Bag de bedste hvedeknopper til varme hveder til St. Bededag. Her er min opskrift på store hveder, som du kan bage med gær eller bagepulver.
Varme hveder er blevet en nagelfast tradition i Danmark i forbindelse med St. Bededag, hvor vi spiser dem aftenen før bededag.
De store og luftige hvedeknopper smager vidunderligt, når de er lunet i ovnen, og får et lag smør.
Du får 16 hvedeknopper ud af denne opskrift, og bedre hveder får du ikke. Se min video med fremgangsmåde til bagning af hvedeknopper.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på varme hveder
Varme hveder
Ingredienser
- 325 g vand
- 50 g sukker
- 50 g gær
- 700 g hvedemel
- 15 g bageenzymer - kan udelades
- 12 g salt
- 2 tsk kardemomme
- 75 g smør - meget blødt
- 2 æg - piskes sammen
Fremgangsmåde
- Vand, sukker og gær røres sammen i skålen på din røremaskine med påmonteret dejkrog.
- Hvedemel vejes af i en skål sammen med bageenzymer (kan undlades), salt og kardemomme, og kommes i skålen sammen med blødt smør og to sammenpiskede æg.
- Ælt nu dejen ved lav hastighed i ca. 10 minutter. Lad dejen til de varme hveder hvile i skålen i ca. 15-20 minutter.
- Tag så dejen ud på bordet og virk den op. Dejen er klistret, og det skal den være. Fugt evt. hænderne, så er dejen nemmere at arbejde med. Del dejen i 16 lige store stykker, som du triller til boller og sætter på en bageplade, der er beklædt med bagepapir. Hver bolle skal veje knap 80 gram. Vej gerne af, så dine hvedeknopper bliver lige store.
- Hvederne skal placeres i fire rækker med fire hveder i hver række. Og med blot 1-2 centimeters mellemrum, så de hæver op og bager sammen.
- Stil hvederne ind i ovnen. Sæt en lille gryde eller skål ind på nederste rille med ca. 1 deciliter kogende vand i. Luk lågen hurtigt og tænd lyset i ovnen.
- Lad nu hvedeknopperne hæve i ovnen i ca. 30 minutter, hvorefter gryden eller skålen tages ud af ovnen.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme, sæt pladen med hvederne ned på næstnederste rille. Altså mens ovnen varmer op. Nu skal dine hveder så bages i ca. 25-30 minutter. Bagetiden afhænger af hvor meget din ovn varmer.
- Tag dine bagte hvedeknopper ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Nu kan du lave varme hveder ved at skære de bagte hvedeknopper over, og riste hvederne kort i ovnen ved 250 grader, så de bliver gyldne og flotte.
Eller gøre det på en brødrister.
Derefter skal de jo bare have et lag smør, og nyd så de hjemmebagte hveder. For bedre fås de ikke.
Hvorfor spiser man hveder?
Historien om den varme hvede stammer fra dengang, man tog bededagen højtidelig. Ingen måtte arbejde, og det gjaldt også bagerne.
Derfor blev der heller ikke bagt brød på bededagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper dagen før, som man så kunne spise på selve bededagen.
Hvorfor man så nu spiser hvedeknopperne aftenen før St. Bededag er der en god forklaring på. Folk kom jo hjem de varme hvedeknopper, og her var de så lækre, at det efterhånden blev en tradition at spise dem dér.
Traditionen med en varm hvede stammer fra tilbage i midten af 1800-tallet, og den lever altså i bedste velgående den dag i dag.
Hvedeknopper med bagepulver
Du kan sagtens bage hurtige varme hveder med bagepulver, der er klar på en halv times tid.
Ved at bruge bagepulver i stedet for gær sparer du nemlig hævetiden, og derfor er hvederne klar på kort tid.
Og selvom de er uden gær, så smager de fantastisk. Opskriften giver 16 varme hveder med bagepulver.
