Her er min bedste opskrift på boller med havregryn. Havregrynsboller bliver luftige og lette, og de er gode som morgenbrød. Nemme at bage.
Dejlige, lette og luftige boller med havregryn, der kun hæver en enkelt gang. Havregrynene giver bollerne lidt kant med kerne, men uden de bliver for tunge.
Opskriften giver 16 store boller, og selvom jeg foretrækker grovvalsede havregryn,, så kan du også sagtens anvende de finvalsede.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på boller med havregryn
Boller med havregryn
Ingredienser
- 5 dl vand - kogende
- 60 g havregryn - grovvalsede og økologiske
- 60 g smør - i mindre tern
- 1 dl mælk - lunken
- 40 g gær
- 750 g hvedemel
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
Pynt
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 3 spsk mælk
- havregryn - til drys
Fremgangsmåde
- Hæld de økologiske havregryn i en skål, og hæld fem deciliter kogende vand over. Rør lidt rundt, og lad havregrynene trække to minutter.
- Kom så smørret ved havregrynene i det varme vand, og lad det hele køle af indtil en temperatur på lidt under 40 grader (lillefingervarmt). Det skal være lunkent for ikke at slå gæren ihjel om lidt.
- Lun mælken, og hæld den i skålen til røremaskinen. Rør nu gæren ud i mælken.
- Tilsæt indholdet fra havregrynsskålen, og rør også gradvist hvedemelet ind i dejen. Kom salt og rørsukker ved, og ælt nu dejen til bollerne igennem i 10 minutter på røremaskinen. Du kan selvfølgelig også ælte dejen i hånden, men det kræver lidt hårdt arbejde.
- Når dejen er æltet godt igennem, vender du den ud på et meldrysset bord. Den er lidt tynd endnu. Ælt nu dejen igennem med hænderne, og tilfør hvedemel (indgår ikke i opskriften) indtil bolledejen har den rette konsistens, der er smidig, men hverken for hård eller tynd.
- Del dejen i 16 stykker, som du sætter du med en bageplade beklædt med bagepapir - og drysset med lidt mel. Jeg plejer blot at sætte stykkerne over på pladen, men du kan selvfølgelig trille dem til boller.
- Læg et viskestykke over, og lad havregrynsbollerne hæve et lunt sted i 30-35 minutter.
- Pensl så bollerne med sammenpiskede æggeblommer og lidt mælk, og drys med grovvalsede havregryn.
- Bag dine boller med havregryn i en forvarmet ovn ved 200 °C varmluft, og bagetiden er cirka 15-17 minutter. Klik her og sæt det nemme minutur i gang.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Tag de færdigbagte havregrynsboller ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Note: Bemærk at disse boller med havregryn kun hæver én gang - og det er sådan de skal være.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Boller med havregryn er super sunde. Havregryn får en dejlig nødde-agtig smag, når de bliver bagt i boller og brød. Det elsker jeg. Jeg har tilføjet din opskrift en god håndfuld jumborosiner. Vi ELSKER rosiner i min familie. God søndag 😊
Conny Jørgensen
Hej.
Kan jeg bruge vand istedet for mælk ??
Marianne
Super nem opskrift og mega lækkert resultat hver gang.
Nathalie
De lækreste boller! Jeg har brugt denne opskrift LÆNGE - har du mon lige rettet i den? Synes målene er lidt anderledes end de plejer.
Christian
Vildt god opskrift, bollerne holder sig virkelig længe. Jeg skifter dog smør ud med olivenolie og 250g af melet ud med 250g tipo el. manitoba.
Dorthe Larsen
Har bagt dem et par gange og skiftet 100 gram af hvedemelet ud med groft hvedemel. Så har jeg brugt 50 gram gær også, må sige de bliver så lækre.
Margalit
Har lige lavet disse havregrynsboller. Har ledt efter den perfekte opskrift! Det er sååååå meget denne her. De er så lækre og nemme at lave. 😊
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Margalit, det er jeg glad for at høre. Jeg synes også de er ret lækre 🙂
Alt det bedste
Holger
Naja
Tak for lækre opskrifter!
Kan jeg tilføje lidt revet gulerod eller..?
Holger Rørby Madsen
Hej Naja
Ja, det vil bestemt være fint. God bagelyst 🙂
Alt det bedste
Holger
BageAjs
Venligst angiv om det er strøgen ske eller med top..
Mælk er jo indlysende mens sukker og især salt gør en væsentlig forskel.
Ingrid Skovbo
Kan man bruge olie i stedet for smør, jeg kan ikke tåle mælk?
Holger Rørby Madsen
Hej Ingrid
Det kan du sagtens. Husk at olien skal være smagsneutral, og at omregnet svarer 100 gram smør til ca. 85 gram olie.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Annemette
hejsa.
Kan man koldhæve bollerne??
Louise
Hej. Kan man undgå at bruge kogene vand og bruge lunkent vand i stedet for? Så man ikke behøver at vente på at blandingen køler ned 🙂
Chalina
Jeg går det i 3dl kogende vand og tilføjer så 2dl kold vand når det har stået lidt. Så rammer det ca temp ☺️