Indhold
Boller med havregryn
Ingredienser
- 60 g havregryn (grovvalsede og økologiske )
- 5 dl vand (kogende)
- 60 g smør ( i mindre tern)
- 1 dl mælk (lunken)
- 40 g gær
- 750 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 tsk sukker
- 1 æg
- 3 spsk mælk
- havregryn (til drys)
Fremgangsmåde
- Hæld 60 g havregryn i en skål, og hæld 5 dl vand (kogende) over. Rør lidt rundt, og lad havregrynene trække to minutter.
- Kom så 60 g smør ved havregrynene i det varme vand, og lad det hele køle af indtil en temperatur på lidt under 40 grader (lillefingervarmt). Det skal være lunkent for ikke at slå gæren ihjel om lidt.
- Lun 1 dl mælk, og hæld den i skålen til røremaskinen. Rør 40 g gær ud i mælken.
- Tilsæt indholdet fra havregrynsskålen, og rør også gradvist 750 g hvedemel ind i dejen. Kom 1 tsk salt og 2 tsk sukker ved, og ælt nu dejen til bollerne igennem i 10 minutter på røremaskinen. Du kan selvfølgelig også ælte dejen i hånden, men det kræver lidt hårdt arbejde.
- Når dejen er æltet godt igennem, vender du den ud på et meldrysset bord. Den er lidt tynd endnu. Ælt nu dejen igennem med hænderne, og tilfør hvedemel (indgår ikke i opskriften) indtil bolledejen har den rette konsistens, der er smidig, men hverken for hård eller tynd.
- Del dejen i 16 stykker (hvis du laver 1 portion), som du sætter du med en bageplade beklædt med bagepapir - og drysset med lidt mel. Jeg plejer blot at sætte stykkerne over på pladen, men du kan selvfølgelig trille dem til boller.
- Læg et viskestykke over, og lad havregrynsbollerne hæve et lunt sted i 30-35 minutter.
- Pensl så bollerne med 1 æg, der piskes sammen med 3 spsk mælk, og drys med grovvalsede havregryn.
- Bag dine boller med havregryn i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og bagetiden er cirka 15-17 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på boller med havregryn
Dejlige, lette og luftige boller med havregryn, der kun hæver en enkelt gang. Havregrynene giver bollerne lidt kant med kerne, men uden de bliver for tunge.
Opskriften giver 16 store boller, og selvom jeg foretrækker grovvalsede havregryn,, så kan du også sagtens anvende de finvalsede.
Se også mine opskrifter på:
Tips
Tag de færdigbagte havregrynsboller ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Note: Bemærk at disse boller med havregryn kun hæver én gang - og det er sådan de skal være.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Lisbeth skriver
Kan disse boller fryses og er de så lige så gode?
Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver
Boller med havregryn er super sunde. Havregryn får en dejlig nødde-agtig smag, når de bliver bagt i boller og brød. Det elsker jeg. Jeg har tilføjet din opskrift en god håndfuld jumborosiner. Vi ELSKER rosiner i min familie. God søndag 😊
Conny Jørgensen skriver
Hej.
Kan jeg bruge vand istedet for mælk ??
Marianne skriver
Super nem opskrift og mega lækkert resultat hver gang.
Nathalie skriver
De lækreste boller! Jeg har brugt denne opskrift LÆNGE - har du mon lige rettet i den? Synes målene er lidt anderledes end de plejer.
Christian skriver
Vildt god opskrift, bollerne holder sig virkelig længe. Jeg skifter dog smør ud med olivenolie og 250g af melet ud med 250g tipo el. manitoba.
Dorthe Larsen skriver
Har bagt dem et par gange og skiftet 100 gram af hvedemelet ud med groft hvedemel. Så har jeg brugt 50 gram gær også, må sige de bliver så lækre.
Margalit skriver
Har lige lavet disse havregrynsboller. Har ledt efter den perfekte opskrift! Det er sååååå meget denne her. De er så lækre og nemme at lave. 😊
Holger Rørby Madsen skriver
Mange tak, Margalit, det er jeg glad for at høre. Jeg synes også de er ret lækre 🙂
Alt det bedste
Holger
Naja skriver
Tak for lækre opskrifter!
Kan jeg tilføje lidt revet gulerod eller..?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Naja
Ja, det vil bestemt være fint. God bagelyst 🙂
Alt det bedste
Holger
BageAjs skriver
Venligst angiv om det er strøgen ske eller med top..
Mælk er jo indlysende mens sukker og især salt gør en væsentlig forskel.
Ingrid Skovbo skriver
Kan man bruge olie i stedet for smør, jeg kan ikke tåle mælk?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Ingrid
Det kan du sagtens. Husk at olien skal være smagsneutral, og at omregnet svarer 100 gram smør til ca. 85 gram olie.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Annemette skriver
hejsa.
Kan man koldhæve bollerne??
Louise skriver
Hej. Kan man undgå at bruge kogene vand og bruge lunkent vand i stedet for? Så man ikke behøver at vente på at blandingen køler ned 🙂
Chalina skriver
Jeg går det i 3dl kogende vand og tilføjer så 2dl kold vand når det har stået lidt. Så rammer det ca temp ☺️