• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Forretter

Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

Dolmades vinblade
Dolmades er fyldte vinblade, som både kan have kød- og vegetarisk fyld. Denne version er uden kød, og smager fortrinligt til tzatziki. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

Opdateret:  21. juni 2024 - Udgivet:  16. september 2021

Del gerne:
34
SHARES
FacebookMessenger34PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
  2. Opskrift på græske dolmades med ris og linser
  3. Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Tips
5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift

Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.

Dolmades eller dolma er en delikatesse, som både spises i Grækenland, Tyrkiet og det meste af Mellemøsten.

Måske har du fået dem på en ferie og fået smag for dem? Den gode nyhed er, at du sagtens kan lave de fyldte vinblade selv.

Mange grønthandlere sælger vinbladene på glas, og så er det bare at lave fyldet og rulle vinbladene omkring det. Spis dem som forret eller som del af en mezze - Mellemøstens svar på tapas.

Opskrift på græske dolmades med ris og linser

Dolmades vinblade

Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
Bedømmelse
5 fra 4 stemmer
RetForret
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 1 time time
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 20 stk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Karen Seneca

Ingredienser

  • 30 vinblade
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 løg - hakket
  • 3 fed hvidløg - presset
  • 2 spsk pinjekerner
  • 1 spsk sojasauce
  • 3 spsk tomatpure
  • 1 tsk paprika
  • 0,5 tsk spidskommen
  • 1 tsk chiliflager
  • 1 tsk oregano
  • 1 håndfuld mynteblade - hakket
  • 1,2 dl ris
  • 1,2 dl grønne linser
  • 2 forårsløg - hakket
  • 1 citron - saften
  • 3,5 dl vand
  • 1 spsk olie

Fremgangsmåde

  • Fold 25-30 vinblade ud, læg dem i et dørslag og lad dem dryppe af.
  • Varm olien på en pande og steg løg og hvidløg, til de er klare. Tilsæt pinjekerner og steg med i to minutter. Tilsæt sojasauce og steg videre et minut.
  • Hak mynten og tilsæt krydderier, mynte og tomatpure til løgene. Rør rundt og steg et par minutter.
  • Tilsæt ris, grønne linser, hakkede forårsløg og 1,75 dl vand. Lad det koge i fem minutter - eller indtil vandet er fordampet.
  • Køl blandingen af, før du kommer dem i vinbladene. Ris og linser er ikke færdigkogte - det bliver de i vinbladene.
  • Nu tager du et vinblad og fylder 1,5 tsk risfyld i. Bøj enderne henover risene, derefter folder du den tredje ende henover og ruller. Gentag, til du har brugt alt fyldet. Afhængig af størrelsen på bladene, kommer der mellem 25-35 dolmades ud af det.
  • Læg rullerne på en stegepande meget tæt sammen, så holder de bedst på fyldet. Hæld citronsaft, olie og 3,5 dl. vand henover.
  • Nu presser du en middagstallerken ovenpå rullerne, så de får et vist pres, når de simrer. Læg låg på og bring i kog. Så snart vandet koger, skal du skrue ned til laveste temperatur, så det kun småsimrer. Hvis det koger, åbner bladene sig og fyldet ryger ud.
  • Lad det småsimre i 40 minutter og tag forsigtigt de fyldte vinblade over på et fad. Server dolmades varme eller kolde - alt efter smag.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
69
% Daglig værdi*
Fedt
 
2
g
3
%
Mættet fedt
 
0.2
g
1
%
Transfedt
 
0.003
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
55
mg
2
%
Kalium
 
102
mg
3
%
Kulhydrater
 
10
g
3
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
484
IU
10
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
17
mg
2
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Dolmades med fyld
Her ser du fyldet i det åbne vinblad. Du skal tage to ender og folde dem ind over hinanden. derefter rulle bladet fra den anden side. Foto: Karen Seneca, Madensverden.dk.

Denne opskrift er uden kød, men man kan også stege 300 gram lamme- eller oksefars og blande i fyldet. Her skal du blot udelade linserne.

Server med citronskiver, hjemmelavet tzatziki eller en god hummus. Du kan også lave en hummus af røde linser i stedet for den traditionelle med kikærter.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Else Oltmann

    september 16, 2022 at 1:35 pm

    Skal vinbladene ikke koges først???

    Svar
  2. Anne-Sofie

    maj 12, 2022 at 10:54 pm

    Er det muligt at fryse dolma?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required