Tottenhamkage er en klassiker i den engelske version af Den Store Bagedyst. Her får du opskriften på den lækre og lette sponge cake.
Du behøver absolut ikke at være fan af hverken fodbold eller Tottenham for at elske en Tottenhamkage.
Kagen er en klassiker i den engelske version af Den Store Bagedyst, simpelthen fordi den er så lækker. Og så er den dejlig nem at gå til.
Den består af en hvid såkaldt sponge cake overtrukket med lyserød glasur og er en let og sød kage, der er nem at elske.
Hvorfor hedder den Tottenhamkage?
Tottenhamkage er en lokal delikatesse i Tottenham og har altså intet med fodboldklubben Tottenham Hotspur at gøre, selvom den er blevet serveret ved særlige lejligheder for fodboldklubben.
Kagen stammer oprindeligt fra 1800-tallet, hvor kvækeren Henry Chalkley bagte den lyserøde kage og solgte den for 1 penny per stykke.
Den lyserøde glasur stammer efter sigende fra saften fra morbær - der voksede nemlig morbærtræer i kvækernes mødehus i Tottenham.
Lyserød glasur
Den karakteristiske lyserøde glasur behøves dog ikke at laves med saft fra morbær.
Nogle få dråber rødbedesaft giver den samme flotte farve.
Selvom der er tradition for den lyserøde farve, er der dog ingen regler for, hvilken farve glasuren skal have. Du kan derfor lave den lige som du vil.
Se også de populære bageopskrifter på:
- Strawberry shortcake (lækker kage fra England)
- Fodboldkage – perfekt til alle fodboldelskere
- English muffins - opskrift på engelske muffins
- Sandkage - nem, hurtig og klassisk opskrift
Hvad er sponge cake?
Direkte oversat betyder sponge cake en ”svampet kage”.
En sponge cake er typisk en fast kage med en svampet konsistens - navnet referer altså primært til kagens konsistens.
Ordet bruges ofte i engelske og amerikanske opskrifter og dækker altså ikke over en specifik opskrift på en kage. Det er nærmere en fællesbetegnelse, der dækker over flere typer kager, der alle har den svampede konsistens til fælles.
Ofte er kagen dog baseret på ingredienser som mel, sukker, æg og smør og kan sammenlignes med en sandkage.
Opskrift på Tottenhamkage
Nem Tottenham kage
Ingredienser
- 170 gram smør
- 170 gram sukker
- 3 æg
- 230 gram hvedemel
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- ½ dl sødmælk
Glasur
- 100 gram flormelis
- få dråber rødbedesaft - eller rød frugtfarve
- 1 tsk citronsaft
- vand
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet lidt tid før, så det er blødt.
- Bland smør og sukker sammen.
- Rør æggene i et ad gangen.
- Rør hvedemel, vaniljesukker og bagepulver sammen og sigt det i dejen. Rør det forsigtigt sammen.
- Tilsæt mælk, så den får en mere flyende konsistens, der kan dryppe af en ske.
- Kom dejen i en firkantet form, der er smurt med smør og drysset med sukker. Kom sølvpapir over kagen i den første bagetid. Det holder på fugten, så du får en lækker saftig og svampet kage og sørger desuden for, at kagen bliver flad og jævn på toppen.
- Bag kagen ved 150 grader i cirka 1 time, tjek med en stegenål eller gaffel om der hænger dej på. Kagen er færdig, når der ikke er dej på.
- Tag evt. sølvpapiret af efter 40 minutter, hvis du vil have lidt farve på kagen. Vil du have endnu mere farve på kagen, kan du skrue ovnen op på 200 grader de sidste minutter af bagetiden.
- Lad kagen køle helt af, inden du kommer glasur på.
- Lav glasuren ved at røre flormelis med nogle få dråber rødbedesaft, citronsaft og en smule vand. Pas på, du ikke får for meget farve i – start med en lille smule.
- Fordel glasuren over den kolde kage.
- Når glasuren er tør, skæres din Tottenhamkage ud i firkantede stykker.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Vil du lave en ægte fodboldkage, kan du bage en Tottenhamkage og pynte den med grøn glasur med kokos og lave en hel fodboldbane oven på af slik og glasur.
Den er et kæmpe hit for alle fodboldfans!
Del dine ideer og tanker med os andre her: