• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Calcium - sådan får du kalk gennem maden

Calcium - sådan får du kalk gennem maden

Calcium - mad med kalk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. april 2023 - Udgivet:  16. marts 2023

Indhold

  1. Calcium er vigtig for tænder og knogler, men er der nok kalk i din kost? Se, hvor meget du bør indtage, og hvad der indeholder meget kalk.
  2. Hvorfor er calcium så vigtig?
  3. Mælk og ost er gode kilder
  4. Mad med højt indhold af kalk
  5. Hvornår bør vi tage et kalk-tilskud?

Calcium er vigtig for tænder og knogler, men er der nok kalk i din kost? Se, hvor meget du bør indtage, og hvad der indeholder meget kalk.

Calcium er et mineral, vi bedst kender under navnet kalk. Faktisk har raske, voksne mennesker mellem 1,2-1,4 kilo kalk i kroppen via vores tænder og knogler.

Denne kalk har brug for at blive fornyet konstant. Derfor er det så vigtigt, at vi får kalk - calcium - gennem den daglige kost. Er du vild med fødevarer som yoghurt, ost, mælk, nødder og grønkål, så får du formentlig calcium nok.

De nordiske kostråd anslår, at voksne over 20 år bør få 800 mg. dagligt. Hvis du ikke indtager mejeriprodukter, er småt spisende eller forsager grøntsager, ja, så skal kalken ind på anden vis.

Hvorfor er calcium så vigtig?

Vores krop er en mageløs fabrik, også når det gælder hele knoglerne, der består af calcium, magnesium og fosfor.

Denne fabrik sørger for, at knoglerne hele tiden brydes ned og bygges op, og for at lave denne genopbygning har den brug for den kalk, vi får gennem kosten.

Hele 99 procent af kroppens calciumindhold sidder i tænder og knogler, derudover er der en vigtig procent, som blandt andet hjælper blodet til at størkne og musklerne til at fungere korrekt.

Får vi for lidt, kan det i yderste konsekvens resultere i osteoporose, i daglig tale: knogleskørhed.

Mælk og ost er gode kilder

Der findes calcium i en række fødevarer, men der er forskel på mængde i de forskellige madgrupper.

Drikker du en halv liter mælk, får du hele 600 mg. kalk alene fra mælken og et æg giver 40 mg. ifølge Ernæringsfokus. Spiser du to gode skiver ost, kommer du op på 3-400 mg. og en portion ymer (2 dl) giver ca. 400 mg.

De fleste danskere, der spiser en varieret kost inklusiv ost, æg og mælkeprodukter, får således nok kalk gennem maden og drikken.

Mad med højt indhold af kalk

Hvis du ikke spiser eller drikker mejeriprodukter, er det vigtigt at spise rigeligt med mad, der indeholder calcium.

Det drejer sig blandt andet om:

  • Skaldyr og fisk som sild, gerne små konservesfisk med fiskeben som ansjos og sardin.
  • Grove, grønne grøntsager som rodfrugter, grønne bønner, spinat og grønkål.
  • Bælgfrugter som linser, kikærter og kidneybønner.
  • Nødder, frugt og tørret frugt.
  • Æg.
  • Fuldkornsris og -pasta samt brød.

Hvornår bør vi tage et kalk-tilskud?

Calcium og D-vitamin er afhængige af hinanden. Hvis vi ikke får D-vitamin, har vi svært ved at optage kalk.

Derfor vil du se, at kosttilskud med calcium stort set altid indeholder D-vitamin. Voksne og børn fra 4 år anbefales at tage et kosttilskud med 5-10 μg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret.

Voksne over 70 år og beboere på plejecentre anbefales at få tage kosttilskud med 20 µg D-vitamin og 800-1000 mg. calcium dagligt.

Mennesker, der har øget risiko for at få osteoporose samt patienter med osteoporose anbefales 1000-1200 mg. kalk om dagen, skriver Foreningen Osteoporose.

Da D-vitaminet og mineralet hænger sammen som kosttilskud, kan det være en ide at tage tilskuddet året rundt, hvis du er i tvivl om, du får nok kalk.

Læs også om de vigtige D-vitaminer, som blandt andet findes i fisk og mejeriprodukter.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 23
Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
krebinetter med stuvet spidskål
Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler→ Se opskriften
billede med koldskål
Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift→ Se opskriften
kartoffelsalat med grønne bønner
Kartoffelsalat med grønne bønner (opskrift med sennepsvinaigrette)→ Se opskriften
Billede med jordbær
Jordbær - fakta, sæson, opbevaring og opskrifter→ Se opskriften
Billede af kalv med æblecider.
Kalv med æblecider, sennep og timian→ Se opskriften
Billede af oksekød i karry.
Oksekød i karry med peberfrugt og asparges→ Se opskriften
sommerdessert med flødebolle, tuc kiks og jordbær
Sommerdessert i glas med flødebolle, Tuc kiks og jordbær→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her