Teflon er et smart materiale pรฅ stegepander, sรฅ lรฆnge du fรธlger visse tommelfingerregler. Lรฆs dem her og se, hvad teflon i det hele taget er.
Teflon er elsket og hadet. Materialet har bรฅde en stor fanskare og en gruppe, der aldrig ville bruge teflon-stegepander i kรธkkenet.
Hvorfor disse stรฆrke holdninger om et materiale, som bruges pรฅ kรธkkengrej? Det skyldes fluorstofferne.
Teflonpander indeholder nemlig fluorescerende stoffer, som ved forkert brug kan ophobe sig i kroppen - og som i รธvrigt er svรฆrt at nedbryde i naturen.
Altsรฅ en ikke sรฆrlig klimavenlig lรธsning. Sundhedsmรฆssigt set kan man sagtens stege bรธffer og frikadeller pรฅ teflonpanden, da flourstofferne ikke bliver frigivet under almindelig stegetemperatur.
Hvad er teflon?
Det korrekte navn er Polytetrafluorethylen. Det er en belรฆgning, man bruger pรฅ for eksempel stegepander. En fluorholdigt termoplast, som fรธrste gang blev brugt til stegepander i 1950'erne.
Fluorstofferne i teflon er bundet i belรฆgningen, sรฅ der kommer altsรฅ ikke flourstoffer op gennem maden, nรฅr vi bruger vores stegepander.
Kun hvis vi varmer panden op ved al for hรธj varme, kan flourstofferne frigives. Men her vil maden allerede vรฆre sรฅ brรฆndt pรฅ, at vi ikke vil spise den.
Sรฅ du kan altsรฅ roligt stege videre, sรฅ lรฆnge du ikke skamsteger maden og spiser den.
Huskeregler til din stegning
En teflonpande behรธver ikke ret meget fedtstof, da den er sรฅ glat, at maden sjรฆldent brรฆnder pรฅ.
Og det skal den heller ikke for, hvis temperaturen kommer op pรฅ og over 200 grader, risikerer du, at flourstofferne frigives, og herved risikerer du sรฅ, at de trรฆnger ind i maden og op i luften.
Teflonbelรฆgningen skal ikke ridses, sรฅ brug din grydeske eller spartel med en hvis nรฆnsomhed. Trรฆ er altid et godt materiale, da det ikke kan ridse.
Sรฅdan skal du rengรธre en teflonpande
Vask teflonpanden med lidt mildt opvaskemiddel og varm vand.
Brug blรธde svampe eller opvaskebรธrste til at vaske panden af, da metal-skuresvampe og stรฅluld kan ridse belรฆgningen.
Fรฅr du ridser i panden, er det ikke farligt, men du kan risikere at fรฅ lidt metalspรฅner med i maden.
Kom aldrig panden under vandhanen lige efter, at du har brugt den. Hvis vandet ikke er varmt, kan den fรฅ temperaturchok og blive skรฆv.
Se flere artikler om brug af kรธkkengrej
Kilder: Tรฆnk, Fรธdevarestyrelsen, Power.dk, Kemienidinhverdag.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode