Cava er hverdags-champagnen, som smager skønt og perlende uden at koste en formue. Læs om den mousserende vin, der fremstilles i Catalonien.
Cava er en mousserende, frugtfyldt vin fra Catalonien i Nordspanien. Den er lagret og gæret på solmodne druer, der først gæres til vin for derefter at undergå en omstændig proces, der forvandler vin på flasker til boblende Cava. Fremstillingen foregår på samme måde som ved champagne: fermentering, rotation af flaskerne og lang lagringstid. Du kan læse mere om det her.
Ligesom champagne er en beskyttet betegnelse, er Cava det også. Men før Cavaen fik sit navn, kaldte spanierne den Xampaña. Det blev franskmændene dog så fortørnet over, at de catalonske vinbønder måtte ændre navnet på deres bobler i 1970.
Oprindeligt er Cava fra Catalonien, men der findes også vinbønder, som fremstiller den mousserende vin nede sydpå. Fælles for vine er, at den er brygget på lokale druer som Macabeo, Xarel-lo og Parellada. Og så skal cavaen lagre i mindst ni måneder, før flasken må åbnes og bundfaldet fjernes.
Smag og servering
Cava har en anden lethed end champagne og - med fare for, at få champagneelskere på nakken - vil jeg sige en mindre sprittet smag. Den kan derfor bruges til alle retter, uden at gribe forstyrrende ind i de forskellige smage. Nogle holder af sød vin, andre af tør.
Hvis du vil have en rigtig god Cava, som passer til de fleste menneskers smag, skal du gå efter den tørre Brut. Dulce er den sødeste variant, og den er kun egnet til folk, der er glad for sødme i vin, for den er virkelig sød.
Den dyreste Cava er en Brut Nature, som nemt løber op i 3-400 kroner - det vil sige det samme som en god flaske champagne. Men du kan sagtens købe glimrende cavaer til 60-75 kroner.
Fem fakta om Cava
- Der fremstilles ca. 244 millioner flasker om året.
- Cava betyder kælder eller grotte. Navnet stammer fra de grotter, vin traditionelt har været lagret i.
- Der findes også rosé-udgaver, der som regel vil være sødere end Cava baseret på hvidvin.
- En Reserva lagres mindst 15 måneder, en Gran Reserva skal lagres mindst 30 måneder.
- 95 procent fremstilles omkring byen San Sadurni de Noya.
Prøv en af disse opskrifter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: