• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Billede med champagne.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  5. maj 2025 - Udgivet:ย  5. maj 2025

Indhold

  1. Den traditionelle metode
  2. Sรธd eller tรธr?
  3. Servering og temperatur
  4. Hvad med de andre bobler
  5. Opbevaring
  6. Opskrifter

Champagne er festlig med de perlende bobler og det hรธjlydte knald, nรฅr proppen springer af. Vi skรฅler det nye รฅr ind med den, vi drikker det til bryllupper og andre store fester. Eller gรธr vi?

Nogen kalder nemlig alle former for mousserende vine champagne. Det er blevet synonymt for vin med bobler.

Men champagne er udelukkende fra Champagnedistriktet i Frankrig. Er vinen ikke derfra, kan og mรฅ den ikke kaldes champagne.

Derfor skal vi ned til Frankrig, nord for Paris, for at fortรฆlle om de gyldne drรฅber. Det er her, champagneomrรฅdet ligger, og her man laver drikken pรฅ druer som Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier.

Den traditionelle metode

Den klassiske champagnemetode, Mรฉthode Champenoise, regnes for den fineste mรฅde at lave mousserende vin pรฅ.

Her blander man vin fra forskellige tanke, hรฆlder den pรฅ flasker og tilsรฆtter gรฆr og sukker.

Nu lagres vinen i tre uger, sรฅ der bliver dannet kulsyre. Efter det skal flaskerne vendes konstant, sรฅ bundfaldet fordeler sig og til sidst ligger i flaskehalsen.

En kort nedfrysning af flaskehalsen gรธr, at man kan fjerne bundfaldet og tilsรฆtte en slags sirup, hvorefter champagnen skal lagre igen.

Det lyder enkelt men er en kompliceret proces, hvor det er vigtig at have styr pรฅ alle detaljer.

Sรธd eller tรธr?

Brut, Doux, Sec... Hvad betyder de forskellige betegnelser pรฅ champagneflasken? Det er super-irriterende at รฅbne en kรธlig flaske champagne og opdage, at den er for tรธr eller for sรธd efter ens smag. Derfor en kort tommelfingerregel.

Extra Brut og Brut er tรธrre vine. Det samme er Sec, der dog er en smule sรธdere. Doux er en sรธd champagne.

Hvis du vil vรฆre sikker pรฅ at kรธbe en flaske, der falder i de flestes smag, kan du trygt vรฆlge en Brut, som er frisk og tรธr uden at klistre i munden.

Alkoholprocenten vil som regel vรฆre 12,5 pรฅ alle slags champagner.

Servering og temperatur

Champagne skal helst ikke stรฅ for koldt. Kรธleskabets fem grader er ikke ideel for en god flaske, da kulden tager lidt af smagen. Derimod er den perfekte serveringstemperatur 10-11 grader.

Det er ikke specielt let at ramme, med mindre man er ejer af et vinkรธleskab. Men man kan lade champagnen ligge i en kรฆlder eller en garage, indtil den skal drikkes.

Herefter kommes den i en champagnekรธler eller blot en spand med masser af isterninger. Efter et kvarter vil den have den perfekte temperatur.

En anden lรธsning er at lรฆgge flasken pรฅ en af de รธverste hylder i kรธleskabet et par timer fรธr, den skal drikkes, for sรฅ at tage den ud af kรธleskabet en halv times tid fรธr, den รฅbnes.

Hvad med de andre bobler

Cava, Prosecco, Lambrusco - der er masser af mousserende vine fra forskellige vinlande som Italien, Spanien og Californien.

Ingen af dem mรฅ kaldes champagne, selvom de ogsรฅ indeholder vin og kulsyre.

Her er en kort introduktion til de mest kendte mousserende vine:

Cava: Spansk mousserende vin fra Catalonien fremstillet efter champagnemetoden, hvor vinen gรฆrer i flasker.ย Cavaย har ligesom champagne forskellige grader af sรธdme fra den tรธrre Brut Nature til den sรธde Dulce.

Prosecco: Italiensk mousserende vin fra Prosecco-distriktet. Vinen er medium tรธr og fremstilles i store tryktanke, der giver mere livlige bobler end for eksempel champagne og cava. Det er den vin, man bruger i den populรฆre drikย Aperol Spritz.

Franciacorta: Den eneste italienske vin, der fremstilles efter den traditionelle champagnemetode. Den lagres mindst i 18 mรฅneder og mรฅ ikke frigives til salg, fรธr der er gรฅet 25 mรฅneder, fra druerne er plukket.

Crรฉmant: Dette er en fransk mousserende vin fra Bourdeaux-omrรฅdet. Den fremstilles ved champagnemetoden, men er lidt lettere i smag og indhold af kulsyrer. Samtidig er den en fremragende erstatning for champagne, hvis man ikke รธnsker at fyre over 200 kroner af pรฅ en flaske.

Opbevaring

Opbevar dine flasker langt vรฆk fra lys. Mรธrkt og gerne kรธligt.

Og sรฅ skal flaskerne helst ligge vandret, da champagne bliver ved med at udvikle sig i flasken.

Opskrifter

Champagnesorbet

Champagnemousse

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lรฆkker opskrift pรฅ japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud pรฅ aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressing

Billede af sรธnderjysk stang.

Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med รฆblecider.

Kalv med รฆblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 23
Ugens madplan uge 23 med syv gode bud pรฅ aftensmadโ†’ Se opskriften
krebinetter med stuvet spidskaฬŠl
Krebinetter med stuvet spidskรฅl og nye kartoflerโ†’ Se opskriften
billede med koldskรฅl
Sรฅdan laver du koldskรฅl som mormor - nem opskriftโ†’ Se opskriften
kartoffelsalat med grรธnne bรธnner
Kartoffelsalat med grรธnne bรธnner (opskrift med sennepsvinaigrette)โ†’ Se opskriften
Billede med jordbรฆr
Jordbรฆr - fakta, sรฆson, opbevaring og opskrifterโ†’ Se opskriften
Billede af kalv med รฆblecider.
Kalv med รฆblecider, sennep og timianโ†’ Se opskriften
Billede af oksekรธd i karry.
Oksekรธd i karry med peberfrugt og aspargesโ†’ Se opskriften
sommerdessert med flรธdebolle, tuc kiks og jordbรฆr
Sommerdessert i glas med flรธdebolle, Tuc kiks og jordbรฆrโ†’ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarberโ†’ Se opskriften
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)โ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her