Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Klejner

Mormors bedste klejner (gammeldags klejneopskrift)

billede med klejner
4.7 fra 250 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
228
SHARES
FacebookMessenger228PinterestEmailSMS
Indhold
  • Klejner
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på klejner
  • Noter
  • Gammeldags klejner uden fløde
  • Kommentarer

Klejner

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.7 fra 250 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 15 minutter min
Samlet tid: 30 minutter min
Den bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves med kardemomme og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
Antal: 15 stk.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1 æg
  • 60 g sukker
  • 1 citron økologisk
  • 70 g smør smeltet
  • 1 tsk kardemomme
  • 0,5 tsk hjortetaksalt brug ikke for meget
  • 225 g hvedemel
  • 75 g fløde
  • 1 kg palmin til kogning, eller olie/svinefedt

Fremgangsmåde

  1. Kom æg og sukker i en skål, og pisk det sammen med et piskeris, så sukkeret er pisket helt ud.
  2. Riv skal af citronen, men pas på ikke at rive det hvide med, da det er mere bittert. Rør det sammen med en grydeske. Ønsker du mere smag af citron, kan du tilsætte mere citronskal. Spar ikke på citronen, da det giver klejnerne masser af smag!
  3. Derefter røres det smeltede smør i.
  4. Så tilsættes kardemomme og hjortetaksalt, inden du gradvist rører hvedemel i. Overhold mængden af hjortetaksalt, da klejnerne ellers kan lugte af ammoniak. Du kan også anvende en teske bagepulver i stedet for hjortetaksalt.
  5. Til sidst tilsættes fløde, og det hele æltes hurtigt sammen.
  6. Stil så dejen på køl, gerne i 24 timer. Du kan altså med fordel lave dejen dagen før. Du kan dog sagtens rulle dejen ud allerede efter 1-2 timer.
  7. Rul dejen ud med en kagerulle, så den ikke er for tyk. Jeg plejer at lave klejner med en dejtykkelse på omkring en halv centimeter. Er dejen for tyk, kan dine klejner bliver mere tørre i konsistensen.
  8. Skær nu "ruder" ud med en klejnespore, og lav også et snit i midten. Her trækker du den ene ende igennem, så du får de klassiske klejner. Du kan se fremgangsmåden i min video.
  9. Hvis du ikke har en klejnespore, kan du sagtens skære dine klejner ud med en almindelig kniv.
  10. Smelt palmin, vindruekerneolie eller svinefedt i en gryde, og kog klejnerne indtil de gyldne og sprøde. Temperaturen på palmin skal være omkring 180 grader når du koger klejner. Og helst ret præcist omkring denne temperatur, for så bliver klejnerne kogt bedst. Kogetiden er ca. 30 sekunder på hver side, og klejnerne vendes når de er gyldne ved hullet på midten.

Næringsindhold

Kalorier182kcalKulhydrater16gProtein2gFedt13gMættet fedt9gFlerumættet fedt0.5gEnkelumættet fedt2gTransfedt0.2gKolesterol27mgNatrium36mgKalium28mgKostfibre1gSukker4gVitamin A209IUVitamin C1mgCalcium10mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på klejner

Opskriften på gammeldags klejner giver ca. 15 stk., som er gode, når de er nykogte, og derfor er det bedste at koge det antal, som du skal bruge.

Du kan også fryse klejner ned, men her er det den rå dej, som du kommer i fryseren. Vrid klejnerne som du plejer, hvorefter de kommes på frost.

Når klejnerne er optøet igen, kan de nemt koges i palmin, vindruekerneolie eller svinefedt. Du kan i øvrigt med fordel lave klejnedejen dagen før, for så bliver klejnerne endnu bedre.

Og i min video kan du se fremgangsmåden, hvor jeg viser dig, hvordan man vrider og koger en klejne.

Se også mine opskrifter på:

  • Norske klejner
  • Mønske klejner
  • Julekager
  • Håkonskager

Noter

Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle, og nyd derefter de friskbage klejner. De er fantastiske.

TIP: Du kan sagtens fryse klejner ned. Men her skal du vride klejnerne, og fryse dem ned, inden de koges i palminen.

Tag klejnerne op af fryseren når de skal bruges, tø dem op og kog dem.

Du kan i øvrigt også lave norske klejner, der er lidt anderledes end de traditionelle danske.

billederesultat for gammeldags klejner

Gammeldags klejner uden fløde

Jeg laver ofte også de gammeldags klejner uden fløde, og de er altså også gode.

Her piskes 1 æg sammen med 50 gram sukker. Riv skallen af en økologiske citron i sammen med 50 gram smeltet og afkølet smør.

I en anden skål blandes 125 gram hvedemel med 30 gram kartoffelmel og en lille teske bagepulver.

Rør først halvdelen af melblandingen sammen med æggemassen, og derefter resten. Røres helt sammen og stilles på køl.

Efter et par timer på køl kan dejen tages ud på køkkenbordet. Den virker meget hård, men ælt den hurtigt sammen, hvor den bliver mere smidig.

Nu kan den rulles ud til fantastiske klejner, som du kan se i min video. Koges ca. 30 sekunder på hver side i vindruekerneolie (foretrækker jeg), palmin eller svinefedt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mette skriver

    december 14, 2024 at 2:56 pm

    Da klejnerne var blevet meget brune, troede jeg de var færdige, det var de ikke, dejen var nemlig rå indeni, ved ikke om man kan give dem en omgang mere i palminen, men det har jeg gjort. Synes dog at det er ærgerligt at der ikke står noget om hvor stor en gryde man skal bruge, fra en anden opskrift stod der at man skulle bruge en ikke for stor gryde/ikke for stor bund, og det tror jeg, at jeg var kommet til, samtidig manglede jeg viden omkring, hvornår palminen var varm nok (det er den åbenbart når en tandstik syder nede i gryden) endnu en ting, der havde været rart at vide, når ikke man har et termometer.

    Svar
  2. Anna S Poulsen skriver

    maj 13, 2024 at 2:44 pm

    😊❤️👌

    Svar
  3. Aase Hansen skriver

    december 16, 2022 at 10:24 pm

    God smag, men for meget hjortetaksalt. De mistede helt den fine facon, og blev alt for store.

    Svar
  4. Kirsten skriver

    december 16, 2022 at 3:08 pm

    Bryder mig ikke om hjortaksalt i kager, men bruger bagepulver og jeg laver alletiders sprøde klejner, som ikke bliver bløde og kedelige

    Svar
  5. Diana skriver

    december 10, 2022 at 5:46 pm

    hvorfor bliver mig dej meget flydende.

    Svar
  6. Denice skriver

    december 04, 2022 at 3:44 am

    Dejlige klejner. Dem skal jeg lave igen. Men næste gang putter jeg kun halv mængde Hjorttaktsalt. De smagte lidt for meget af ammoniak.

    Svar
  7. Leif J skriver

    december 21, 2021 at 11:56 am

    Klejnerne er gode og hæver godt op. Jeg ville nok reducere mængden af hjortetaksalt til ½ teskefuld.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required