Sodabrød er et traditionelt, irsk brød, som kun skal bruge natron for at hæve i ovnen. Nemt og hurtigt - og med kun fem ingredienser.
Sodabrød - eller Irish Soda Bread - har været bagt i Irland siden midten af 1800-tallet. Irerne var et fattigt folk, og de kunne ikke øde smør og æg væk på deres brød.
Til gengæld havde de altid kærnemælk, som var rester fra smørproduktionen, og syrnet mælk i kombination med natron får brød til at hæve, når det opvarmes.
Deraf opstod sodabrød - baking soda er den engelske betegnelse for natron. Her er kun hvedemel, salt, natron og kærnemælk i det klassiske brød.
Jeg kommer dog lidt havregryn i for at få lidt fuldkorn. Men ikke andet, da jeg synes, at det skal være et autentisk, irsk brød.
Brødet blev bagt hver eller hver anden dag og spist med det samme. Det er ikke et brød, der kan opbevares i skabet i dagevis, for her vil det blive for tørt.
Men saml de fem ingredienser til en fast dej, form den til en kugle og tryk den lidt flad foroven, skær et kors i toppen.
Herefter sætter du det i ovnen i 45 minutter. Når brødet er kølet ned, er det klar til at blive spist med en klat smør og en skive god ost.
Det er så pærelet og hurtigt, når man ikke har tid til hæveprocessen. Og hvis du bliver vild med brødet, kan du jo finde The Society for the Preservation of Irish Soda Bread på nettet og finde egnsopskrifter.
Se også disse opskrifter:
Grydebrød - Nem opskrift på verdens bedste brød i gryde
Olivenbrød: Det lækreste brioche-madbrød
Opskrift på klassisk irsk sodabrød
Sodabrød - traditionelt irsk brød uden gær
Ingredienser
- 380 g hvedemel
- 70 g havregryn
- 1 tsk natron
- ½ tsk salt
- 3,5 dl kærnemælk
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
- Hæld kærnemælken ned i melet og rør rundt.
- Hæld indholdet i skålen ud på bordet og saml det til en dej. Den skal være lettere klistret men ikke våd.
- Form en kugle af dejen og tryk den lidt fladere på toppen. Skær et kryds eller et kors i midten. Du skal skære et par cm. ned i dejen.
- Kom dejen i en smurt bageform, sæt låg på i form af en bund fra en springform el.lign. og sæt brødet i ovnen.
- Efter 15 minutter skruer du ned på 180 grader og fjerner "låget". Bag videre i 25 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips og andre opskrifter
Du kan komme rosiner i brødet, hvis du vil have mere smag i det. Eller hak nogle valnødder og hasselnødder og tilføj dem i dejen.
Som nævnt foretrækker jeg at ramme den klassiske opskrift så godt som muligt, derfor er min opskrift helt enkel.
Men der kan tilføjes for eksempel en del grahamsmel til to dele hvedemel. Her skal du nok hælde lidt mere kærnemælk i, da groft mel suger mere end hvedemel.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: