• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Eddikesyre - her er alt det, du kan bruge den til

Eddikesyre - her er alt det, du kan bruge den til

En flaske eddikesyre
Del gerne:
23
SHARES
FacebookMessenger23PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. maj 2021 - Udgivet:  17. maj 2021

Eddikesyre har en masse anvendelsesmuligheder - både som afkalkning til kaffemaskine og elkedler, rengøring af toilettet og meget andet.

Eddikesyre er eminent som afkalker. Der findes stort set ikke det tilkalket sted, som eddikesyren ikke kan klare.

Fra vaskemaskinen til elkedlen og fliserne - i mit hjem er det uundværligt. Bor man et sted med hårdt vand som København, ja, så kender man problemet med kalkaflejringer.

Det kan være i toilettet, vaskemaskinens varmelegeme, fliserne i brusekabinen eller kaffemaskinen, som begynder at sprutte og producere kaffe med bismag.

Eddikesyre 32 % er den mest almindelige eddikesyre til husholdningen. 32 % betyder, at der er 32 procent eddikesyre i og 68 procent vand.

I en 100 % koncentreret opløsning kaldes syren også iseddike eller det kemiske ord ethansyre. Men denne artikel tager udgangspunkt i eddikesyre 32 %.

Fakta om eddikesyre

Eddikesyre kan fremstilles på to måder - enten naturlig, biologisk eller syntetisk - det sidste fremstilles af metanol.

Eddikesyren danner basen i en ganske almindelig lagereddike, og her er der krav om, at al eddike(syre) til madlavning skal være dobbelt fermenteret.

Og hvad betyder det så? Det betyder meget kort fortalt, at man laver en væske, hvor gærsvampe nedbryder sukker til alkohol, hvorefter bakterier nedbryder alkoholen til eddikesyre.

Den klare eddike vi bruger til mad, er blot eddikesyre blandet op med vand, så der ca. er fem procent eddikesyre i blandingen. Tager du den brune lagereddike, er det samme forhold - dog tilsat salt og karamelfarve.

Sådan afkalker du vaskemaskine og fliser

En vaskemaskinens varmelegemer kan blive så tilkalket, at maskinen stopper med at virke. Derfor skal den helst afkalkes hvert halve år.

Her kan du både bruge citronsyre og eddikesyre til at afkalke vaskemaskinen.

Hæld en opløsning af halv vand, halv eddikesyre - eller et brev citronsyre - i skyllemiddelskuffen, vask en kogevask på 90 grader uden tøj i maskinen, og så skulle syren have afkalket de vigtige varmelegemer.

Hvis du vil skure kalk væk fra armatur eller fliser, skal du lave blandingsforholdet en dl. eddikesyre 32 % til fire dele vand. Husk at bruge gummihandsker, når du rengør med eddikesyre.

Er dampstrygejernet kalket til, kan du fjerne kalken ved at lade en del eddikesyre til 10 dele vand stå i vandbeholderen natten over. Hæld derefter blandingen ud og skyl med rent vand.

Afkalkning af kaffemaskiner og elkedler

Når du skal afkalke kaffemaskinen, blander du fire dele vand og en del eddikesyre 32 %. Kør halvdelen af blandingen igennem maskinen.

Tryk på stopknappen og lad blandingen virke fem minutter, inden du starter maskinen og kører det sidste igennem.

Derefter kører du almindeligt vand gennem maskinen tre gange, så kaffemaskinen er helt renset for kalk og syre.

Elkedlen sætter du blot til at koge med samme blandingsforhold. Pas på, når blandingen er kogt, for her vil der stige dampe op med en grim syrelugt.

Så lad vand-eddikesyreblandingen stå i kedlen fem-ti minutter, inden du hælder den ud og koger et par gang med rent vand.

OBS: Du kan genbruge eddikesyre-vandet, så du afkalker både elkeddel og kaffemaskine med den samme væske.

Hvis du får noget på huden

Eddikesyre virker ætsende. Det er derfor, at vi kan bruge den til afkalkning. Til gengæld er det noget skidt at få på sig.

Bispebjerg Hospital har disse råd til at behandle indånding eller ætsning af huden:

Hvis man får noget i munden: Skyl munden. Drik et glas vand i små slurke. Undgå at kaste op. 

På huden: Tag straks tøjet af og skyl det berørte område med vand.

Stænk i øjet: Skyl med en blød vandstråle fra et glas i et kvarter - eller indtil du ikke kan mærke eddikesyre længere.

Indånding: Gå udenfor og få frisk luft.

Generelt: Har man symptomer, skal man ringe til Giftlinjen eller lægevagten.

Læs også en eller flere af disse artikler om afkalkning m.m.:

  • Afkalkning af elkedel og kaffemaskine
  • Afkalkning med eddike - så let kan det gøres
  • Sådan undgår du glaspest på glas i opvaskemaskinen
  • 5 ting du (også) kan bruge en citron til

Kilder: Bispebjerghospital.dk, Bolius, Ing.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her