Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?

Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?

tørstegning af kød
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS
Opdateret: 24. marts 2020 - Udgivet: 6. januar 2020

Tørstegning eller med fedtstof? Stegning af kød i fedtstof giver bedre smag, farve og duft, men øger ikke nødvendigvis den samlede mængde af fedt i dit kød.

Det er en udbredt opfattelse, at tørstegning af kød er en metode til at begrænse indtaget af fedt og dermed kalorier.

Men tørstegning af kød går ud over den gode smag og duft og giver ikke kødet den samme lækre farve og stegeskorpe, som når det steges i fedtstof.

Så kan det svare sig at undvære fedtet ved stegning?

Kan kød optage fedt ved stegning?

Fødevaredirektoratet har undersøgt, hvor meget fedtstof forskellige typer kød optager, når det steges. Resultatet er opløftende for den gode smag.

Generelt for stegning af rent kød gælder, at der kun optages meget små mængder fedtstof under stegning.

Kød "suger" altså ikke fedtstof til sig som en svamp, når det steges i fedtstof. Der lægger sig nærmere blot en tynd hinde af fedtstof omkring kødet.

Så meget fedt kan kød optage

Den præcis mængde fedt, der optages afhænger af hvilken type kød, der steges.

Gennemsnitligt optager kød stegt i rigeligt fedtstof ca. 1 g fedt pr. 100 g råt kød og overordnet højest op til ca. 2 g fedt pr. 100 g råt kød.

Der er dermed ikke meget fedt at spare ved at stege i en begrænset mængde eller helt uden fedtstof (tørstegning), når du steger rent kød.

Men vær opmærksom på at tallene ændres, hvis du eksempelvis panerer dit kød i mel, rasp og så videre, da disse kan suge fedtstof.

Så meget fedt optages når du steger

  • Oksebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Skinkeschnitzel: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Hakkebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Frikadelle: Ca. 1-2 g fedt pr. 100 g frikadellefars
  • Paneret skinkeschnitzel (dyppet i æg og vendt i rasp): Ca. 5-7 g fedt pr. 100 g råt paneret kød

Tørstegning vs. rigelige mængder fedt

Forskellen på at stege kød (ikke paneret) i rigeligt fedtstof og i lidt fedtstof har heller ingen ernæringsmæssig betydning, heller ikke for hvor meget fedt kødet afsmelter under stegning.

Laver du sovs af stegefedtet, har det dog selvfølgelig betydning, hvor meget fedt du kommer på panden.

Det er altså ikke mængden af fedt brugt ved stegning, der afgør, hvor meget fedt og dermed kalorier, der er i dit kød.

Det endelige fedtindhold i forhold til kød er nærmere styret af, hvilken type kød du vælger, om det er magert eller fedt, om du panerer det, og hvorvidt du bruger stegefedtet i din ret.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Fødevaredirektoratet.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.