• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Drikkevarer › Fakta om te - forskelle, sundhed og inspiration

Fakta om te - forskelle, sundhed og inspiration

billede med en kop te til fakta om te
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  23. juni 2020 - Udgivet:  15. juni 2020

Fakta om te: Te er blevet drukket i flere tusind år. Her kan du læse om den varme drik, som bliver indtaget hver eneste dag af millioner verden over.

Te er trøstende, læskende og et begreb, der dækker over utallige variationer, så når man skal skrive fakta om te, skal det med, at det er et vidt begreb. Dybest set dækker ordet over varmt til kogende vand, der blandes med urter, blade, blomster rødder eller andre plantedele.

Over hele verden drikkes der te med eller uden koffein, urtebaseret eller blade fra tebuske, hvid eller sort. Englænderne har for eksempel five o'clock tea, tyrkerne sødet, stærk te fra Sortehavet og inderne deres chai. Faktisk er det den mest udbredte drik i verden. Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande, men vi drak te langt tidligere, end vi begyndte at brygge kaffe.

Selvom te er blevet en massebetegnelse for plantedele, der trækker i kogende vand, er den autentiske te lavet af bladene fra "te-busken" Camellia Sinensis. Her kan man få forskellig smag alt efter, hvordan bladene behandles - og hvor tidligt de høstes. Nogle hurtige fakta om den rigtige te: Grøn te laves af tørrede, hele blade, sort te er de tørrede, hele blade, som knuses og iltes, hvid te er baseret på friske blade fra buskene, som høstes inden buskene blomstrer.

Hvid te

Dette regnes for den fineste te, da det er den te, som er mindst forarbejdet og dyrest. Den stammer fra Kina, nærmere bestemt Fujian-provinsen.

Lige inden bladene på tebusken begynder at folde sig ud, plukkes de til hvid te. Og det er kun ganske kort tid, man kan nå at få fat på bladskuddene, inden de folder sig ud. Skuddene skal herefter visne naturligt, dampes og tørres, så de ender med en form som rosmarinblade.

Hvid te har det største indhold af de sunde antioxidanter, der blandt andet styrker vores immunforsvar. Den indeholder også aminosyrer, som virker beroligende. Da smagen er mild og behagelig, er den perfekt til iste.

Brygning: Du skal ikke bruge kogende vand til hvid te. En temperatur på 80 grader er optimal i forhold til at bevare smagen. Trækketid: Syv minutter.

Kendte teer: Darjeeling, Ceylon, Jasmin, Pai Mu Tan.

Grøn te

Ligesom med hvid te er grøn te baseret på topskud fra tebusken, men i modsætning til hvid te tager man også de øverste udfoldede blade med, når man plukker til grøn te. Efter plukning, tørrer de lidt, før de dampes for at stoppe fermenteringen, ristes og rulles. Til sidst tørres de igen og så er de klar til at blive skibet videre til salg.

Den grønne te har også et højt indhold af antioxidanter og siges at være utrolig sund og kræftforebyggende. Men fakta om te er, at der ikke er seriøse studier, der viser, at den grønne - eller hvide - te ligefrem kan stoppe udviklingen af kræft.

Brygning: Vandtemperaturen skal være mellem 70 og 80 grader. Sæt vandet over kog, når det har kogt, lader du det stå et par minutter, inden du bruger det. Trækketid: Fire minutter.

Kendte teer: Matcha, Chun Mee, Kukicha. 

Sort te

Dette er den mest forarbejdet te, som indeholder de gode antioxidanter men også mest koffein af de tre grundtyper te. Dog slet ikke i samme grad som for eksempel kaffe - generelt indeholder en kop te kun halvt så meget koffein som kaffe. De plukkede blade tørres, rulles og fermenteres (iltes) ved en naturlig proces. Det får bladene til at blive sorte. Til sidst tørres den sorte te igen for at stoppe fermenteringen.

Sort te er meget aromatisk og bruges blandt andet til at lave chai i Indien. Den har et højt indhold af flavonoider, som findes i en række frugter og planter. Det er det plantestof, som kan give te såvel som rødvin en lettere bitter smag.

En af de mest kendte sorte teer er Earl Grey, som er en såkaldt aroma-te. Det betyder, at den er tilsat olie eller blomster for at fremme smagen og aromaen. I Earl Greys tilfælde er det bergamotolie fra bergomatfrugtens skal.

Brygning: Skal trække fem minutter i kogende vand (100 grader).

Kendte teer: Breakfast tea, Earl Grey, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.

Fakta om te med urter

Udover de tre grundtyper af te findes der en blanding af grøn og sort, som kaldes Oolong, der primært vokser i Kina og Taiwan. Denne te er mildere end sort te og indeholder kun lidt koffein, men den har mere kant end den grønne.

Rooibos-te stammer ikke fra tebuske, men fra de grannålelignende blade på Rooibosbuskene i Sydafrika. Disse blade gennemgår en fermenteringsproces som den sorte te, men modsat sort te indeholder de hverken koffein eller garvesyre.

En række urtedrikke kalder vi for urtete under et, selvom de teknisk set ikke er ægte teer. Kamilleteen er den mest kendte urtete herhjemme. Den er brygget på tørrede blomster fra kamilleurten. Ligesom den hvide te menes kamillete at være beroligende, så et krus af den milde drik skulle give en bedre søvn.

Kilder: Netdoktor.dk, Teinfo.dk, A. C. Perchs m.fl.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her