• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Kager › Sønderjyske fedtebrød (med kokos og glasur)

Sønderjyske fedtebrød (med kokos og glasur)

billederesultat for fedtebrød
4.8 fra 159 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
3.9k
SHARES
FacebookMessenger3.9kPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 27. maj 2024 - Udgivet: 16. november 2022
Oversigt over indhold
  • Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
  • Opskrift på fedtebrød
  • Fedtebrød
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Efter bagning
  • Romglasur
  • FAQ
  • Kommentarer

Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.

Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her får du min opskrift på dem.

Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde og med det rette touch af kokos.

Oveni gør det så heller ikke noget, at kagerne er utrolig hurtige og nemme at bage. Af denne portion får du en bageplade fuld af dem, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader.

Andre populære opskrifter:

  • Finskbrød - hjemmebagte
  • Pleskner - den rigtige opskrift
  • Bagerens egne brunkager

Opskrift på fedtebrød

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Fedtebrød

4.80 fra 159 stemmer
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 20 minutter min
Antal: 18 stk.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 100
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 100 g hvedemel
  • 50 g rørsukker
  • 50 g kokosmel
  • 100 g smør - blødt
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 75 g flormelis
  • Lidt pasteuriseret æggehvide

Fremgangsmåde
 

  1. Kom hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en skål sammen med hjortetaksalt. Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
  2. Du kan nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
  3. Del dejen i tre lige stykker (der hver vejer ca. 100 gram), som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
  4. Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand. Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
  5. Bag kagerne i 10 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme.
  6. Tag de bagte stænger ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
  7. Kom flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens. Fordel straks æggehvideglasuren på kagerne.
  8. Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.

Næringsindhold

Kalorier: 100kcalKulhydrater: 13gProtein: 1gFedt: 5gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 0.2gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.2gKolesterol: 12mgNatrium: 45mgKalium: 10mgKostfibre: 1gSukker: 7gVitamin A: 139IUCalcium: 2mgJern: 0.3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Efter bagning

Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.

Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.

Romglasur

Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.

Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på kagerne.

Af andre julesmåkager skal du prøve min opskrift på pebernødder.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Gode råd - sønderjyske småkager
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Bagerens vaniljekranse der ikke flyder ud i ovnen

FAQ

Hvad er fedtebrød?

Fedtebrød er en traditionel dansk småkage, som især forbindes med jul og højtider. Den består af en mørdej med kokos og smør (eller fedt), og toppes ofte med glasur og farvet krymmel.

Hvorfor hedder det fedtebrød?

Navnet "fedtebrød" stammer fra, at kagen er fedtbaseret og har en blød, smørmættet konsistens.

Kan man fryse fedtebrød?

Nej, disse småkager er ikke gode at fryse ned. Så nyd dem i stedet mens de friske.

Hvor lang holdbarhed har fedtebrød?

Fedtebrødene bør opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, og her kan de holde sig fine i op til 3 uger.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lene

    december 12, 2024 at 5:27 pm

    Opskrift på fedtebrød er ikke god. Stængerne knækker når man skal have dem over på spækbrættet. I videoen som jeg så bagefter bliver de liggende på bagepladen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 12, 2024 at 5:40 pm

      Hej Lene
      Opskriften fejler ikke noget, men flyt dem forsigtigt. Så knækker de ikke 🙂
      En anden mulighed er, at smørret har været for smeltet - altså mere end blødt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Uhan

    september 28, 2024 at 6:28 pm

    Kan dejen fryses ned?

    Svar
  3. Sasja

    december 16, 2023 at 8:35 pm

    Jeg serverede dem men romglasur for min franske svigerfamilie og der var ikke en krumme tilbage !!! Tak for opskriften

    Svar
  4. Stine Nielsen

    december 15, 2023 at 1:03 pm

    Hej Madens verden
    Jeg vil lige høre dig om noget
    Kan man bruge rent citron 🍋 saft isten for skal af citron
    Med venlig jule hilsen
    Fra Stine Nielsen go jul🎅🎄🎀

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 15, 2023 at 3:05 pm

      Hej Stine
      Tak for det, og jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, da der jo ikke er citron i denne opskrift på fedtebrød 🙂
      Men jo, genrelt kan du sagtens blot nøjes med citronsaft - og ikke skal. Vær dog opmærksom på, at der er mere koncentreret citronsmag i skallen.
      Også rigtig god jul dig til 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Inge Merethe Sørensen

    december 13, 2023 at 8:06 pm

    I opskriften skriver du 1/2 tsk hjortetaksalt men i videoen skriver du 1 tsk …laver d dobbelt portion?

    Svar
  6. Lis Hvidbak

    december 05, 2023 at 4:31 pm

    Jeg bor i Sydspanien om vinteren, og her kan man ikke købe hjortetaksalt. Kan det undlades? - eller erstattes af andet?
    Hilsen Lis

    Svar
    • Inge Merethe Sørensen

      december 13, 2023 at 8:18 pm

      Hjortetaksalt er et hæve/sprødhedssalt … mener man kan bruge bagepulver. Prøv evt at spørge Google om det ..

      Svar
  7. Tine Larsen

    december 01, 2023 at 7:57 am

    Kan man mon bruge glutenfrihavremel istedet for hvedemel? Mvh Tine

    Svar
  8. lotte andersen

    november 13, 2023 at 5:53 pm

    Super god opskrift, kagerne bliver rigtig lækre. også virkelig god vejledning.

    Svar
  9. Jolanda

    maj 23, 2023 at 1:37 pm

    Lige så lækre som dem min svigermor bagte. Ros herfra.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 23, 2023 at 2:56 pm

      Tak for det, Jolanda - godt at høre.
      Fedtebrød er helt klart en af mine absolutte yndlingskager 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Pia Due

    december 12, 2022 at 4:01 pm

    Mine fedte brød flød sammen, så de fyldte hele pladen. Jeg ved at opskriften og badetemperatur var den rigtige. Lidt ærgerligt. Jeg må prøve en anden opskrift.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 12, 2022 at 5:00 pm

      Hej Pia
      Øv da - jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Men jeg kan garantere dig, at der ikke er noget galt med opskrift og mål. For jeg har bagt dem mange gange uden problemer 🙂
      Så op på hesten igen.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  11. Jakob

    november 26, 2022 at 2:24 pm

    Jeg kan anbefale at lave glasuren med limesaft og flormelis, og pynte med revet limeskal. Det passer perfekt til de fede og søde fedtebrød.

    Svar
  12. Ann

    december 21, 2021 at 10:49 am

    De er lige som de skal være😋

    Svar
  13. karina

    december 13, 2021 at 10:10 pm

    Der mangler citron i dejen og rom i glasuren

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 14, 2021 at 8:21 am

      Hej Karina
      Tak for det, men det er jo smag og behag. Du kan nemt komme revet citronskal i dejen, og blande lidt rom eller rom-essens i glasuren. Jeg foretrækker fedtebrød uden, men det er jo en smagssag,
      De bedste julehilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer
  • Billede med mørk chokoladekage.
    Mørk chokoladekage
  • billede til italiensk chokoladekage
    Italiensk chokoladekage med rigtig chokolade

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required