Teflon er et smart materiale på stegepander, så længe du følger visse tommelfingerregler. Læs dem her og se, hvad teflon i det hele taget er.
Teflon er elsket og hadet. Materialet har både en stor fanskare og en gruppe, der aldrig ville bruge teflon-stegepander i køkkenet.
Hvorfor disse stærke holdninger om et materiale, som bruges på køkkengrej? Det skyldes fluorstofferne.
Teflonpander indeholder nemlig fluorescerende stoffer, som ved forkert brug kan ophobe sig i kroppen - og som i øvrigt er svært at nedbryde i naturen.
Altså en ikke særlig klimavenlig løsning. Sundhedsmæssigt set kan man sagtens stege bøffer og frikadeller på teflonpanden, da flourstofferne ikke bliver frigivet under almindelig stegetemperatur.
Hvad er teflon?
Det korrekte navn er Polytetrafluorethylen. Det er en belægning, man bruger på for eksempel stegepander. En fluorholdigt termoplast, som første gang blev brugt til stegepander i 1950'erne.
Fluorstofferne i teflon er bundet i belægningen, så der kommer altså ikke flourstoffer op gennem maden, når vi bruger vores stegepander.
Kun hvis vi varmer panden op ved al for høj varme, kan flourstofferne frigives. Men her vil maden allerede være så brændt på, at vi ikke vil spise den.
Så du kan altså roligt stege videre, så længe du ikke skamsteger maden og spiser den.
Huskeregler til din stegning
En teflonpande behøver ikke ret meget fedtstof, da den er så glat, at maden sjældent brænder på.
Og det skal den heller ikke for, hvis temperaturen kommer op på og over 200 grader, risikerer du, at flourstofferne frigives, og herved risikerer du så, at de trænger ind i maden og op i luften.
Teflonbelægningen skal ikke ridses, så brug din grydeske eller spartel med en hvis nænsomhed. Træ er altid et godt materiale, da det ikke kan ridse.
Sådan skal du rengøre en teflonpande
Vask teflonpanden med lidt mildt opvaskemiddel og varm vand.
Brug bløde svampe eller opvaskebørste til at vaske panden af, da metal-skuresvampe og ståluld kan ridse belægningen.
Får du ridser i panden, er det ikke farligt, men du kan risikere at få lidt metalspåner med i maden.
Kom aldrig panden under vandhanen lige efter, at du har brugt den. Hvis vandet ikke er varmt, kan den få temperaturchok og blive skæv.
Se flere artikler om brug af køkkengrej
Kilder: Tænk, Fødevarestyrelsen, Power.dk, Kemienidinhverdag.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden