Her er min bedste opskrift på svinekæber i gryde, der braiseres i madeira. Det giver meget møre stykker kød og en fantastisk sauce.
Svinekæber i gryde er en virkelig lækker ret, som ikke kun er nem at lave, men som også er fremragende gæstemad.
For år tilbage var svinekæberne på ingen måde noget man spiste meget af i de danske køkkener, men kæbestykkerne er for alvor blevet populære, og det forstår jeg godt.
Svinekæber er nemlig super lækre, og de bliver enormt møre efter godt en times tid i gryden.
HOV! Nogle vil måske bemærke, at opskriften hedder svinekæber i gryde, men at svinekæberne på billedet ligger på en stegepande.
Forklaringen er den simple, at jeg synes det bedste resultat opnås når svinekæberne brunes godt af på en meget varm pande, og derefter simrer i gryden med grøntsager, madeira og fond.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til svinekæber i gryde
8 svinekæber (ca. 500 gram)
Smør til bruning
Grøntsager
1 rødløg
1 lille stykke knoldselleri
2 gulerødder
5 champignon
1 bundt timian
Til sauce
1 spiseskefuld balsamico
2,5 deciliter madeira
2,5 deciliter oksefond
Maizena
1 spiseskefuld sherryeddike eller anden eddike
Fremgangsmåde
- Afpuds svinekæberne, hvor sølvsenen fjernes med en skarp kniv. Eller bed slagteren om at gøre det, han er god til det.
- Smelt en stor klat smør på en varm pande, og brun hurtigt svinekæberne på begge sider, så de får en god stegeskorpe.
- Gør grøntsagerne klar. Rødløg, knoldselleri, gulerødder og champignon skæres i mindre tern, og timian hakkes groft.
- Smelt en stor klat smør i en gryde, og svits grøntsagerne i fem minutter. Kom også en spiseskefuld balsamico i.
- Hæld derefter madeira og oksefond ved, og tilsæt også timian.
- Læg derefter svinekæberne ved, læg låget på og skru ned for varmen. Nu skal svinekæberne simre i gryden i 90 minutter.
- Tag de færdige svinekæber op af gryden, men vær forsigtig, for de er altså meget møre. Så brug en pincet eller en spiseske. Pak dem ind i sølvpapir. Se her hvorfor sølvpapir ikke er farlig at bruge til mad.
- Sigt skyen fra gryden, kassér de udkogte grøntsager og kom skyen tilbage i gryden. Kog op og lad det koge lidt ind.
- Jævn med lidt Maizena, der er udrørt i en smule vand. Smag til med eddike, salt og friskkværnet peber.
Se også min opskrift på:
Langtidsstegte svinekæber i ovn
Anretning og tilbehør
Svinekæber i gryde får lidt flagesalt, hvorefter de anrettes på en lun tallerken sammen med min opskrift på kartoffelmos.
To spiseskefulde mos til hver. Eventuelt med dampede gulerødder og eller andre sauterede grøntsager til. Og pynt med lidt frisk timian. Hold det simpelt og godt, for der er så meget smag i svinekæberne og sovsen alene.
Svinekæber i rødvin
Jeg synes madeira er fremragende, for den giver både kød og sauce en super smag.
Men du kan sagtens skifte madeiraen ud med rødvin i forholdet 1:1. Altså 2,5 deciliter god rødvin til denne opskrift.
Svinekæber med øl
Tilsvarende med øl, hvis du er mere til det. Her skal du bruge en mørk øl, eventuelt en stout, og det giver endnu dybere smag til retten og svinekæberne.
Også her skal du bruge cirka 2,5 deciliter. Eller en helt flaske, hvor du så koger skyen endnu mere ind inden den jævnes.
Hvor køber man svinekæber?
Svinekæber er efterhånden blevet til at opdrive i de fleste supermarkeder og hos mange slagtere.
Og ellers kan du købe dem her hos Slagter Theilgaard i Esbjerg, der sender til hele landet. Jeg bruger dem, og det fungerer fint.
Dette er IKKE en henvisning jeg får penge for eller som er betalt af slagteren, det er bare et godt råd fra en tidligere esbjergenser.
Opskriften i billeder
Din vurdering
-
Svinekæber i gryde
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments