Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her får du min opskrift på dem.
Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde og med det rette touch af kokos.
Oveni gør det så heller ikke noget, at kagerne er utrolig hurtige og nemme at bage.
Af denne portion får du en bageplade fuld af dem, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på fedtebrød
Fedtebrød
Ingredienser
- 100 g hvedemel
- 50 g rørsukker
- 50 g kokosmel
- 100 g smør - blødt
- 0,5 tsk hjortetaksalt
- 75 g flormelis
- Lidt pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en skål sammen med hjortetaksalt.
- Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
- Du kan selvfølgelig nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
- Del dejen i tre lige stykker (der hver vejer ca. 100 gram), som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
- Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand.
- Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
- Bag så fedtebrødene i 10 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Tag de bagte stænger med fedtebrød ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
- Kom flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens.
- Fordel straks æggehvideglasuren på fedtebrødene.
- Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Efter bagning
Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.
Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.
Romglasur
Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.
Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på kagerne.
Af andre julesmåkager skal du prøve brunkager, vaniljekranse og pebernødder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lene
Opskrift på fedtebrød er ikke god. Stængerne knækker når man skal have dem over på spækbrættet. I videoen som jeg så bagefter bliver de liggende på bagepladen
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Opskriften fejler ikke noget, men flyt dem forsigtigt. Så knækker de ikke 🙂
En anden mulighed er, at smørret har været for smeltet - altså mere end blødt.
Alt det bedste
Holger
Uhan
Kan dejen fryses ned?
Sasja
Jeg serverede dem men romglasur for min franske svigerfamilie og der var ikke en krumme tilbage !!! Tak for opskriften
Stine Nielsen
Hej Madens verden
Jeg vil lige høre dig om noget
Kan man bruge rent citron 🍋 saft isten for skal af citron
Med venlig jule hilsen
Fra Stine Nielsen go jul🎅🎄🎀
Holger Rørby Madsen
Hej Stine
Tak for det, og jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, da der jo ikke er citron i denne opskrift på fedtebrød 🙂
Men jo, genrelt kan du sagtens blot nøjes med citronsaft - og ikke skal. Vær dog opmærksom på, at der er mere koncentreret citronsmag i skallen.
Også rigtig god jul dig til 🙂
Alt det bedste
Holger
Inge Merethe Sørensen
I opskriften skriver du 1/2 tsk hjortetaksalt men i videoen skriver du 1 tsk …laver d dobbelt portion?
Lis Hvidbak
Jeg bor i Sydspanien om vinteren, og her kan man ikke købe hjortetaksalt. Kan det undlades? - eller erstattes af andet?
Hilsen Lis
Inge Merethe Sørensen
Hjortetaksalt er et hæve/sprødhedssalt … mener man kan bruge bagepulver. Prøv evt at spørge Google om det ..
Tine Larsen
Kan man mon bruge glutenfrihavremel istedet for hvedemel? Mvh Tine
lotte andersen
Super god opskrift, kagerne bliver rigtig lækre. også virkelig god vejledning.
Jolanda
Lige så lækre som dem min svigermor bagte. Ros herfra.
Holger Rørby Madsen
Tak for det, Jolanda - godt at høre.
Fedtebrød er helt klart en af mine absolutte yndlingskager 🙂
Alt det bedste
Holger
Pia Due
Mine fedte brød flød sammen, så de fyldte hele pladen. Jeg ved at opskriften og badetemperatur var den rigtige. Lidt ærgerligt. Jeg må prøve en anden opskrift.
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Øv da - jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Men jeg kan garantere dig, at der ikke er noget galt med opskrift og mål. For jeg har bagt dem mange gange uden problemer 🙂
Så op på hesten igen.
Alt det bedste
Holger
Jakob
Jeg kan anbefale at lave glasuren med limesaft og flormelis, og pynte med revet limeskal. Det passer perfekt til de fede og søde fedtebrød.
Ann
De er lige som de skal være😋
karina
Der mangler citron i dejen og rom i glasuren
Holger Rørby Madsen
Hej Karina
Tak for det, men det er jo smag og behag. Du kan nemt komme revet citronskal i dejen, og blande lidt rom eller rom-essens i glasuren. Jeg foretrækker fedtebrød uden, men det er jo en smagssag,
De bedste julehilsner
Holger