Sådan laver du lækre Berliner Pfannkuchen med fyld af syltetøj eller marmelade. Berlinere er nemme at koge i olie og derefter dyppe i sukker.
Berliner Pfannkuchen - eller på dansk blot berlinere - er lækre kager, der især er populære ved juletid.
Kagerne skal ikke bages, men koges i stedet i olie, hvorefter de dyppes i sukker og fyldes med enten creme eller syltetøj.
Berlinere er faktisk ret nemme at lave, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme i gang hjemme i dit eget køkken.
Du skal dog afsætte lidt tid, for de vidunderlige Berliner Pfannkuchen skal nemlig hæve over flere gange - men det er jo det, der gør en berliner let og luftig.
Se også opskrifter på disse julekager:
Opskrift på Berliner Pfannkuchen
Berliner Pfannkuchen
Ingredienser
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 2 ¼ dl mel
Desuden anvendes
- 75 g smør - blødt
- 2½ hvedemel - ca. mængde
- 4 æggeblommer
- ½ dl rørsukker
- ½ tsk salt
- 1 stang vanilje - kornene fra vaniljestangen
- 1 tsk kardemomme
- 1 appelsin - økologisk, skallen fra appelsinen
- 1 l olie - smagsneutral olie, til frittering
- sukker - eller flormelis
- marmelade - eller creme
Fremgangsmåde
- Lun mælken til den er håndvarm. Smuldr gæren i en skål, hæld mælken over og opløs gæren. Tilsæt melet og rør det sammen.
- Dæk skålen til og stil lunt i ca. ½ time, til dejen har fået dobbelt størrelse. Det er forskellige hævninger af dejen, der giver dig de luftige Berliner Pfannkuchen, som dem skal du ikke springe over.
- Rør så det bløde smør i dejen sammen med resten af melet, æggeblommer, sukker, salt, vaniljekorn og appelsinskal.
- Ælt det hele godt sammen til en elastisk dej. Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til, stil den lunt og lad den hæve i ½ time.
- Slå dejen ned, ælt den igennem, dæk til og lad den hæve i endnu 20 minutter. Det tager tid at lave de perfekte berlinere.
- Del dejen i 10 stykker, form stykkerne til boller og læg dem på bagepapir, drysset med mel. Dæk dem til og lad det hæve et lunt sted i 1 times tid.
- Hæld olien i en gryde og varm den op til den er godt varm. Når den syder omkring enden på en tændstik (ikke svovlenden, selvfølgelig) er den tilpas.
- Steg dine berlinere ad nogle gange, alt efter hvor stor din gryde er.
- Læg dem på fedtsugende papir og tril dem så i sukker eller flormelis, mens de stadig er varme.
- Brug en sprøjtepose med en tylle, som fyldes med marmelade eller creme. Stik den ned i de varme berlinere og sprøjt lidt ned i. Sådan laver du lækre Berliner Pfannkuchen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Berliner Pfannkuchen nydes straks - og berlinere smager bedst samme dag, som de er bagt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anne
Den bedste opskrift som jeg altid bruger. Jeg laver berlinere en gang om året, som jeg kører ud med til min far på fars dag, da han elsker de små runde sukker bomber❤️