Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)

Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)

Icewine
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Tysk Eiswein er sjælden
  • Varmere klima = mindre Eiswein
  • Icewine laves mest i Canada
  • Kommentarer

Eiswein, også kendt som Icewine, er en unik vin, mest hvid, lavet af sent høstede druer, som på vinstokken er ramt af stærk frost (minus 8 grader i Canada, minus 7 i Tyskland).

Druerne skal presses i frossen tilstand. Da druen er blevet til is, giver presningen et ekstremt lille udbytte af most med meget højt indhold af både sukker (120-200 g/l) og syre (ofte 10 g/l), som netop ikke er frosset.

Læs også:

  • Sådan får du vin til at smage bedst muligt
  • Få viden om vin: Vinkenderens guide til vinguides
  • Vinglas - se hvilken vin der skal i hvilke glas

Vinen er markant anderledes end vine som Bordeaux' Sauternes eller Beerenauslese fra Tyskland og Østrig.

Her laves vinen af druer angrebet af "ædel råddenskab", en svamp Botrytis Cinerea (latin), "Pourriture Noble" på fransk og "Edelfäule" på tysk. Svampen koncentrerer sødmen, ikke syren, og giver vinen en særlig aroma.

Frosten dræber også denne svamp, så Eiswein har ikke aroma som Sauternes, men en rig, men frisk aroma og en smag, hvor den store sødme er balanceret af magtfuld syre.

Vinen smager ofte godt ung, men vil udvikle aroma og smag i årtier takket være syren.

Tysk Eiswein er sjælden

Den første Eiswein blev høstet i Franken i 1794, formentlig ved et uheld, da druerne blev ramt af tidlig frost. Siden fulgte Eiswein nær Bingen i Rheinhessen 1829-30. Men mængderne var meget små, da vinene var svære at presse - faktisk er det sket, at de frosne bær fik vinpressen til at knække!

Fra 1960 kom der mere stabile druepresser, og mængden af Eiswein steg. Druerne fik lov at hænge flere måneder efter normal høst, ofte beskyttet af net mod sultne fugle. Den første stærke frost er ofte om morgenen, og så plukkes druerne i en fart, så de kan komme ned til kælderen inden for en time.

Varmere klima = mindre Eiswein

I Tyskland er der årgange som 2014 og 2019 uden én flaske Eiswein, som derfor ofte koster mere end Beerenauslese og selv Trockenbeerenauslese.

Den globale opvarmning har ikke været god for Eiswein.

Icewine laves mest i Canada

Men i lande med mere ekstremt fastlandsklima er der stadig mulighed for Eiswein eller Icewine de fleste år.

I Østrig laves vinen ofte ved den lavvandede Neusiedler sø, og i Moldova er Icewine blevet lidt af en specialitet.

I Canada blev den første Icewine lavet i 1983, og i dag har Niagara Peninsula nok den største produktion i verden med årgang med tæt på 1 million liter isvin.

Andre lande med Icewine er USA (nær Niagara) og såmænd også Danmark, hvor isvinen desværre ofte - grundet vort lune klima - laves af druer, som er frosset i isskabe.

Kilder: WikiPedia, WinesNiagara, Lindely, Purcari

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.