• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Smagstest af croissanter – er bake-off værd at spise?

Smagstest af croissanter – er bake-off værd at spise?

I denne smagstest af croissanter indgår fem forskellige bake-off varianter fra Lidl, Føtex, Aldi, Fakta og 7-Eleven (fra venstre øverst). Ingen får dog topkarakter. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. februar 2024 - Udgivet:  9. september 2020

Bake-off får ikke englene til at synge, men kan spises i en snæver vending. Se hvilke der er bedst i denne smagstest af croissanter.

I denne smagstest af croissanter undersøges fem forskellige bake-off varianter for at se, om supermarkedets croissanter kan konkurrere med den traditionelle croissant fra bageren.

Croissanter er nemlig ikke kun en delikatesse, man kan købe hos bageren.

Supermarkeder, tankstationer, 7-eleven osv. tilbyder bake-off croissanter til utroligt billige priser. Helt ned til 5 kroner for en croissant eller 3 styk for 10 kroner, kan man i dag købe i eksempelvis Lidl.

Men er disse billige bake-off croissanter værd at spise?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet bake-off croissanter fra fem forskellige steder for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.

Hvad betyder bake-off?

Hvor man tidligere kun kunne købe friskbagt brød hos bageren, er der mange butikker, kiosker og tankstationer der i dag tilbyder butiksbagt brød, såkaldt bake-off.

Bake-off brød og kager laves af en færdig dej, der leveres til butikken fra en større leverandør eller bager. Brød og kager bages så færdigt i butikken.

Ofte bager butikkerne løbende gennem dagen, så der hele tiden kan sælges friskbagt brød.

Duften af friskbagte kager og brød der spreder sig i butikken, er desuden et godt salgstrick, da den for mange er forbundet med en behagelig duft, der skærper appetitten.

Den sprøde bid

De mange lag i croissanter laves ved at folde dejen mange gange omkring frisk smør. På denne måde skabes de mange tynde lag, der giver en lækker og sprød overflade og en saftig midte.

Afbagningen bør give en ensartet gylden overflade og sikre, at croissanten er ordenligt gennembagt uden at blive for tør.

Smagen bør ikke blive for sød og kageagtig, men skal have en mild salthed, der afbalanceres af en anelse sødme.

Smagstest af croissanter

I denne smagstest af croissanter indgår fem forskellige varianter, der kan købes som bake off i butikker.

De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.

Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er croissanterne blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Her er croissanternes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:

* * * *
Lidl croissant

Croissanten fra Lidl har en fin sprødhed og en god saftig krumme. Den har en mild sødme, der er godt afstemt med en passende salthed. En ok, mere brødagtig croissant, der er god til prisen.

Pris: 5 kroner (3 styk for 10 kroner i Lidl).

* * *
7-Eleven croissant

Croissanten fra 7-Eleven har en god sprødhed med flager, der flækker sprødt i munden. Krummen er saftig, men en smule klæg i bunden. Generelt virker den fed i munden. Den er meget sød og næsten kageagtig og mangler salt til at afbalancere.

Pris: 20 kroner (2 styk for 25 kroner i 7-Eleven).

* * *
Føtex croissant

Føtex croissant er ikke så sprød, men har en fin saftig krumme. Den har en mild smag, der domineres af en middel sødme, der afbalanceres af lidt salt. Den efterlader en lidt fedtet hinde i munden.

Pris: 12 kroner (Føtex).

* *
Fakta croissant

Fakta croissant har en svag sprødhed yderst, men er tung og bastant. Croissanten bliver hurtigt til en samlet masse i munden, der mere minder om en tebolle i både konsistens og smag. Smagen domineres af en høj sødme.

Pris: 7 kroner (Fakta).

*
Aldi croissant

Aldi croissant har en svag sprødhed, der dog hurtigt forsvinder og bliver til en samlet masse i munden, når den tygges. Den har en sød smag og en underlig, lidt kunstig aroma, der ikke passer til en croissant.

Pris: 5 kroner (Aldi).

