forældre om risprodukter.
Ris som helhed kan fortsat indgå i en sund og varieret kost.
Men i forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relativt større indtag i forhold til deres kropsvægt.
Da riskiks indeholder en del uorganisk arsen anbefales det, at børn slet ikke får dem.
Det begrundes med det høje indhold af arsen samt, at riskiks er et produkt vi let kan undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og desuden ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.
Der er ingen specifikke anbefalinger for voksne, men logisk følger det, at man kun bør spise en begrænset mængde riskiks.
Indhold i riskiks
Ifølge Fødevarestyrelsen er riskiks altså hverken sunde eller nærende.
Ser man på ingredienslisten består klassiske riskiks kun af to ingredienser: Ris og salt.
Næringsindholdet består primært af kulhydrater (cirka 80%) og de indeholder omkring 390 kcal per 100 gram.
Om risene angives som fuldkornsris eller ej giver ikke den store forskel, når man ser på indholdet af kostfibre, der typisk ligger på 3-4 gram per 100 gram.
Se den fulde liste over næringsindhold her:
Indhold per 100 gram | Kornbageriet, Riskiks med havsalt |
Energi (kcal) | 386 |
Fedt (g) | 2,8 |
- heraf mættede fedtsyrer (g) | 1,1 |
Kulhydrater (g) | 79,3 |
- heraf sukkerarter (g) | 0,5 |
Kostfibre (g) | 3,1 |
Protein (g) | 8,2 |
Salt (g) | 0,27 |
Riskiks er ikke sunde
Ifølge Fødevarestyrelsen af riskiks altså ikke sunde hverken som mellemmåltid, i madpakken eller til morgenmad.
På grund af indholdet af kræftfremkaldende arsen bør børn slet ikke spise dem, og som voksen skal du også tænke over, ikke at spise for mange af dem.
Overvej hvor mange risprodukter du samlet set spiser, da der er arsen i alle typer af ris og risprodukter. Spiser du generelt ikke mange ris eller risprodukter, kan du godt spise en riskiks i ny og næ.
En øget risiko for kræft ses først, hvis man gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Få mere viden om fødevarer her:
Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Per Jensen
Det er noget værre vrøvl.
Ris indeholder kun Arsen hvis det findes i jorden.
Det sidder uden på skallen hvis jorden indeholder det.
Grøntsager og meget andet indeholder også Arsen hvis det findes i jorden.
Hvide ris indeholder ikke Arsen fordi skallen er fjernet.
Så børn kan sagtens spise riskager,da de er lavet af poleret ris.
Svend Aage Sørensen
Hvis ris skulle udgøre den store sundhedsmæssige risiko som her anføres. Så skulle befolkninger i Asien og andre risspisende lande jo være udslettet fra jordens overflade, mange steder spises ris 3 gange om dagen.