Oversigt over indhold
Fedtebrød
Ingredienser
- 100 g hvedemel
- 50 g rørsukker
- 50 g kokosmel
- 100 g smør - blødt
- 0,5 tsk hjortetaksalt
- 75 g flormelis
- Lidt pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en skål sammen med hjortetaksalt. Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
- Du kan nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
- Del dejen i tre lige stykker (der hver vejer ca. 100 gram), som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
- Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand. Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
- Bag kagerne i 10 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Tag de bagte stænger ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
- Kom flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens. Fordel straks æggehvideglasuren på kagerne.
- Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på fedtebrød
Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her får du min opskrift på dem.
Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde og med det rette touch af kokos.
Oveni gør det så heller ikke noget, at kagerne er utrolig hurtige og nemme at bage. Af denne portion får du en bageplade fuld af dem, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader.
Andre populære opskrifter:
Efter bagning
Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.
Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.
Romglasur
Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.
Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på kagerne.
Af andre julesmåkager skal du prøve min opskrift på pebernødder.
Flere inspirerende opskrifter:
- Gode råd - sønderjyske småkager
- Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
- Bagerens vaniljekranse der ikke flyder ud i ovnen
FAQ
Fedtebrød er en traditionel dansk småkage, som især forbindes med jul og højtider. Den består af en mørdej med kokos og smør (eller fedt), og toppes ofte med glasur og farvet krymmel.
Navnet "fedtebrød" stammer fra, at kagen er fedtbaseret og har en blød, smørmættet konsistens.
Nej, disse småkager er ikke gode at fryse ned. Så nyd dem i stedet mens de friske.
Fedtebrødene bør opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, og her kan de holde sig fine i op til 3 uger.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Lene skriver
Opskrift på fedtebrød er ikke god. Stængerne knækker når man skal have dem over på spækbrættet. I videoen som jeg så bagefter bliver de liggende på bagepladen
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Lene
Opskriften fejler ikke noget, men flyt dem forsigtigt. Så knækker de ikke 🙂
En anden mulighed er, at smørret har været for smeltet - altså mere end blødt.
Alt det bedste
Holger
Uhan skriver
Kan dejen fryses ned?
Sasja skriver
Jeg serverede dem men romglasur for min franske svigerfamilie og der var ikke en krumme tilbage !!! Tak for opskriften