Sumak er er syrligt, aromatisk krydderi, som bruges i retter fra Tyrkiet og Mellemøsten. Find ud af, hvad det er, og hvad det kan bruges til.
Sumak er et pulveriseret krydderi med en flot, rød farve. Det er et krydderi, som oftest findes i køkkener ved Middelhavet, i Mellemøsten og Tyrkiet.
Det giver en særlig smag til for eksempel kebab og kylling, og så er det uundværligt i den arabiske krydderiblanding za'atar.
Smagen kan minde om citronsaft, men sumak har en anden dybde.
Der er også en lettere bitterhed i eftersmagen, som passer perfekt til rubs og marinader.
Hvor kommer sumak fra
Krydderiet stammer fra små, røde bær, der vokser på hjortetakbuske ved navn Rhus coriara.
Der findes over 30 arter indenfor denne plante, men flere af dem er giftige.
Bærrene vokser i klaser og plukkes, når de er modne. Herefter tørres de og stødes, så man til sidst står med det fineste, bordeaux-farvede krydderi, som også kan staves sumac.
I modsætning til en del andre krydderier er det ikke så stærkt smagende, at du skal være forsigtig med mængden. Det bliver aldrig rigtigt for meget.
Hvad kan jeg bruge sumak til
Sumak er en perfekt rub til kylling og andet kød. Dels er smagen så nuanceret, dels er den rustrøde farve meget smuk.
Brug det med salt og peber eller bland krydderiet op med andre krydderier og gnid kødet godt ind i det.
Du kan også drysse sumak over din hummus, tzatziki, baba ganoush eller din salat. Det giver farve og smag.
Sumak er også en del af krydderiblandingen za'atar, som særligt bruges i Mellemøsten - blandt andet som drys på deres lækre fladbrød.
Og som før nævnt er det et skønt krydderi til marinader, dressinger og dip.
Del dine ideer og tanker med os andre her: