Fakta om te: Te er blevet drukket i flere tusind år. Her kan du læse om den varme drik, som bliver indtaget hver eneste dag af millioner verden over.
Te er trøstende, læskende og et begreb, der dækker over utallige variationer, så når man skal skrive fakta om te, skal det med, at det er et vidt begreb. Dybest set dækker ordet over varmt til kogende vand, der blandes med urter, blade, blomster rødder eller andre plantedele.
Over hele verden drikkes der te med eller uden koffein, urtebaseret eller blade fra tebuske, hvid eller sort. Englænderne har for eksempel five o'clock tea, tyrkerne sødet, stærk te fra Sortehavet og inderne deres chai. Faktisk er det den mest udbredte drik i verden. Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande, men vi drak te langt tidligere, end vi begyndte at brygge kaffe.
Selvom te er blevet en massebetegnelse for plantedele, der trækker i kogende vand, er den autentiske te lavet af bladene fra "te-busken" Camellia Sinensis. Her kan man få forskellig smag alt efter, hvordan bladene behandles - og hvor tidligt de høstes. Nogle hurtige fakta om den rigtige te: Grøn te laves af tørrede, hele blade, sort te er de tørrede, hele blade, som knuses og iltes, hvid te er baseret på friske blade fra buskene, som høstes inden buskene blomstrer.
Hvid te
Dette regnes for den fineste te, da det er den te, som er mindst forarbejdet og dyrest. Den stammer fra Kina, nærmere bestemt Fujian-provinsen.
Lige inden bladene på tebusken begynder at folde sig ud, plukkes de til hvid te. Og det er kun ganske kort tid, man kan nå at få fat på bladskuddene, inden de folder sig ud. Skuddene skal herefter visne naturligt, dampes og tørres, så de ender med en form som rosmarinblade.
Hvid te har det største indhold af de sunde antioxidanter, der blandt andet styrker vores immunforsvar. Den indeholder også aminosyrer, som virker beroligende. Da smagen er mild og behagelig, er den perfekt til iste.
Brygning: Du skal ikke bruge kogende vand til hvid te. En temperatur på 80 grader er optimal i forhold til at bevare smagen. Trækketid: Syv minutter.
Kendte teer: Darjeeling, Ceylon, Jasmin, Pai Mu Tan.
Grøn te
Ligesom med hvid te er grøn te baseret på topskud fra tebusken, men i modsætning til hvid te tager man også de øverste udfoldede blade med, når man plukker til grøn te. Efter plukning, tørrer de lidt, før de dampes for at stoppe fermenteringen, ristes og rulles. Til sidst tørres de igen og så er de klar til at blive skibet videre til salg.
Den grønne te har også et højt indhold af antioxidanter og siges at være utrolig sund og kræftforebyggende. Men fakta om te er, at der ikke er seriøse studier, der viser, at den grønne - eller hvide - te ligefrem kan stoppe udviklingen af kræft.
Brygning: Vandtemperaturen skal være mellem 70 og 80 grader. Sæt vandet over kog, når det har kogt, lader du det stå et par minutter, inden du bruger det. Trækketid: Fire minutter.
Kendte teer: Matcha, Chun Mee, Kukicha.
Sort te
Dette er den mest forarbejdet te, som indeholder de gode antioxidanter men også mest koffein af de tre grundtyper te. Dog slet ikke i samme grad som for eksempel kaffe - generelt indeholder en kop te kun halvt så meget koffein som kaffe. De plukkede blade tørres, rulles og fermenteres (iltes) ved en naturlig proces. Det får bladene til at blive sorte. Til sidst tørres den sorte te igen for at stoppe fermenteringen.
Sort te er meget aromatisk og bruges blandt andet til at lave chai i Indien. Den har et højt indhold af flavonoider, som findes i en række frugter og planter. Det er det plantestof, som kan give te såvel som rødvin en lettere bitter smag.
En af de mest kendte sorte teer er Earl Grey, som er en såkaldt aroma-te. Det betyder, at den er tilsat olie eller blomster for at fremme smagen og aromaen. I Earl Greys tilfælde er det bergamotolie fra bergomatfrugtens skal.
Brygning: Skal trække fem minutter i kogende vand (100 grader).
Kendte teer: Breakfast tea, Earl Grey, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.
Fakta om te med urter
Udover de tre grundtyper af te findes der en blanding af grøn og sort, som kaldes Oolong, der primært vokser i Kina og Taiwan. Denne te er mildere end sort te og indeholder kun lidt koffein, men den har mere kant end den grønne.
Rooibos-te stammer ikke fra tebuske, men fra de grannålelignende blade på Rooibosbuskene i Sydafrika. Disse blade gennemgår en fermenteringsproces som den sorte te, men modsat sort te indeholder de hverken koffein eller garvesyre.
En række urtedrikke kalder vi for urtete under et, selvom de teknisk set ikke er ægte teer. Kamilleteen er den mest kendte urtete herhjemme. Den er brygget på tørrede blomster fra kamilleurten. Ligesom den hvide te menes kamillete at være beroligende, så et krus af den milde drik skulle give en bedre søvn.
Kilder: Netdoktor.dk, Teinfo.dk, A. C. Perchs m.fl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: