Abrikos

Abrikoser er søde og populære både på dåse, tørrede og som friske. Her får du fakta, mere viden og info om den sunde og lækre abrikos.
Den lækre abrikos er en stenfrugt i blommestørrelse, som har en smuk orange farve og et fast, lettere tørt frugtkød.
Den er søde uden at være hvinende sød, og er perfekt til at give en varm ret lidt sødme og smag. Samtidig er den også god i kager og salater.
Abrikoser er en stenfrugt og en del af rosenfamilien. De vokser i tropiske og varme tempererede egne og danskere, der har prøvet kræfter med et abrikostræ i haven ved, at det er meget sart overfor kulde.
De kønne frugter er blevet spist gennem mere end 4.000 år - både de friske og tørrede.
Og de indgår i mange landes traditionelle retter for eksempel i Marokkos tagine med lam og mandler, i franske frugttærter og indiske chutneys.
Næringsindhold i abrikos
Abrikoser er supersunde og har et meget højt indhold af A-vitaminer, som både er vigtige for vores syn, immunforsvar, arveanlæg, slimhinder og vækst.
Såvel friske abrikoser som sødede og usødede ferskner på dåse har et lavere sukkerindhold end de tørrede frugter.
Til gengæld er koncentrationen af visse sunde mineraler større i de tørrede.
Her ses energifordelingen på 100 gram friske, 100 gram tørrede og 100 gram abrikoser på dåse uden tilsat sukker.
Friske | Tørrede | Konserves | ||
Kalorier | 40 gram | 248 gram | 27 gram | |
Kulhydrater | 7,3 gram | 43,3 gram | 5,3 gram | |
Proteiner | 1,3 gram | 3,5 gram | 0,7 gram | |
Fedt | 0,3 gram | 1,7 gram | 0,2 gram |
Tørrede sukkerbomber
De seneste ti år er tørrede abrikoser blevet voldsomt populære. De bliver spist som sund slik, for det må da være meget sundere end slik og chokolade, ikke? Svaret er både ja og nej.
Tørrede abrikoser har et højere indhold af A-vitaminer end de friske, hvorimod de friske har et højere C-vitaminindhold end de tørrede.
Der er langt mere kalcium og kalium i de tørrede frugter, til gengæld er sukkerindholdet højt: 43 gram per 100 gram.
Kalorie- og sukkerindholdet for tørrede abrikoser er højere end for de friske frugter.
Det betyder, at de feder næsten lige så meget som slik. Så nok er det sund slik, men en pose tørrede abrikoser er næsten at sammenligne med en pose Haribo, hvad angår sukker.
Opbevaring og holdbarhed
Abrikos kan holde sig op til 14 dage i køleskabet. De smager dog bedst, når de har stuetemperatur.
Her kan de dog kun holde sig tre-fire dage, før de begynder at blive melet.
Pas på kernerne
Abrikoser og ferskeners kerner har et højt indhold af amygdalin, der kan føre til alvorlig forgiftning.
En lille bitte portion er nok til at blive syg, derfor anbefaler hospitaler, at man ringer til lægen, hvis et barn har spist mere end to kerner og en voksen flere end seks.
Opskrifter med abrikos
Her er nogle af de populære opskrifter med abrikoser på Madens Verden: