• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager

Bedstefars skæg - nem og lækker opskrift på en klassiker

bedstefars skæg
Bedstefars skæg er en elsket kage, der toppes med marmelade og marengs. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  9. maj 2024 - Udgivet:  19. oktober 2023

Del gerne:
989
SHARES
FacebookMessenger989PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Bedstefars skæg
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Hvad er Bedstefars skæg-kage?
  9. Hvorfor hedder den “Bedstefars skæg”?
  10. Kendetegn
  11. Bagetips
  12. Holdbarhed og opbevaring
  13. Sjove facts
4.8 fra 148 stemmer
Gå til opskrift

Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.

Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.

Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.

I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men  du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker.

Opskriften er nok til 10 personer.

Se også disse opskrifter:

  • Bradepandekager
  • Chokoladekage
  • Bikuber
  • Marengs kyskager

Opskrift

bedstefars skæg

Bedstefars skæg

Opskrift på Bedstefars skæg, der er en kage fra gamle dage, men den holder stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Bedømmelse
4.8 fra 148 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 25 minutter minutter
Samlet tid: 35 minutter minutter
Antal 10 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 200 g smør - blødt
  • 250 g sukker
  • 2 æg
  • 350 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 250 g mælk - svarende til 2,5 dl.
  • 100 g hindbærmarmelade - eller anden marmelade

Til marengs:

  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 175 g sukker
  • 0,5 tsk eddike

Fremgangsmåde

  • Kom smør (blødt) og sukker op i en skål, og rør det luftigt. Rør så to æg i et ad gangen.
  • I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.
  • Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med mælk. Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
  • Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
  • Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
  • I mellemtiden pisker du de pasteuriserede æggehvider stive sammen med sukker og lidt eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
  • Tag kagen ud af ovnen, og smør hindbærmarmelade på.
  • Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
  • Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
  • Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
497
% Daglig værdi*
Fedt
 
18
g
28
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Kolesterol
 
79
mg
26
%
Natrium
 
281
mg
12
%
Kalium
 
117
mg
3
%
Kulhydrater
 
78
g
26
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
49
g
54
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
588
IU
12
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
49
mg
5
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.

Kagen smager bedst samme dag, men rester kan sagtens holde sig til dagen efter. Her er kagen stadig fin at spise.

Kan man fryse bedstefars skæg? Nej, helst ikke, da der er tale om en marengskage. Så skal kage fryses uden marengsen, men det giver ikke så meget mening her. Velbekomme.

Hvad er Bedstefars skæg-kage?

  • En traditionel dansk lagkageagtig kage med tre hovedlag:
    1. Lys sandkagebund
    2. Et lag syltetøj (ofte hindbær, jordbær eller rabarber)
    3. Luftig marengs på toppen
  • Når den bages, får marengsen en let gylden og “skægget” overflade – deraf navnet.

Hvorfor hedder den “Bedstefars skæg”?

  • Navnet kommer sandsynligvis fra marengstoppen, der ligner en busket, hvidlig skægpragt, som man forestiller sig en hyggelig bedstefar kunne have.
  • Det er en folkekær navngivning – lidt humoristisk og nostalgisk.

Kendetegn

  • Sød og blød bund
  • Syrligt-frisk mellemlag
  • Luftig og let sprød marengs
  • Kombinationen giver en kage med kontraster i både smag og konsistens – og det gør den uimodståelig!

Bagetips

  • Marengsen skal piskes stiv og blank – vend evt. skålen på hovedet for at teste.
  • Lad kagen køle af, så den sætter sig ordentligt, inden servering.

Holdbarhed og opbevaring

  • Bedst samme dag, men kan holde sig 1–2 dage i køleskab (dog bliver marengsen mindre sprød).
  • Kan ikke fryses godt pga. marengsen.

Sjove facts

  • Kagen findes i mange varianter – nogle laver fx citronudgave, kokosmarengs eller bruger rabarberkompot.
  • Den er fast inventar i mange bedsteforældres og mormødres kogebøger – især i 1970’ernes og 80’ernes opskriftsamlinger.
  • En af de få dansk-navngivne kager, der ikke har udenlandsk forbillede.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Pia Teien

    april 04, 2025 at 7:31 am

    Jeg har set kagen med lidt kokosdrys på toppen. Da virker det som hvide skægskubbe hos en gammel bedstefar🥰

    Svar
  2. Allan Rosendal Martinsen

    januar 21, 2025 at 5:42 pm

    Lavede til 20 personer idag til min arbejdsplads og det tog mindre end en time så var bradepanden tom og alle have det største smil på læben så whats not to like.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 21, 2025 at 6:14 pm

      Hej Allan
      Og alle var hvide rundt om munden 😀
      Tak for tilbagemeldingen - godt at høre de kunne lide det.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Anette

    oktober 24, 2024 at 4:21 pm

    Må tilstå at jeg ikke har sammenlignet mormors marengskage og bedstefar skæg kage, men jeg mindes at bedstefar skæg kage var med et let drys af kokosmel. Måske deraf navnet, selvom jeg synes, at det med marengs om munden også kan være en god forklaring.
    Var faktisk ikke klar over der er noget der hedder mormors marengskage, men man kan jo altid lære noget nyt.

    Svar
  4. Jolanda

    august 27, 2024 at 1:07 pm

    Jeg synes, det er nemmest at komme marengs i en sprøjtepose. Så laves der hurtigt fine striber af marengs. Har man ikke en sprøjtepose, kan du også bare komme det i en frysepose, hvor du klipper et hjørne af.

    Svar
  5. ELLEN = MERETE LARSEN

    juli 04, 2024 at 10:10 am

    Lækker kage,den bagte min mor da vi var børn,så den giver dejlige minder❤️

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required