• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Dild - opskrifter og alt du skal vide om krydderurten

Dild - opskrifter og alt du skal vide om krydderurten

Billede med dild.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  25. april 2025 - Udgivet:ย  25. april 2025

Indhold

  1. Nรฆringsindhold
  2. Anvendelse
  3. Holdbarhed
  4. Sรฆson
  5. Hvad er dild?
  6. Vรฆrd at vide
  7. Dyrkning
  8. Opskrifter
  9. Bornholmergryde - nem og lรฆkker opskrift
  10. Dild laks
  11. Dildsovs
  12. Amagergryde - opskrift pรฅ nem og klassisk gryderet
  13. Lakserulle med squash og dild
  14. Stjerneskud - nem og lรฆkker opskrift
  15. Gravad laks
  16. Torsk med spinat og stegte dildkartofler
  17. Torskeburger - nem og lรฆkker fiskeburger med torsk
  18. Dildsnaps lavet pรฅ fรฅ minutter

Dild bruger vi isรฆr til fiskeretter som pynt og smagsgiver, men krydderurten er ogsรฅ fuld af vitaminer, sรฅ vรฆr endelig rundhรฅndet, nรฅr du bruger den.

Dild virker som den mest danske krydderurt. I hundreder af รฅr har vi brugt skรฆrmdild til brรฆndevin og syltede grรธntsager eller bladdild til at give modspil til fisk, kartofler og salater.

Dilden er dog mere eksotisk end som sรฅ. Den stammer nemlig fra Centralasien og Mellemรธsten, men er blevet en naturlig del af den danske kost.

Dilden er en del af skรฆrmplantefamilien og i familie med persille. Vi kan bรฅde bruge urtens blade, frรธ og selve blomsterskรฆrmen - dildkroner - sรฅ det er en yderst produktiv plante.

Nรฆringsindhold

Nรฅr du spiser dild, fรฅr du bรฅde A-, B- og E-vitaminer samt de vigtige mineraler kalium og calcium.

Krydderurten har vรฆret brugt som lรฆgemiddel, da den siges at fremme fordรธjelsen.

Dild indeholder smรฅ mรฆngder af:

  • A-vitamin og C-vitamin
  • Folat og jern
  • Antioxidanter og รฆteriske olier (bl.a. carvone og limonen)

Anvendelse

Dildblade: Disse skal aldrig i varme retter, da de mister en del af smagen, nรฅr de drysses ned i en varm ret. Derfor er dild kendt som det grรธnne drys - det skal ovenpรฅ ikke indeni en varm ret.

Til gengรฆld kan vi bruge de hakkede blade i dressinger som rรฆvesovs, mayonnaise, urtesmรธr, รฆggesalat og forskellige fiskesalater.

Skรฆrmdild: Har en kraftig smag, der er god i syltede grรธntsager som syltede agurker og asier.

Er ogsรฅ god at bruge til hjemmelavet kryddereddike eller madolie og som smagsgiver til snaps.

Dildfrรธ: Disse sidder pรฅ skรฆrmdilden og kan knuses og bruges som stรธdt krydderi eller hele i forbindelse med syltning af for eksempel asier og sild. Smagen er stรฆrkere end bladdilds.

Dild bruges bรฅde frisk og tรธrret, men den friske version er klart mest populรฆr i:

  • Fiskeretter (eks. laks, sild, fiskefrikadeller)
  • Nye kartofler og kartoffelsalat
  • ร†ggeretter og omelet
  • Dilddressing, tzatziki og smรธr
  • Syltede agurker og rรธdbeder
  • Koldrรธrte saucer (eks. rygeostcreme eller skyrdip)
  • Brรธd og bagvรฆrk (eks. dildbrรธd eller madbrรธd)

Holdbarhed

Dild holder sig bedst i en lukket pose i kรธleskabet, uanset om du kรธber en buket dild eller en krydderurt i en lille plastikpotte.

Ofte vil du kunne gรธre mat dild frisk igen ved at sรฆtte den i et glas vand. Holdbarhed: Ca. otte dage.

Du kan fryse dild, men tag de grรธnne blade af stilkene fรธrst, sรฅ bliver resultatet bedre. Frossen dild bevarer meget af smagen i modsรฆtning til tรธrret dild.

Vitaminerne bevares ogsรฅ, nรฅr man fryser dilden. Holdbarhed: Ca. seks mรฅneder.

Sรฆson

Dild er en etรฅrig plante, sรฅ dyrker du den skal du sรฅ eller plante en ny hvert รฅr.

I Danmark kan vi bruge de grรธnne dildblade fra juni til oktober. Skรฆrmene vokser frem nogenlunde samtidig.

Hvad er dild?

Dild (Anethum graveolens) er en et-รฅrig krydderurt, der stammer fra Mellemรธsten, Sydeuropa og det centrale Asien, men som i dag er en klassiker i det nordiske kรธkken.

Den har fine, fjerlette blade og en let sรธdlig, aromatisk smag med noter af anis og citrus.

