• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ 3-stjernet salami med nitrit og farvestoffer

3-stjernet salami med nitrit og farvestoffer

De fleste kan huske 3-stjernet salami med dens knaldrรธde farve. Den var engang almindelig i madpakken, men har fรฅet et dรฅrligt ry gennem รฅrene. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  1. april 2021 - Udgivet:ย  4. april 2021

3-stjernet salami indeholder det krรฆftfremkaldende stof nitrit samt farvestof fra skjoldlus, der kan give allergi. Lรฆs mere her.

3-stjernet salami har vรฆret en del af det danske frokostbord i 55 รฅr.

Den skiveskรฅrne spegepรธlse med den karakteristiske rรธde farve, har efterhรฅnden fรฅet et blakket ry for at vรฆre kunstig og langt fra naturlige rรฅvarer.

Den rรธde farve er da ogsรฅ meget anderledes end de fleste andre spegepรธlser, men er farven unaturlig - og hvor kommer den fra?

Og har den rรธde salami overhovedet fortjent sit dรฅrlige ry?

Fรธdevareekspert Charlotte Mithril har set nรฆrmere pรฅ den klassiske 3-stjernede salami.

Hvad er der i?

3-stjernet salami er, som de fleste andre spegepรธlser, en tรธrret og rรธget pรธlse lavet pรฅ hakket kรธd, spรฆk og krydderier. I dette tilfรฆlde bestรฅr kรธdet af rent svinekรธd.

Den er krydret med salt, peber, hvidlรธg og rosmarinekstrakt, og der er tilsat sukker og dextrose (druesukker) for at sรธde.

Som med alle andre spegepรธlser, er der anvendt en starterkultur for at tรธrre pรธlsen.

Starterkulturen bestรฅr af en bakteriekultur, som for eksempel mรฆlkesyrebakterier, der fรฅr pรธlsens pH-vรฆrdi til at falde, sรฅ kรธdets proteiner frigiver vand og pรธlsen dermed tรธrrer.

Men det er dog ikke alle ingredienser.

Den rรธde spegepรธlse indeholder desuden en rรฆkke tilsรฆtningsstoffer som antioxidant (E300), farvestof (E120) og to forskellige konserveringsmidler (E202 og E250).

Her kan du se den fulde ingrediensliste i 3-stjernet salami:

Ingredienser:
Svinekรธd 90%, spรฆk, salt, dextrose, sukker, rรธdbedeekstrakt, antioxidant (rosmarinekstrakt, E 300), hvidlรธg, peber, farvestof (E 120), starterkultur, konserveringsstof (E 202, E 250).

Rรธd farve fra skjoldlus

Den rรธde farve et altsรฅ ikke naturligt forekommende i 3-stjernet salami, og altsรฅ heller ikke et udtryk for at pรธlsen er sรฆrlig frisk, som det misvisende kan tolkes.

Mange spegepรธlser er tilsat rรธdbedesaft for at give farve, men det er ikke nok til at give den skrappe rรธde farve i 3-stjernet salami.

Her er der ogsรฅ tilsat farvestoffet E120, der udvindes af en type af skjoldlus, der indeholder farvestoffet carminer.

Caminer (E120) er pรฅ Fรธdevarestyrelsens liste over allergifremkaldende tilsรฆtningsstoffer i mad. Man kan nemlig udvikle allergi over for smรฅ rester af protein fra insektet, der kan findes som urenhed i farvestoffet.

Krรฆftfremkaldende nitrit

Udover farvestoffet E120, fรฅr 3-stjernet salami ogsรฅ sin farve fra et andet tilsรฆtningsstof, nemlig nitrit (E250), der fungerer som bรฅde farvestof og konserveringsmiddel.

Nitrit tilsรฆttes mad for at hรฆmme udviklingen af bakterien Clostridium Botulinum, som kan give pรธlseforgiftning, ogsรฅ kaldet botulisme.

Men nitrit kan dog ogsรฅ danne krรฆftfremkaldende nitrosaminer i kรธdprodukter som spegepรธlse.

Selvom en industrirapport fra den britiske kรธdorganisation British Meat Processors Association (BMPA) i 2019 afslรธrede, at tilsรฆtning af nitrit i de tilladte mรฆngder, slet ikke virker mod pรธlseforgiftning, sรฅ fortsรฆtter fรธdevareindustrien altsรฅ med at anvende det krรฆftfremkaldende stof.

