Eiswein, også kendt som Icewine, er en unik vin, mest hvid, lavet af sent høstede druer, som på vinstokken er ramt af stærk frost (minus 8 grader i Canada, minus 7 i Tyskland).
Druerne skal presses i frossen tilstand. Da druen er blevet til is, giver presningen et ekstremt lille udbytte af most med meget højt indhold af både sukker (120-200 g/l) og syre (ofte 10 g/l), som netop ikke er frosset.
Læs også:
- Sådan får du vin til at smage bedst muligt
- Få viden om vin: Vinkenderens guide til vinguides
- Vinglas - se hvilken vin der skal i hvilke glas
Vinen er markant anderledes end vine som Bordeaux' Sauternes eller Beerenauslese fra Tyskland og Østrig.
Her laves vinen af druer angrebet af "ædel råddenskab", en svamp Botrytis Cinerea (latin), "Pourriture Noble" på fransk og "Edelfäule" på tysk. Svampen koncentrerer sødmen, ikke syren, og giver vinen en særlig aroma.
Frosten dræber også denne svamp, så Eiswein har ikke aroma som Sauternes, men en rig, men frisk aroma og en smag, hvor den store sødme er balanceret af magtfuld syre.
Vinen smager ofte godt ung, men vil udvikle aroma og smag i årtier takket være syren.
Tysk Eiswein er sjælden
Den første Eiswein blev høstet i Franken i 1794, formentlig ved et uheld, da druerne blev ramt af tidlig frost. Siden fulgte Eiswein nær Bingen i Rheinhessen 1829-30. Men mængderne var meget små, da vinene var svære at presse - faktisk er det sket, at de frosne bær fik vinpressen til at knække!
Fra 1960 kom der mere stabile druepresser, og mængden af Eiswein steg. Druerne fik lov at hænge flere måneder efter normal høst, ofte beskyttet af net mod sultne fugle. Den første stærke frost er ofte om morgenen, og så plukkes druerne i en fart, så de kan komme ned til kælderen inden for en time.
Varmere klima = mindre Eiswein
I Tyskland er der årgange som 2014 og 2019 uden én flaske Eiswein, som derfor ofte koster mere end Beerenauslese og selv Trockenbeerenauslese.
Den globale opvarmning har ikke været god for Eiswein.
Icewine laves mest i Canada
Men i lande med mere ekstremt fastlandsklima er der stadig mulighed for Eiswein eller Icewine de fleste år.
I Østrig laves vinen ofte ved den lavvandede Neusiedler sø, og i Moldova er Icewine blevet lidt af en specialitet.
I Canada blev den første Icewine lavet i 1983, og i dag har Niagara Peninsula nok den største produktion i verden med årgang med tæt på 1 million liter isvin.
Andre lande med Icewine er USA (nær Niagara) og såmænd også Danmark, hvor isvinen desværre ofte - grundet vort lune klima - laves af druer, som er frosset i isskabe.
Kilder: WikiPedia, WinesNiagara, Lindely, Purcari
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments