Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Fedtebrød

Sønderjyske fedtebrød (med kokos og glasur)

Billede af fedtebrød.
4.8 fra 159 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
4k
SHARES
FacebookMessenger4kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Fedtebrød
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på fedtebrød
  • Efter bagning
  • Romglasur
  • FAQ
  • Kommentarer

Fedtebrød

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 159 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 10 minutter min
Samlet tid: 20 minutter min
Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Antal: 18
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 100 g hvedemel
  • 50 g rørsukker
  • 50 g kokosmel
  • 100 g smør (blødt)
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 75 g flormelis
  • pasteuriseret æggehvide

Fremgangsmåde

  1. Kom 100 g hvedemel, 50 g rørsukker, 50 g kokosmel og 100 g smør (blødt) i en skål sammen med 0,5 tsk hjortetaksalt. Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
  2. Du kan nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
  3. Del dejen i tre lige stykker (der hver vejer ca. 100 gram), som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
  4. Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand. Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
  5. Bag kagerne i 10 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme.
  6. Tag de bagte stænger ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
  7. Kom 75 g flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens. Fordel straks æggehvideglasuren på kagerne.
  8. Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.

Næringsindhold

Kalorier100kcalKulhydrater13gProtein1gFedt5gMættet fedt3gFlerumættet fedt0.2gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.2gKolesterol12mgNatrium45mgKalium10mgKostfibre1gSukker7gVitamin A139IUCalcium2mgJern0.3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på fedtebrød

Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her får du min opskrift på dem.

Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde og med det rette touch af kokos.

Oveni gør det så heller ikke noget, at kagerne er utrolig hurtige og nemme at bage. Af denne portion får du en bageplade fuld af dem, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader.

Andre populære opskrifter:

  • Finskbrød - hjemmebagte
  • Pleskner - den rigtige opskrift
  • Bagerens egne brunkager
  • Gode råd - sønderjyske småkager
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Bagerens vaniljekranse der ikke flyder ud i ovnen

Efter bagning

Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.

Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.

Romglasur

Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.

Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på kagerne.

Af andre julesmåkager skal du prøve min opskrift på pebernødder.

FAQ

Hvad er fedtebrød?

Fedtebrød er en traditionel dansk småkage, som især forbindes med jul og højtider. Den består af en mørdej med kokos og smør (eller fedt), og toppes ofte med glasur og farvet krymmel.

Hvorfor hedder det fedtebrød?

Navnet "fedtebrød" stammer fra, at kagen er fedtbaseret og har en blød, smørmættet konsistens.

Kan man fryse fedtebrød?

Nej, disse småkager er ikke gode at fryse ned. Så nyd dem i stedet mens de friske.

Hvor lang holdbarhed har fedtebrød?

Fedtebrødene bør opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, og her kan de holde sig fine i op til 3 uger.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lene skriver

    december 12, 2024 at 5:27 pm

    Opskrift på fedtebrød er ikke god. Stængerne knækker når man skal have dem over på spækbrættet. I videoen som jeg så bagefter bliver de liggende på bagepladen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 12, 2024 at 5:40 pm

      Hej Lene
      Opskriften fejler ikke noget, men flyt dem forsigtigt. Så knækker de ikke 🙂
      En anden mulighed er, at smørret har været for smeltet - altså mere end blødt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Uhan skriver

    september 28, 2024 at 6:28 pm

    Kan dejen fryses ned?

    Svar
  3. Sasja skriver

    december 16, 2023 at 8:35 pm

    Jeg serverede dem men romglasur for min franske svigerfamilie og der var ikke en krumme tilbage !!! Tak for opskriften

    Svar
  4. Stine Nielsen skriver

    december 15, 2023 at 1:03 pm

    Hej Madens verden
    Jeg vil lige høre dig om noget
    Kan man bruge rent citron 🍋 saft isten for skal af citron
    Med venlig jule hilsen
    Fra Stine Nielsen go jul🎅🎄🎀

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 15, 2023 at 3:05 pm

      Hej Stine
      Tak for det, og jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, da der jo ikke er citron i denne opskrift på fedtebrød 🙂
      Men jo, genrelt kan du sagtens blot nøjes med citronsaft - og ikke skal. Vær dog opmærksom på, at der er mere koncentreret citronsmag i skallen.
      Også rigtig god jul dig til 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Inge Merethe Sørensen skriver

    december 13, 2023 at 8:06 pm

    I opskriften skriver du 1/2 tsk hjortetaksalt men i videoen skriver du 1 tsk …laver d dobbelt portion?

    Svar
  6. Lis Hvidbak skriver

    december 05, 2023 at 4:31 pm

    Jeg bor i Sydspanien om vinteren, og her kan man ikke købe hjortetaksalt. Kan det undlades? - eller erstattes af andet?
    Hilsen Lis

    Svar
    • Inge Merethe Sørensen skriver

      december 13, 2023 at 8:18 pm

      Hjortetaksalt er et hæve/sprødhedssalt … mener man kan bruge bagepulver. Prøv evt at spørge Google om det ..

      Svar
  7. Tine Larsen skriver

    december 01, 2023 at 7:57 am

    Kan man mon bruge glutenfrihavremel istedet for hvedemel? Mvh Tine

    Svar
  8. lotte andersen skriver

    november 13, 2023 at 5:53 pm

    Super god opskrift, kagerne bliver rigtig lækre. også virkelig god vejledning.

    Svar
  9. Jolanda skriver

    maj 23, 2023 at 1:37 pm

    Lige så lækre som dem min svigermor bagte. Ros herfra.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      maj 23, 2023 at 2:56 pm

      Tak for det, Jolanda - godt at høre.
      Fedtebrød er helt klart en af mine absolutte yndlingskager 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Pia Due skriver

    december 12, 2022 at 4:01 pm

    Mine fedte brød flød sammen, så de fyldte hele pladen. Jeg ved at opskriften og badetemperatur var den rigtige. Lidt ærgerligt. Jeg må prøve en anden opskrift.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 12, 2022 at 5:00 pm

      Hej Pia
      Øv da - jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Men jeg kan garantere dig, at der ikke er noget galt med opskrift og mål. For jeg har bagt dem mange gange uden problemer 🙂
      Så op på hesten igen.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  11. Jakob skriver

    november 26, 2022 at 2:24 pm

    Jeg kan anbefale at lave glasuren med limesaft og flormelis, og pynte med revet limeskal. Det passer perfekt til de fede og søde fedtebrød.

    Svar
  12. Ann skriver

    december 21, 2021 at 10:49 am

    De er lige som de skal være😋

    Svar
  13. karina skriver

    december 13, 2021 at 10:10 pm

    Der mangler citron i dejen og rom i glasuren

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 14, 2021 at 8:21 am

      Hej Karina
      Tak for det, men det er jo smag og behag. Du kan nemt komme revet citronskal i dejen, og blande lidt rom eller rom-essens i glasuren. Jeg foretrækker fedtebrød uden, men det er jo en smagssag,
      De bedste julehilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required