Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Teflon

Teflon - hvad er det? Og er det skadeligt?

Teflon pande
Del og send:
3
DELINGER
Facebook3PinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Hvad er teflon?
  • Huskeregler til din stegning
  • Sådan skal du rengøre en teflonpande
  • Kommentarer

Teflon er et smart materiale på stegepander, så længe du følger visse tommelfingerregler. Læs dem her og se, hvad teflon i det hele taget er.

Teflon er elsket og hadet. Materialet har både en stor fanskare og en gruppe, der aldrig ville bruge teflon-stegepander i køkkenet.

Hvorfor disse stærke holdninger om et materiale, som bruges på køkkengrej? Det skyldes fluorstofferne.

Teflonpander indeholder nemlig fluorescerende stoffer, som ved forkert brug kan ophobe sig i kroppen - og som i øvrigt er svært at nedbryde i naturen.

Altså en ikke særlig klimavenlig løsning. Sundhedsmæssigt set kan man sagtens stege bøffer og frikadeller på teflonpanden, da flourstofferne ikke bliver frigivet under almindelig stegetemperatur.

Se flere artikler:

  • Køkkenredskaber i træ - sådan skal de vaskes
  • Opvaskemiddel - se hvilket der er bedst i test
  • Rengøring af bradepander så de bliver som nye
  • Sådan gør du din støbejernsgryde ren og passer på den

Hvad er teflon?

Det korrekte navn er Polytetrafluorethylen. Det er en belægning, man bruger på for eksempel stegepander. En fluorholdigt termoplast, som første gang blev brugt til stegepander i 1950'erne.

Fluorstofferne i teflon er bundet i belægningen, så der kommer altså ikke flourstoffer op gennem maden, når vi bruger vores stegepander.

Kun hvis vi varmer panden op ved al for høj varme, kan flourstofferne frigives. Men her vil maden allerede være så brændt på, at vi ikke vil spise den.

Så du kan altså roligt stege videre, så længe du ikke skamsteger maden og spiser den.

Huskeregler til din stegning

En teflonpande behøver ikke ret meget fedtstof, da den er så glat, at maden sjældent brænder på.

Og det skal den heller ikke for, hvis temperaturen kommer op på og over 200 grader, risikerer du, at flourstofferne frigives, og herved risikerer du så, at de trænger ind i maden og op i luften.

Teflonbelægningen skal ikke ridses, så brug din grydeske eller spartel med en hvis nænsomhed. Træ er altid et godt materiale, da det ikke kan ridse.

Sådan skal du rengøre en teflonpande

Vask teflonpanden med lidt mildt opvaskemiddel og varm vand.

Brug bløde svampe eller opvaskebørste til at vaske panden af, da metal-skuresvampe og ståluld kan ridse belægningen.

Får du ridser i panden, er det ikke farligt, men du kan risikere at få lidt metalspåner med i maden.

Kom aldrig panden under vandhanen lige efter, at du har brugt den. Hvis vandet ikke er varmt, kan den få temperaturchok og blive skæv.

Kilder: Tænk, Fødevarestyrelsen, Power.dk, Kemienidinhverdag.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.