Ingredienser
3 deciliter sødmælk
75 gram smør
1 teskefuld fint salt
1 spiseskefuld økologisk rørsukker
6 teskefulde bagepulver
1 teskefuld kardemomme
1,5 pasteuriseret æggehvide
50 gram kartoffelmel
450 gram hvedemel
Til pensling
2 pasteuriserede æggeblommer
4 spiseskefulde mælk
Fremgangsmåde
- Find en kasserolle frem, og smelt smørret i sødmælken.
- Hæld mælken i skålen til din røremaskine, og æggehviden med.
- I en anden skål blander du hvedemelet med bagepulver, kardemomme, rørsukker, salt og kartoffelmel.
- Ælt nu melblandingen gradvist ind i dejen, og lad maskinen ælte indtil dejen er godt samlet.
- Find en bageplade frem, og beklæd den med bagepapir, som du også drysser med en smule hvedemel.
- Del dejen i 16 lige store stykker, og tril 16 boller.
- Sæt dem tæt på bagepladen - cirka med en centimeters afstand i rækker med fire i hver.
- Pensl hvederne med sammenpisket æggeblommer og mælk,
- Bag så hvedeknopperne i cirka 18-20 minutter ved 200 grader varmluft.
Lad hvederne køle af på en rist.
Vidste du det?
I gamle dage var St. Bededag en helligdag, hvor det var forbudt at arbejde før efter gudstjenesten. Dette gjaldt også bagerne. Derfor blev der bagt hvedeboller dagen før, som så blev varmet og spist dem på selve Bededag. Men det blev hurtigt populært at spise de varme hveder allerede torsdag aften før St. Bededag.
St. Bededag falder fast den fjerde fredag efter påske. Sådan har det været siden 1686, hvor den store bededag blev besluttet første gang. I 2023 besluttede den danske regering, at dagen ikke længere skulle være en fridag.
St. Bededag er officielt en såkaldt ekstraordinær, almindelig bededag. Oprindeligt en af de tre faste bededage, og her skulle præsterne bede for fred, mens borgerne var påtvunget en fastedag.
Traditionelt serveres varme hveder med smør og ikke andet. Men du kan sagtens også komme marmelade, Nutella eller en lemoncurd på.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Hanne Juel Thøgersen
Til dato bedste hveder. Er så vilde med dem så jeg har bagt dem flere gange selvom store hvede dag er overstået.
Alle jeg har serveret dem for, elsker dem.
Jolanda
Hej Holger.
Jeg bagte dem for første gang i år til "bededag". Det var ikke sidste gang, for de blev helt fantastiske.
Susanne Bengtson
Hey Holger.. 😊
Mums varme hveder! Kan jeg undvære æggene.. og mælk.. ?
Bruger altid dine gode opskrifter!
Mvh Sus Bengtson..
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Elsker bare hveder. Jeg kan godt finde på at bage dem til gæster til en sommer eftermiddag i haven. Der er noget helt særligt over hveder synes jeg. Måske med min sommermarmelade Så er der ikke et øje tørt 😊
Cl
Glæder til at bage hveder
Holger Rørby Madsen
Hej Cl
Det er også lækre hveder - så bare kom i gang 🙂
Alt det bedste
Holger
Palle
Som altid, en fornøjelse at se dine opskrifter. Du får det til at se så legende let ud.
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Palle- godt at høre.
Og de varme hveder er faktisk legende lette at bage 🙂
Alt det bedste
Holger
Hanne
Skak de ud af ovnen efter de 30 min mens ovnen varmer op eller skal de blive i ovnen..
Vh Hanne
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
De skal blive derinde - det er derfor bagetiden er relativ lang 🙂
Men hold øje med dem, da ovne jo varmer forskelligt.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Gitta Svendsen
Kan man fryse hvederne og så varme dem senere?
Vh Gitta
Guffeliguf.dk
Hej Gitta
Disse varme hveder kan sagtens fryses ned. Smid dem i en frostpose, og tø dem op ved stuetemperatur, hvorefter hvederne varmes ved 250 grader i ovnen, så de bliver gyldne og sprøde.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
betina nielsen
nøj de varme hveder ser gode ud de skal prøves på torsdag
vh betina n