• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Sparetips til at lave mad i ovn og på komfur

Sparetips til at lave mad i ovn og på komfur

Sparetips til ovn og komfur
Her får du fem gode råd til at lave mad så økonomisk som muligt. Vidste du for eksempel, at det er billigere at bruge varmluft end almindelig ovnvarme? Foto: Istockphoto.com/fotosr.

Opdateret:  19. september 2022 - Udgivet:  8. februar 2023

Del gerne:
21
SHARES
FacebookMessenger21PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er 5 nyttige sparetips, der kan reducere elforbruget, når du laver mad i ovn eller på komfuret. Få gode vaner og begynd med det samme.
  2. 1. Når du koger
  3. 2. Når du laver mad i ovnen
  4. 3. Brug eftervarmen
  5. 4. Sparetips til opvarming
  6. 5. Vær et skridt foran

Her er 5 nyttige sparetips, der kan reducere elforbruget, når du laver mad i ovn eller på komfuret. Få gode vaner og begynd med det samme.

Sparetips til at spare på strømmen er særlig aktuelle nu, hvor strøm er pivdyr. Derfor får du her fem gode råd til at lave mad på den mest økonomiske måde.

I følge Energistyrelsen udgør madlavning og køkkenhvidvarer 27 procent af den gennemsnitlige borgers el-forbrug, så hvorfor ikke prøve at reducere det og spare på strømmen?

Her er fem gode råd, som er lette at huske og følge.

1. Når du koger

Først og fremmest behøver du ikke dække grøntsager og kartofler helt med vand, når de skal koges. Lægger du låg på, er der jo damp i gryden, som er med til at gøre grøntsagerne møre.

Energistyrelsen har beregnet, at man sparer ca. 30 procent el ved at koge i mindre vand i forhold til, når vandet dækker grøntsagerne helt.

Vil du være meget sparsommelig, kan du koge vand i elkogeren, før du hælder den i gryden til pasta, kartofler, ris osv. Elkogeren er nemlig også meget billigere at bruge end at koge vand i en gryde.

Desuden skal du altid komme låg på gryden, så bruges halvt så meget strøm. Og vær også opmærksom på, at din gryde eller pande har samme mål som kogepladen.

Læs også artiklen: 10 tips til at spare på vandet.

2. Når du laver mad i ovnen

Ofte vil du kunne læse i opskrifter, at du skal forvarme ovnen til den ønskede temperatur, når du skal bage mad og brød.

Dette er ikke nødvendigt, når du laver mad som fadretter, tærter, stegte og bagte kartofler.

Tænd ovnen, sæt maden ind og giv den ca. 10 minutter ekstra tid i ovnen. Og så skal du i øvrigt undgå at åbne ovndøren, da ovnen bruger energi på at opnå den rigtige temperatur igen.

Varmluftsovne er i øvrigt billigere i drift end ovne uden varmluft, da du kan varme eller bage maden ved en lavere temperatur. Desuden bliver en ovn med varmluft hurtigere varm end en uden.

3. Brug eftervarmen

Disse sparetips dækker både over mad på komfuret og i ovnen. Vi kan nemlig lige så godt udnytte eftervarmen fuldt ud.

Det betyder, at du slukker ovnen ca. ti minutter før, maden skal ud og lader den bage/stege færdig i den slukkede ovn.

Det samme gælder kogeplader, som ikke er induktionsplader. Her kan du også slukke et par minutter, før din mad er færdig, da det tager tid for kogepladerne at køle ned.

4. Sparetips til opvarming

Det er dyrt at varme sin mad op i ovn eller på komfuret. Har du en mikroovn, bør du altid varme mad op i den, hvis det ikke er nødvendigt, at maden bliver sprød.

Opvarmning i mikroovnen sparer dig ca. 70 procents strøm i forhold til opvarmning i en traditionel ovn, vurderer Energistyrelsen.

Endnu et tip: Brug altid brødrister til at riste brød i stedet for at komme brødet i ovnen. Ifølge NRGI koster det kun en tiendedel at bruge brødrister i stedet for ovn.

5. Vær et skridt foran

Skal du lave en god lasagne til aftensmad? Og bager du ofte brød eller kage? Så kan det betale sig at planlægge.

Har du varmluft i din ovn, kan du bage dem begge samtidig. I det hele taget er det smart at fylde ovnen, når du tænder den.

Skal du have fadkoteletter, kan du vælge at servere tilbehør lavet i ovnen, for eksempel stegte kartoffelbåde til, for så bruger du ovnvarmen optimalt. Og her vil du ikke kun spare strøm men også tid.

Mange bække små... det betyder blandt andet, at du skal huske at afkalke elkoger og kaffemaskine regelmæssigt, for jo mere kalk, desto mere strøm bruges der.

Det samme gælder fedt. Har du fedt i emhættens filter, trækker den mere strøm, end når filteret er rent. Så vask filteret en gang om måneden.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. viggo burkarl

    januar 30, 2024 at 5:39 pm

    kartofler SKAL være dækket af vand de skal koges i vand ikke i damp

    Svar
  2. Claire Welling

    januar 28, 2023 at 7:27 pm

    Tak for de meget nyttige tips

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her