Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Barolo (fakta om den historiske topvin fra Italien)

Barolo (fakta om den historiske topvin fra Italien)

Barolo
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Historien bag Barolo
  • 12 millioner flasker om året
  • Sådan er vinen Barolo
  • Sådan lagres Barolo
  • Sådan er prisen på Barolo
  • FAQ
  • Kommentarer

Barolo var rødvinen, der gjorde Italien kendt som vinland. Barolo er dog ikke en vin for alle og enhver - farven er ret lys, smagen meget tør og kræver mange år på flaske for at blødgøre en magtfuld garvesyre.

Vinen laves af den lokale drue nebbiolo i malerisk bakket område mellem Italiens gamle hovedstad, Torino, og Genua ved Middelhavet.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden

Historien bag Barolo

Vinen fik sit ry samtidig med, at Italien blev dannet som stat i 1861, hvor en Borgogno Barolo blev serveret ved banketten af kongen.

Hans første premierminister Cavour lavede også vin i marchesi di Barolo, mens kongen selv boede på Fontanafredda i hjertet af Barolo.

En konge var så glad for vinen, at han afgav en ordre på 325 fade, ét til hver af årets dage (minus fasten). Derfor blev Barolo "Kongernes vin og vinens konge".

12 millioner flasker om året

Vinmarkerne dækker dele af 11 små kommuner, ialt 2000 hektar, som årligt leverer godt 12 millioner flasker vin, ikke meget til en verden med utallige italienske restauranter, der gerne vil have landets mest berømte vin på kortet!

Sådan er vinen Barolo

Klar rød, sjældent meget dyb, duften præget af hindbær, blomme, læder, mere rig bouquet efter lang tid i glas eller på flaske.

Smagen er tør, fast, meget elegant med markant garvesyre, der med mange års lagring bliver til en lang eftersmag.

Sådan lagres Barolo

Loven kræver mindst 38 måneders lagring, 60 måneder for Riserva.

Heraf skal vinen ligge mindst 18 måneder i egefade, typisk botti på omkring 2500 liter. Alkohol mindst 13%.

Modenhed: kræver lagring på flaske for at åbne bouquet'en og smagen - i reglen mindst 5 år på flaske, ofte 10 år eller mere.

Deres vinkender har smagt Barolo op til 60-65 år, som var i fin stand.

Sådan er prisen på Barolo

Pris: Barolo koster sjældent under 100 kr, og du kan let komme af med 300-500 kr eller mere for de berømte "Crus" (godt 200 navngivne skråninger).

Andre vine: naboen Barbaresco ligner Barolo i pris og kvalitet, men kan være lidt lettere.

I samme region laves også Nebbiolo - på samme drue - og kraftig Barbera samt frugtig, lettere Dolcetto, i reglen med tilføjelsen Alba efter regionen, hvor vinen gror.

Læs også:

  • Italiensk vin på 7 minutter
  • Ugens vine
  • Alt om rødvin

FAQ

Hvad er garvesyre og tannin?

Garvesyre, der også kendes som tannin, er en bitter planteforbindelse, som man blandt andet finder i vinblade og skaller af vindruer. Du kender den som en tør, snerpende og stram fornemmelse i munden efter at have drukket en mundfuld vin. Garvesyren og tannin binder sig nemlig til spyttet i munden, og det påvirker slimhinderne i både svælget og gummerne.

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.