Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Sodabrød - traditionelt irsk brød uden gær

Sodabrød - traditionelt irsk brød uden gær

Sodabrød irsk
5 fra 6 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
33
SHARES
FacebookMessenger33PinterestEmailSMS
Opdateret: 13. april 2021 - Udgivet: 13. april 2021

Sodabrød er et traditionelt, irsk brød, som kun skal bruge natron for at hæve i ovnen. Nemt og hurtigt - og med kun fem ingredienser.

Sodabrød - eller Irish Soda Bread - har været bagt i Irland siden midten af 1800-tallet. Irerne var et fattigt folk, og de kunne ikke øde smør og æg væk på deres brød.

Til gengæld havde de altid kærnemælk, som var rester fra smørproduktionen, og syrnet mælk i kombination med natron får brød til at hæve, når det opvarmes.

Deraf opstod sodabrød - baking soda er den engelske betegnelse for natron. Her er kun hvedemel, salt, natron og kærnemælk i det klassiske brød.

Jeg kommer dog lidt havregryn i for at få lidt fuldkorn. Men ikke andet, da jeg synes, at det skal være et autentisk, irsk brød.

Brødet blev bagt hver eller hver anden dag og spist med det samme. Det er ikke et brød, der kan opbevares i skabet i dagevis, for her vil det blive for tørt.

Men saml de fem ingredienser til en fast dej, form den til en kugle og tryk den lidt flad foroven, skær et kors i toppen.

Herefter sætter du det i ovnen i 45 minutter. Når brødet er kølet ned, er det klar til at blive spist med en klat smør og en skive god ost.

Det er så pærelet og hurtigt, når man ikke har tid til hæveprocessen. Og hvis du bliver vild med brødet, kan du jo finde The Society for the Preservation of Irish Soda Bread på nettet og finde egnsopskrifter.

Se også disse opskrifter:

Grydebrød - Nem opskrift på verdens bedste brød i gryde

Olivenbrød: Det lækreste brioche-madbrød

Valnøddebrød

Kærnemælksfranskbrød

Opskrift på klassisk irsk sodabrød

Karen SenecaKaren Seneca

Sodabrød - traditionelt irsk brød uden gær

5 fra 6 stemmer
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Samlet tid 55 minutter min
Antal: 1 stk
Ret: Brød
Køkken: Irsk
Kalorier: 1862
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 380 g hvedemel
  • 70 g havregryn
  • 1 tsk natron
  • ½ tsk salt
  • 3,5 dl kærnemælk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
  3. Hæld kærnemælken ned i melet og rør rundt.
  4. Hæld indholdet i skålen ud på bordet og saml det til en dej. Den skal være lettere klistret men ikke våd.
  5. Form en kugle af dejen og tryk den lidt fladere på toppen. Skær et kryds eller et kors i midten. Du skal skære et par cm. ned i dejen.
  6. Kom dejen i en smurt bageform, sæt låg på i form af en bund fra en springform el.lign. og sæt brødet i ovnen.
  7. Efter 15 minutter skruer du ned på 180 grader og fjerner "låget". Bag videre i 25 minutter.
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 1862kcalKulhydrater: 355gProtein: 58gFedt: 20gMættet fedt: 8gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 3gKolesterol: 39mgNatrium: 2632mgKalium: 1064mgKostfibre: 18gSukker: 18gVitamin A: 578IUCalcium: 488mgJern: 21mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Tips og andre opskrifter

Du kan komme rosiner i brødet, hvis du vil have mere smag i det. Eller hak nogle valnødder og hasselnødder og tilføj dem i dejen.

Som nævnt foretrækker jeg at ramme den klassiske opskrift så godt som muligt, derfor er min opskrift helt enkel.

Men der kan tilføjes for eksempel en del grahamsmel til to dele hvedemel. Her skal du nok hælde lidt mere kærnemælk i, da groft mel suger mere end hvedemel.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required