Champagne er festlig med de perlende bobler og det hรธjlydte knald, nรฅr proppen springer af. Vi skรฅler det nye รฅr ind med den, vi drikker det til bryllupper og andre store fester. Eller gรธr vi?
Nogen kalder nemlig alle former for mousserende vine champagne. Det er blevet synonymt for vin med bobler.
Men champagne er udelukkende fra Champagnedistriktet i Frankrig. Er vinen ikke derfra, kan og mรฅ den ikke kaldes champagne.
Derfor skal vi ned til Frankrig, nord for Paris, for at fortรฆlle om de gyldne drรฅber. Det er her, champagneomrรฅdet ligger, og her man laver drikken pรฅ druer som Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier.
Den traditionelle metode
Den klassiske champagnemetode, Mรฉthode Champenoise, regnes for den fineste mรฅde at lave mousserende vin pรฅ.
Her blander man vin fra forskellige tanke, hรฆlder den pรฅ flasker og tilsรฆtter gรฆr og sukker.
Nu lagres vinen i tre uger, sรฅ der bliver dannet kulsyre. Efter det skal flaskerne vendes konstant, sรฅ bundfaldet fordeler sig og til sidst ligger i flaskehalsen.
En kort nedfrysning af flaskehalsen gรธr, at man kan fjerne bundfaldet og tilsรฆtte en slags sirup, hvorefter champagnen skal lagre igen.
Det lyder enkelt men er en kompliceret proces, hvor det er vigtig at have styr pรฅ alle detaljer.
Sรธd eller tรธr?
Brut, Doux, Sec... Hvad betyder de forskellige betegnelser pรฅ champagneflasken? Det er super-irriterende at รฅbne en kรธlig flaske champagne og opdage, at den er for tรธr eller for sรธd efter ens smag. Derfor en kort tommelfingerregel.
Extra Brut og Brut er tรธrre vine. Det samme er Sec, der dog er en smule sรธdere. Doux er en sรธd champagne.
Hvis du vil vรฆre sikker pรฅ at kรธbe en flaske, der falder i de flestes smag, kan du trygt vรฆlge en Brut, som er frisk og tรธr uden at klistre i munden.
Alkoholprocenten vil som regel vรฆre 12,5 pรฅ alle slags champagner.
Servering og temperatur
Champagne skal helst ikke stรฅ for koldt. Kรธleskabets fem grader er ikke ideel for en god flaske, da kulden tager lidt af smagen. Derimod er den perfekte serveringstemperatur 10-11 grader.
Det er ikke specielt let at ramme, med mindre man er ejer af et vinkรธleskab. Men man kan lade champagnen ligge i en kรฆlder eller en garage, indtil den skal drikkes.
Herefter kommes den i en champagnekรธler eller blot en spand med masser af isterninger. Efter et kvarter vil den have den perfekte temperatur.
En anden lรธsning er at lรฆgge flasken pรฅ en af de รธverste hylder i kรธleskabet et par timer fรธr, den skal drikkes, for sรฅ at tage den ud af kรธleskabet en halv times tid fรธr, den รฅbnes.
Hvad med de andre bobler
Cava, Prosecco, Lambrusco - der er masser af mousserende vine fra forskellige vinlande som Italien, Spanien og Californien.
Ingen af dem mรฅ kaldes champagne, selvom de ogsรฅ indeholder vin og kulsyre.
Her er en kort introduktion til de mest kendte mousserende vine:
Cava: Spansk mousserende vin fra Catalonien fremstillet efter champagnemetoden, hvor vinen gรฆrer i flasker.ย Cavaย har ligesom champagne forskellige grader af sรธdme fra den tรธrre Brut Nature til den sรธde Dulce.
Prosecco: Italiensk mousserende vin fra Prosecco-distriktet. Vinen er medium tรธr og fremstilles i store tryktanke, der giver mere livlige bobler end for eksempel champagne og cava. Det er den vin, man bruger i den populรฆre drikย Aperol Spritz.
Franciacorta: Den eneste italienske vin, der fremstilles efter den traditionelle champagnemetode. Den lagres mindst i 18 mรฅneder og mรฅ ikke frigives til salg, fรธr der er gรฅet 25 mรฅneder, fra druerne er plukket.
Crรฉmant: Dette er en fransk mousserende vin fra Bourdeaux-omrรฅdet. Den fremstilles ved champagnemetoden, men er lidt lettere i smag og indhold af kulsyrer. Samtidig er den en fremragende erstatning for champagne, hvis man ikke รธnsker at fyre over 200 kroner af pรฅ en flaske.
Opbevaring
Opbevar dine flasker langt vรฆk fra lys. Mรธrkt og gerne kรธligt.
Og sรฅ skal flaskerne helst ligge vandret, da champagne bliver ved med at udvikle sig i flasken.
Opskrifter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments