Dåsefrugt er en klassiker i desserter som frugtsalat, og kan være en nem adgang til frugt. Men er det lige så sundt som frisk frugt?
Ananas i skiver, dessertmandariner, frugtcocktail og halve pærer og ferskner er alle eksempler på såkaldt dåsefrugt.
Dåsefrugt er en nem måde at få frugt til desserter som en frugtsalat. Men er dåsefrugt lige så sundt som frisk frugt eller har de mistet nogle af deres næringsstoffer?
Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på næringsindholdet i dåsefrugter.
Ikke bare frugt på dåse
Hvad end det er ananas, pærer, ferskner eller mandariner, så tilsættes frugten ofte en sukkerlage, når den kommer på dåse. Sukkerlagen består af en kombination af vand og sukker eller sirup.
Nogle dåsefrugter kan også ligge i juice i stedet for sukkerlage. Ananas ligger for eksempel ofte i ananasjuice, mens pærer kan ligge i druesaft.
Ud over sukkerlage eller juice tilsættes der ofte også tilsætningsstoffer som surhedsregulerende middel, antioxidanter, calciumklorid eller farvestoffer. Disse tilsættes for at regulere smag, farve eller konsistens samt for at forhindre farveændringer som brunfarvning af frugten.
Tjek derfor ingredienslisten på dåsen, hvis du vil undgå tilsætningsstoffer. Du kan sagtens finde dåsefrugt uden.
Vitaminer og mineraler går tabt
Frisk frugt indeholder sunde kostfibre, vitaminer og mineraler. Men bevares alle de sunde næringsstoffer, når frugten kommer på dåse?
Sammenligner man næringsstofindholdet i dåsefrugt med frisk frugt mistes en del af de sunde egenskaber desværre i dåsefrugten.
Generelt er der flere kalorier i dåsefrugt end i frisk frugt – gennemsnitligt cirka 25 procent flere kalorier. Det skyldes et højere sukkerindhold i dåsefrugten fra den tilsatte lage. Selvom du sier lagen fra og kun spiser frugten, vil der nemlig stadig være et godt sukkerlag omkring din frugt.
Også vitaminer og mineraler mistes, når frugten kommer på dåse. Både indholdet af A-vitamin, B-vitamin (særligt folat), C-vitamin og E-vitamin er generelt betydeligt lavere i dåsefrugt end i de friske udgaver. Også indholdet af mineraler som calcium, fosfor og kalium er mindre i dåsefrugten. Dog er det vigtigt at nævne, at der trods alt er nogle vitaminer og mineraler tilbage i dåsefrugten – de forsvinder ikke helt.
Angående de sunde kostfibre ses en tendens til et lille tab i dåsefrugten for nogle frugter, som pære og mandarin. Dette kan skyldes, at den kostfiberrige skræl ofte fjernes i dåsefrugten.
Tæller dåsefrugt med i 6 om dagen?
Ifølge de officielle kostråd skal vi spise 6 stykker frugt og grønt om dagen, hvilket svarer til 600 gram. Der er forskel på frugter og grøntsager og det anbefales derfor, at mindst halvdelen af de 600 gram skal være grøntsager og gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner.
Grøntsager indeholder generelt kun få kalorier, og du kan derfor roligt spise løs af dem – både de friske, frosne og dem på dåse.
Frugter indeholder derimod en del naturligt sukker, hvorfor du ikke bør spise for meget frugt. Dåsefrugt ligger desuden ofte i sukkerlage eller juice, der tilføjer endnu mere sukker til din frugt, så kan det tælle med i 6 om dagen?
Fødevarestyrelsen nævner ikke dåsefrugt i deres anbefalinger for frugt og grønt. Derimod nævnes juice, der kan tælle for én af de 6 om dagen, uanset hvor mange glas juice, du drikker.
Da frugten i både juice og dåsefrugt er forarbejdet, vil det umiddelbart give mening at sidestille de to i anbefalingerne. Det vil sige, at dåsefrugt kan tælle for én af de 6 om dagen – uanset mængden du spiser. Men husk, at både juice og dåsefrugt indeholder en del kalorier.
Den søde og bløde smag af dåsefrugt
Smagen af dåsefrugt er naturligvis anderledes end den friske frugt. Både smag og konsistens ændres, når frugten kommes på dåse og omgives af lage - uanset om lagen består af sukkerlage, frugtsaft eller juice.
Frugtens naturlige friske smag med mange smagsnuancer forsvinder ofte i dåsefrugten, hvor smagen bliver mere ensporet og præges af en meget høj sødme.
Konsistensen af frugten ændres også i dåsefrugt - den mister sin sprødhed og bid og bliver meget mere blød.
Den ændrede smag og konsistens kan have sine fordele og ulemper, men er i hvert fald noget du skal være opmærksom på.
Har du ikke fået syltet dine pærer selv til en af verdens bedste desserter, nemlig Pære Belle Helene, så kan du godt bruge dåsepærer i stedet. Det smager stadig fantastisk!
Se opskrift på Pære Belle Helene her: Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs
Kilder: Fødevarestyrelsen, Frida Fooddata - DTU Fødevareinstituttet, Vitakost.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden