• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Warmed Over Flavour – derfor smager genopvarmet kød dårligt

Warmed Over Flavour – derfor smager genopvarmet kød dårligt

Warmed Over Flavour (WOF)
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. juni 2023 - Udgivet:  21. juli 2021

Ved genopvarmning af kølelagret kød kan der opstå den såkaldte Warmed Over Flavour (WOF), der giver kødet en ubehagelig duft og smag.

Har du oplevet, at tilberedt kød der senere genopvarmes, får en anderledes og ikke så behagelig smag og duft? Så skyldes det formentlig den såkaldte Warmed Over Flavour.

Det kan ødelægge den gode smag af kødet og give det en ubehagelig og ”gammel” smag.

Men vi vil jo gerne bekæmpe madspild og gemme vores rester, og deres er heldigvis råd for, hvordan du undgår eller minimerer den ubehagelige smag.

Hvad er Warmed Over Flavour?

Warmed Over Flavour, der ofte blot benævnes ved dets forkortelse WOF, opstår når tilberedt kød, opbevares på køl og senere genopvarmes.

WOF opstår når polyumættede fedtsyrer i kød kommer i forbindelse med ilt og dermed oxideres.

Det opstår særligt i jernholdige kødstykker, fjerkræ og fisk, da jern fungerer som en katalysator og altså fremmer oxideringsprocessen.

WOF giver kødet en ubehagelig smag og duft, der kan beskrives som gammel, harsk, papagtig eller sågar som våd pels.

Det giver altså en betydelig kvalitetsnedsættelse af kødet.

Jo længere tid på køl, jo mere WOF

Udvikling af WOF sker, når tilberedt kød ligger på køl og dermed er i kontakt med ilt og så senere genopvarmes.

Jo længere tid kødet ligger på køl, jo mere WOF vil der udvikles. Genopvarmningen til sidst, vil desuden fremme den ubehagelig aroma.

Sørg derfor for, at kødet ikke ligger for længe på køl, for at reducere WOF processen.

WOF i færdigretter

Det er ikke kun når du selv tilbereder og gemmer kød til senere, at WOF kan opstå.

I færdigretter der indeholder tilberedt kød som kylling eller fisk, kan WOF også opstå og forværres, hvis retten skal genopvarmes.

Ofte forsøger man at forebygge udvikling af WOF i færdigretter og færdiglavede kødprodukter ved at tilsætte nitrit eller andre tilsætningsstoffer.

Sådan undgår du WOF

Så hvordan undgår du så at skulle smide rester ud, fordi de smager dårligt? Der findes heldigvis metoder til at nedsætte udviklingen af WOF i dit køkken.

Teknologisk Institut har udgivet seks råd til at undgå WOF. Rådene omhandler specifikt svinekød, men kan sagtens bruges mere generelt til at undgå udvikling af WOF i kylling og andre typer kød.

6 gode råd

1. Brug lyse kødstykker. Lyse kødstykker indeholder mindre jern.

2. Mariner med antioxidanter. Marineres med antioxidanter som citron, frugt, juice og krydderurter udsættes oxideringen.

3. Anvend skånsom varmebehandling. Steg ved lav temperatur, da en skånsom tilberedning giver mindre WOF.

4. Undgå ilt. Ilt fremmer oxidering og dermed udvikling af WOF. Pak kødet ind uden ilt (i vakuum-poser), hvis det er muligt.

5. Lagring med sovs/mos. Dækkes kødet med sovs eller mos kan ilten holdes væk fra kødet til en vis grad og udviklingen af WOF kan mindskes.

6. Opbevar kort tid på køl. WOF udvikler sig kraftigere over tid, så opbevar kødet på køl så kort tid som muligt.

Kilde: Teknologisk Institut.

Få mere viden om smag og fødevarer i disse artikler:

  • Maillardreaktionen - smagen af den gode stegeskorpe
  • Sanser: Derfor smager du med næsen
  • Genopvarmning af mad: Dette skal du huske
  • Tilberedning af grøntsager – hvad er bedst?
  • Sådan tjekker du om en ananas er moden
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her