• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Derfor revner brød under bagning - se hvad du kan gøre

Derfor revner brød under bagning - se hvad du kan gøre

billede med nybagt brød i skål
Del gerne:
20
SHARES
FacebookMessenger20PinterestEmailSMS
Opdateret: 28. april 2024 - Udgivet: 8. august 2023

Hvorfor revner og sprækker brød, når det bages? Der kan være flere forklaringer - og her får du svar på, hvordan du undgår det.

Oversigt over indhold
  • Hvorfor revner og sprækker brød, når det bages? Der kan være flere forklaringer - og her får du svar på, hvordan du undgår det.
  • Hævetiden er for kort
  • For meget mel
  • Kommentarer

Jeg har en del gange fået spørgsmålet om, hvorfor brød revner under bagning i ovnen, og om man overhovedet kan undgå det?

Og svaret er heldigvis, at det kan du sagtens.

Hævetiden er for kort

Når brød revner, mens det bages, så kan der faktisk være flere forklaringer.

Den hyppigste årsag er dog, at man ikke har ladet brødet hæve længe nok. Og dette gælder både, når du bager rugbrød og franskbrød.

Når skorpen begynder at blive dannet under bagningen, vil brødet (kort fortalt) indefra sprænge skorpen, hvis brødet ikke er hævet tilstrækkeligt. Og derfor sprækker eller revner brød.

Så husk hævetiden - den er vigtig!

Se også: Derfor revner din chokoladekage

For meget mel

Men der er også et par mulige andre årsager til revnet brød. Dels kan forklaringen være, at du har tilsat for meget mel. Det handler altså om at få dejen lavet korrekt.

Men det kan også skyldes for høj varme under bagningen.

Og det er et svært emne (og et godt spørgsmål), for brød kan også hæve for længe. Blandt andet er det et problem, når du bager rugbrød, for hvis rugbrødet har hævet for længe, kan skorpen løfte sig fra brødet, og det er træls.

Koldhæve eller langtidshæve

Vil du være sikker på et godt resultat, kan du med fordel lade dejen koldhæve eller langtidshæve natten over. Det mindsker risikoen betydeligt ,for at dit brød revner eller sprækker.

Og man kan også opleve, at brødet sprækker i siderne.

Dette kan man undgå ved at snitte brødet på toppen med skrå snit med en savtakket kniv (som du kender det fra blandt andet flutes).

Brødet snittes efter hævning, og lige før de kommer i ovnen.

Se i øvrigt her hvordan du bedst opbevarer brød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.