Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Sukat

Sukat (fakta og opskrifter med de kandiserede citrusskaller)

Billede med sukat.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Kommer fra en knoppet citron
  • Historisk slik man suttede på
  • Opskrifter med sukat
  • Kommentarer

Sukat er en mærkelig ting. Små, firkantede, kandiserede citrusskaller, som vi sjældent bruger til andet end julebag, julekringle og boller i Danmark.

I mange andre lande som Italien og England er de ligefrem nødvendige i deres traditionelle julekager. Sukat går formentlig ikke af mode der, som det har gjort hos os.

Faktisk er de fleste bagere stoppet med at lave bagværk med sukat i, fordi der er for få kunder til det.

Hvis du er en af dem, som stadig holder fast på, at det hører til gode, hjemmebagte brunkager, kan du læse om, hvad det er. Og hvorfor det overhovedet blev opfundet.

Kommer fra en knoppet citron

Sukat kommer fra en mærkeligt udseendet citrusfrugt ved navn cedrat. Cedrat-frugten stammer fra Himalaya, men i dag er det Puerto Rico, som står for det meste af produktionen.

Den ligner nærmest en citron med en masse vorter, og er mere skal end frugt.

Og det er netop den umodne skal, man især bruger. Man skærer kerner og kød væk, lægger frugten i saltlage i mindst et halvt år.

Det gør man for at tvinge bitterstofferne ud af dem. Herefter begynder en lang proces med at koge i sukkerlage, tørre dem, koge, tørre - ja hele ti gange i alt.

Dens særlige smag kommer fra de æteriske olier i skallen, som udløses af fermenteringen i saltlagen samt opvarmningen i sukkervand.

Historisk slik man suttede på

Processen med opbevare frugters smag ved at koge den ind i sirup og sukker er oldgammel og kan spores mere end tusind år tilbage.

Først og fremmest blev det lavet og spist i Indien, men på et tidspunkt fik romerne smag for de kandiserede citrusskaller.

I Romertiden blev sukat ofte serveret i store stykker sammen med en lille kniv, så romerne selv kunne skære stykker af.

Man spiste som regel ikke hele stykket, men suttede smagen i sig.

Opskrifter med sukat

Her er nogle opskrifter, hvor du kan anvende sukat:

  • Juleboller
  • Kringle med makroner
  • Stollen
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.