Vรฆrd at vide

  • Dild har vรฆret brugt siden oldtiden โ€“ bรฅde i mad og som lรฆgeurt
  • Navnet kommer af det oldnordiske dylle, der betyder โ€œat beroligeโ€
  • Dild er en klassiker i det nordiske sommerbord, sรฆrligt til sild og nye kartofler
  • Dildskรฆrme (de gule blomsterskรฆrme) bruges isรฆr til syltning
  • Frรธene bruges som krydderi og te i nogle kulturer

Dyrkning

  • Let at dyrke i have eller altankasse
  • Trives bedst i sol og veldrรฆnet jord
  • Blomstrer med gule skรฆrme i sensommeren
  • Kan fryses ned, men mister lidt smag โ€“ bedst frisk.

Opskrifter

Blandt de mest populรฆre opskrifter med dild finder man blandt andre:

Bornholmergryde - nem og lรฆkker opskrift

5 fra 3 stemmer
Her er min opskrift pรฅ bornholmergryde. En lรฆkker gryderet med bornholmske rรฅvarer, og retten er samtidig en kรฆrlighedserklรฆring til Bornholm.
Gรฅ til opskrift
bornholmergryde gryderet fra bornholm

Dild laks

4.9 fra 11 stemmer
Dild laks: Opskrift pรฅ lรฆkker og nem laks med dild i ovn. En hel side laks, der bages i ovnen med smรธr, dild og citron, og det er nem aftensmad.
Gรฅ til opskrift
ovnbagt dild laks med dild, citron og smรธr

Dildsovs

5 fra 3 stemmer
Her fรฅr du min opskrift pรฅ en nem dildsovs, der er en lรฆkker sauce med dild og citron. Sovsen passer godt til bla. laks og kylling.
Gรฅ til opskrift
dildsovs med citron og dild er god til fisk og kylling

Amagergryde - opskrift pรฅ nem og klassisk gryderet

4.5 fra 36 stemmer
Her er min opskrift pรฅ en Amagergryde. Det er en meget nem og velsmagende gryderet med svinebryst og masser af grรธntsager.
Gรฅ til opskrift
billede med Amagergryde

Lakserulle med squash og dild

4.2 fra 5 stemmer
Her fรฅr du en nem opskrift pรฅ lรฆkker lakserulle med squash og dild. Laves med rรธget laks i skiver, og den er perfekt som forret eller hapser.
Gรฅ til opskrift
lakserulle med squash og dild

Stjerneskud - nem og lรฆkker opskrift

4.7 fra 29 stemmer
Stjerneskud er en populรฆr frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rรธdspรฆtte, stenbiderrogn og asparges pรฅ ristet brรธd.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for stjerneskud

Gravad laks

4.7 fra 18 stemmer
Gravad laks er en klassiker pรฅ frokostbordet, og den er nem at lave. Den gravede laks laves af rรฅ laks marineret med sukker, salt og dild.
Gรฅ til opskrift
billede med gravad laks

Torsk med spinat og stegte dildkartofler

4.7 fra 3 stemmer
Her fรฅr du min opskrift pรฅ pandestegt torsk med spinat og stegte dildkartofler. En virkelig lรฆkker og nem middagsret med torsk og tilbehรธr.
Gรฅ til opskrift
torsk med spinat og dildbagte kartofler

Torskeburger - nem og lรฆkker fiskeburger med torsk

4.3 fra 7 stemmer
Her fรฅr du en opskrift pรฅ lรฆkker torskeburger. Det er en nem og hjemmelavet fiskeburger, der laves med paneret torsk, dildmayo og salat.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for torskeburger

Dildsnaps lavet pรฅ fรฅ minutter

4.6 fra 5 stemmer
Har du to minutter til rรฅdighed? Jamen, sรฅ kan du sagtens nรฅ at lave denne enkle snaps, der lรธfter silden til nye hรธjder.
Gรฅ til opskrift
Hjemmelavet snaps med dild
Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lรฆkker opskrift pรฅ japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud pรฅ aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressing

Billede af sรธnderjysk stang.

Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift pรฅ lรฆkre sommerretter)โ†’ Se opskriften
Billede af sรธnderjysk stang.
Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)โ†’ Se opskriften
jordbรฆrcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbรฆrcrumble - opskrift med jordbรฆr, kokos og hvid chokoladeโ†’ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og festโ†’ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift pรฅ gammeldags pandekagedejโ†’ Se opskriften
Super sprรธde ciabattabrรธd, der er klassiske madbrรธd fra Italien. Brรธdene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrรธdene. Opskirften giver disse tre lรฆkre brรธd. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrรธd med store huller - italiensk ciabatta uden รฆltningโ†’ Se opskriften
billede med mรธrbrad frikasse
Mรธrbrad frikassรฉโ†’ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskaฬŠl med oksekรธd i ovn
Fyldt spidskรฅl med oksekรธdโ†’ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbรฆr
Stor bradepandekage med jordbรฆr - opskrift til mangeโ†’ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressingโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her