Det kan ellers sagtens lade sig gรธre at producere spegepรธlser uden, som mange รธkologiske producenter har demonstreret i รฅrevis.

Vรฆlg dansk og รธkologisk spegepรธlse

Denne 3-stjernede er ikke den eneste spegepรธlse, der indeholder nitrit, sรฅ hold รธje med ingredienslisten, hvor nitrit kan vรฆre angivet som E249 og E250.

I รธkologiske spegepรธlser produceret i Danmark, er det ikke tilladt at tilsรฆtte nitrit. Det mรฅ dog godt anvendes i udenlandske spegepรธlser, selvom de er รธkologiske.

Vรฆlg derfor dansk-producerede og รธkologiske spegepรธlser, hvis du vil undgรฅ nitrit.

Pรฅ grund af indholdet af nitrit anbefaler Fรธdevarestyrelsen, at vi generelt skรฆrer ned pรฅ mรฆngden af saltet og forarbejdet kรธdpรฅlรฆg som spegepรธlse, rullepรธlse, saltkรธd og skinke.

Nรฆringsindhold i 3-stjernet salami

Spegepรธlser er generelt ikke kalorielette, og da slet ikke hvis du spiser dem med remoulade og ristet lรธg pรฅ toppen.

Der er dog forskel pรฅ, hvor mange kalorier der er i spegepรธlse.

Typisk indeholder spegepรธlser omkring 350 kcal per 100 gram, mens kalorielette varianter som kalkunspegepรธlse og kartoffelspegepรธlse, kan komme ned under 200 kcal per 100 gram.

Kalorieindholdet i 3-stjernet salami ligger dog helt i toppen. Den indeholder hele 459 kcal per 100 gram.

Det hรธje kalorieindhold skyldes et ualmindelig hรธjt indhold af fedt - den bestรฅr nemlig 45% fedt. Typisk ligger fedtindholdet i spegepรธlser ellers omkring 25-30%.

Ogsรฅ saltindholdet er hรธjt i den 3-stjernede spegepรธlse. Den indeholder nemlig 5,5 gram salt per 100 gram.

Her kan du se det samlede nรฆringsindhold i 3-stjernet salami:

Nรฆringsindhold per 100 gram 
Energi459 kcal
Fedt45 g
- heraf mรฆttede fedtsyrer18 g
Kulhydrat0,5 g
- heraf sukkerarter0,5 g
Protein13 g
Salt5,5 g

Kilder: Fรธdevarestyrelsen, 3-stjernet.dk, theguardian.com

Lรฆs mere om spegepรธlser her:

Hvad er der i spegepรธlser? Lรฆs mere her

Chorizo - 10 ting du skal vide om den krydrede pรธlse

Sรฅdan skal du opbevare spegepรธlse i kรธleskabet

Smรธrrebrรธd med spegepรธlse og pynt

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbรธnnner.

Stangbรธnner - sรฅdan koger du de lange bรธnner perfekt

Billede af sรธd kartoffelgryde.

Sรธd kartoffelgryde - lรฆkker gryderet med sรธde kartofler

Billede af grillede grรธntsager.

Grillede grรธntsager - sundt tilbehรธr lavet pรฅ grill

Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.

Sauce gribiche med grรธnne asparges

Billede af valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel.

Valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grรธntsagerโ†’ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbรฆr og jordbรฆr
Sommerlagkage med flรธdecreme, hindbรฆr og jordbรฆrโ†’ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidlรธg og rosmarin
Grillet Ibรฉrico Presa med hvidlรธg og rosmarinโ†’ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.
Sauce gribiche med grรธnne aspargesโ†’ Se opskriften
billede med jordbรฆr trifli opskrift
Jordbรฆr trifli (nem trifli med jordbรฆr og makroner)โ†’ Se opskriften
mad paฬŠ 30 minutter
Mad pรฅ 30 minutter (lรฆkre retter pรฅ en halv time)โ†’ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pandeโ†’ Se opskriften
billederesultat for รฆggewraps med laks og kylling
ร†ggewraps - skรธn opskrift med laks eller kyllingโ†’ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbรฆr
Creme Anglaise med jordbรฆr (lรฆkker vaniljecreme)โ†’ Se opskriften
billede med grรธn kartoffelsalat
Grรธn kartoffelsalat med รฆrter og majsโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her