• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › E-numre: Fup og fakta om alle numrene i din mad

E-numre: Fup og fakta om alle numrene i din mad

billederesultat for e-numre
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. december 2023 - Udgivet:  15. juli 2020

E-numre er ikke så farlige, som mange tror. En stor gruppe af dem er naturlige tilsætningsstoffer. Her er myter og fakta om de små numre.

Når du læser ingrediens-listen på den spegepølse, som du kommer i indkøbskurven, vil du ofte støde på E-numre. Nogle er tilsat for at forstærke smagen, andre for at undgå mug og råd og så er der dem, der pepper farven op eller søder i stedet for sukker.  

Der er over 379 godkendte E-numre i Danmark, så det er ikke let at huske alle de små numre. Og der er mange myter om deres skadelighed.

Her får du svar på nogle af påstandene om E-numre.  

Alle E-numre er tjekket af myndighederne, før de må bruges i mad og drikke.

SANDT: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA skal godkende hvert enkelt tilsætningsstof, før de må bruges i fødevarer.   

Farvestoffer er usunde og unaturlige.

FUP: En række farvestoffer er naturlige. For eksempel gemmer der sig et farvestof udvundet af gurkemejerod bag dette e-nummer E100. Farven bruges blandt andet i slik, remoulade og saftevand.

Et andet e-nummer, E120, dækker over rød farve udvundet af skjoldlus fra kaktusplanter. Derudover bruges blade og rødbede ofte som farvemidler i fødevarer.

De såkaldte Azofarvestoffer - blandt andet E102 og E110 - mistænkes for at have en negativ indvirkning på børn, så det går ud over deres indlæringsevne, hvis de får meget af det.

Sødemidler indeholder færre kalorier end sukker.

FUP: Det syntetiske sødemiddel aspartam, E951, er et af de E-numre, om bruges til at søde mad og drikkevarer med.

Det har samme kalorieindhold som sukker, men da det er 200 gange sødere, betyder det, at man skal bruge meget mindre af det end af sukker.

Derfor bliver energi- og kalorieindholdet alt i alt væsentlig lavere.

Light sodavand er mere skadelige end sodavand med sukker.

FUP: Det er en udbredt myte, men ikke desto mindre blot en myte.

Såvel sukker-sodavand som light-sodavand har den slagside, at jo mere man drikker af de søde væsker, desto mere får man lyst til mad og drikke, der smager sødt.

Begge dele giver syreskader på tænderne, hvis man indtager det i større mængder.

Der er ikke E-numre i økologiske varer.

FUP: Økologiske varer kan sagtens indeholde E-numre, men det kan være naturlig farve, som beskrevet tidligere.

Det er kun 49 af de 379 E-numre, som økologiske producenter må bruge.

Mange E-numre i et produkt er lig med dårlig kvalitet.

BÅDE/OG: Hvis et produkt som kødpølse både indeholder en hel gruppe af e-numre som smagsforstærkere, farvestoffer, nitrit og fortykningsmidler, er der måske grund til at overveje at købe en anden.

Hvis der både er givet fuld gas med smag, konsistens og farve, burde man overveje, om ikke der findes et lignende produkt uden så mange tilsætningsstoffer – en renere vare.

Nitrit er kræftfremkaldende.

SANDT: Nitrit, E249 og E250, som ofte findes som konserveringsmiddel i kødpålæg og hamburgryg, er under luppen for at kunne danne kræftfremkaldende nitrosaminer i maden.

Danmark har skrappere krav end resten af EU til brug af de to E-numre i maden, så Fødevarestyrelsen fraråder ikke mad tilsat nitrit. De har dog følgende råd til dem, der vil undgå nitrit og nitrat i maden:

- Vælg dansk, økologisk kødpålæg.

- Skær ned på mængden af saltet og forarbejdet kødpålæg som spegepølse, rullepølse, saltkød og skinke.

- Brug kød fra aftensmaden dagen før i madpakken så som frikadeller, hakkebøf, kyllingfileter, fisk, fiskefrikadeller og skiver af steg.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Fødevareguiden.dk.

Læs også disse indlæg

Så meget feder alkohol - se hvor der er flest kalorier

Er slankekure vejen frem til en sund livsstil?

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Michael Larsen

    maj 26, 2024 at 2:32 pm

    Hej Madensunivers!

    Jeg overvejede egentlig at oprette abonnement hos dig/jer.
    Så ser jeg ovnstående artikel og læser til mig skræk, at du påstår at sukker er ligså usundt som sødemidler... Jeg følger meget med i forskning og i medierne. Der har løbende gennem foråret være flere artikler både danske som internationale publiceret af sundhedsforskere, der i deres undersøgelser, når frem til at sødemidler er både mere kræftfremkaldende, giver hjerteproblemer og i den grad skadelige for hjernen på flere måder(især demensfremmende) og ikke at forglemme, ændrer det bakterier i vores tarmsystem til det værre, der igen påvirker hele vores system.
    Ellers er jeg helt enig i, at der ikke er mange e-numre, der er særlig farlige. Det holder sig mest til de sødende -og konserverende af slagsen. Det får mig dog til at tvivle på det troværdige og seriøse på denne side og derfor blev jeg ikke det nye medlem...
    Mvh Michael

    Svar
  2. Maria

    oktober 20, 2023 at 6:25 pm

    Super at læse om E- numre.
    Jeg vil her gøre opmærksom på, at ikke alle har råd til at vælge økologiske varer fx økologisk hamburgryg, da det er væsentligt dyrere.
    Det kan let komme til at lyde som om, at det primært handler om bevidsthed og kendskab til de usunde E-numre. Men det er ikke nok i sig selv at have den viden, hvis ens penge kun rækker til at købe visse økologiske varer. Især økologisk kød er dyrt.
    Hvis jeg havde råd, ville jeg købe alt økologisk. Det har jeg desværre ikke mulighed for.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her