• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Trøfler

Trøfler

billede med trøfler på skærebræt
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. september 2022 - Udgivet:  28. marts 2020

Trøfler kaldes jordens diamanter. Det er en af verdens dyreste svampe, til gengæld er 10 gram nok til at få fuld udbytte af smagen og duften.

Trøfler er egentlig bare knoldede svampe, der vokser under jorden. Alligevel er den i samme priskategori som Beluga-kaviar, safran og Kobe-kød. Hvorfor al den postyr?

Fordi både duft og smag er fuldstændig unik og kan løfte en ret med himmelskridt. Og så er det stort set umuligt at dyrke trøfler selv.

De skal findes i naturen under jorden, og det er ikke en let opgave.

Der findes mange forskellige sorter af spiselige trøfler. De mest berømte er Italiens hvide alba-trøffel, som kostede mellem 25-30.000 kroner for et kilo i 2019, samt Frankrigs sorte Burgundy-trøffel, på latin: Tuber Uncinatum, der har en kilopris på ca. 7.500 kroner.

I det hele taget er Norditalien, Frankrig, Nordkroatien og Spanien de bedste lande at finde friske trøfler i.

Trøflers underjordiske liv

Trøfler lever deres liv under jorden, hvor de opstår på rødderne af forskellige træer som eg, hassel og poppeltræer.

Her hjælper træerne og trøflerne hinanden - trøfler får sukkerstoffer fra træet og træet får forskellige næringsstoffer fra trøflerne.

De vokser 80-100 centimeter under jorden og er utrolig svære at finde for et menneske. Derfor bruges både grise og hunde på trøffeljagter.

Grisene er de bedste trøffeljægere, men der er et stort problem: De elsker simpelthen at æde trøfler, så finder de nogen, vil de prøve at æde dem med det samme.

Mange er derfor gået over til at bruge hunde, selvom en vaskeægte trøffelgris er en uovertruffen trøffeljæger på grund af deres store kærlighed til svampene.

En grund menes at være, at trøfler simpelthen har samme duft som en orne i brunst. Derfor vil duften lede soen til svampen. Spøjst, og noget man helst ikke vil tænke på, når man spiser trøfler.

Se flere artikler om mad i Danmarks største råvareguide.

Sådan kan trøfler bruges i maden

En trøffels smag er både meget gennemtrængende og temmelig sart. Det betyder, at den aldrig bør bruges sammen med stærke krydderier og ingredienser.

Da den hvide trøffel har en mildere smag end den sorte, er den bedst rå. Sorte trøfler kan godt tåle at blive varmet op, nogle bliver ligefrem bedre af det, så dem kan du sagtens bruge i madlavning.

Den hvide trøffel skal være stjernen i eller over retten, og det bliver den ved at rive den hen over en enkel risotto, en pizza, en omelet eller pastaret lige før, den skal serveres.

Du kan både skrabe stykker med en kniv eller bruge et rivejern eller en trøffelhøvl til at rive papirstynde flager over maden.

Trøffelolie bruger du på samme måde: Når en ret er færdig. Hvis du bruger den til at stege med, eller hælder den i under tilberedningen af varm kartoffelmos, forsvinder noget af smagen.

Så et par dråber over din færdige ret eller i salatdressing fuldender smagen.

Trøffelolie - er der trøfler i olien?

Herhjemme er det svært at få fat i friske trøfler, så vi må ty til trøffelolie for at få lidt af smagen fra svampene. Der er dog et problem: En del trøffelolier har aldrig set så meget som skyggen af trøfler.

I stedet er olien tilsat en kunstig aroma, som nok kan fylde køkkenet med trøffel-duft, men som intet har at gøre med den virkelige vare.

Studer ingredienslisten nøje, når du står med en trøffelolie i supermarkedet. Der skal stå, at der er naturlig ekstrakt og gerne tørrede trøfler, som helst skal udgøre mindst tre procent af indholdet.

Trøfler holder ikke længe, efter de er gravet op. Man kan tage friske trøfler med hjem fra Italien eller Frankrig, men de skal spises indenfor en uge.

Alternativt kan man købe hele trøfler i små glas, som kan bruges lige som friske trøfler. Hverken smag eller duft er dog helt den samme, men det er klart at foretrække frem for trøffelolie.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Christina Hansen

    september 26, 2022 at 2:28 pm

    Hej Karen
    Min datter har smagt en kartoffelpizza med trøffelolie. Og nu ønsker hun sig en flaske trøffelolie. Jeg har kigget en del på nettet, men finder det helt uoverskueligt.
    Vil du anbefale en til mig, hvor der er de minimum 3% trøfler i, som du anbefaler?
    På forhånd tak

    Svar
    • Karen Seneca

      september 27, 2022 at 10:46 am

      Hej Christina
      Sikke en sød tanke. Jeg ved, at Føtex sælger en trøffelolie med det, der svarer til 3,75 procent friske trøfler i olien. Den er produceret af Cascina San Giovanni i Italien. Du kan også tjekke Oliviers & Cos hjemmeside. Venlig hilsen Karen

      Svar
  2. Susanne T

    juni 20, 2022 at 10:17 am

    Hvordan laver jeg trøffelpure?
    Vh.Susanne

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her