Den perfekte croissant

Der har været en enorm udvikling indenfor brød og bagværk de seneste år. Topkokke fra Noma og andre restauranter har kastet sig over bagning og skabt en helt ny standard for, hvordan brød og kager kan smage.

Dette gælder også croissanter.

Hos Juno, Andersen & Maillard eller Hart Bageri i København koster en croissant gerne omkring 25 kroner, og der er ofte lange køer foran butikkerne.

Men er det, det værd?

For en croissant-elsker er svaret et klart JA! Croissanterne er her bagt til perfektion med en perfekt sprødhed, så overfladen springer i flager, og en himmelsk smag af smør og svag karamellisering.

Så hvordan er butikkernes bake-off croissanter i forhold til disse?

Er bake-off værd at spise?

Sammenlignet med specialbagernes himmerigsmundfulde når butikkernes bake-off croissanter dem kun til sokkeholderen.

Men det betyder jo ikke, at de slet ikke kan bruges.

For selvom ingen af croissanterne får den højeste bedømmelse i den smagstest af croissanter, så betyder det ikke, at de ikke er værd at spise.

På en grå regnvejsmandag tror jeg mange vil sætte pris på en croissant til kaffen, også selvom den er bake-off fra supermarkedet.

Uf ad de fem varianter i denne smagstest får tre af dem en ok bedømmelse.

Billig testvinder fra Lidl

Den billige croissant fra Lidl til 5 kroner, sniger sig lige over testens to næstbedste croissanter fra 7-Eleven og Føtex.

Den tidligere Politiken testvinder fra 7-Eleven har ellers den bedste sprødhed og fine flager, der knækker af skorpen. Men den er meget sød og kageagtig i smagen og giver en fed fornemmelse i munden.

Her har croissanten fra Lidl en mere harmonisk smag med mindre sødme og en god saltbalance.

Foretrækker du en sød, kageagtig og fed croissant, kan du vælge den fra 7-Eleven med den gode sprødhed. Det er dog også testens dyreste til 20 kroner stykket, hvilket er næsten samme pris som himmerigscroissanterne fra specialbagerne. Dog er der ofte tilbud på to styk for 25 kroner i 7-Eleven.

Hvad er der i?

Det har ikke været muligt at få information om indholdet i croissanten fra Føtex. For de andre fire croissanter kan man finde ingrediensliste og næringsindhold på butikkernes hjemmeside.

Ser man på indholdet i bake-off croissanter, så er det faktisk ikke langt fra de råvarer, du skal bruge, hvis du bager croissanter selv.

Typisk indeholder de: Hvedemel, smør, vand, sukker, salt, gær og æg. Derudover kan der være tilsat hvedegluten, dextrose, ærteprotein, enzymer og melbehandlingsmiddel (E300).

Selvom vi sjældent arbejder med enzymer, melbehandlingsmiddel osv. hjemme, så er de hyppigt anvendt i brød og bagværk.

Masser af smør

For de fire varianter, hvor det var muligt at få indholdsoplysninger gælder, at de er bagt med smør – og sælges da under navnet "smørcroissanter".

Faktisk er omkring en fjerdedel af indholdet i croissanterne smør.

Højeste indhold af smør er der i testvinderen fra Lidl med 27 procent smør, mens de andre ligger på 23-24 procent.

Croissanter er altså ikke ligefrem et kalorielet stykke bagværk og indeholder typisk omkring 400 kcal per 100 gram.

Sådan bager du croissanter

Er du blevet nysgerrig på at bage dine egne croissanter, er det faktisk ikke så svært.

Det kan dog godt tage lidt tid, så et godt tip er at lave dejen aftenen før, du skal bruge den.

Se hvordan du gør her:

Croissant opskrift - sådan laver du croissanter

Sådan har vi gjort

Vi har testet bake-off croissanter, der kan købes i dagligvarebutikker og 7-eleven.

De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Croissanterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. pidj@vordingborg.dk

    september 15, 2020 at 9:14 am

    Når man bor langt væk fra de københavnske specialbagere (og jo, deres croissanter er skønne), så er Lidl og Aldi's bake-off langt bedre end de lokale bageres - ked af at måtte sige det 🙁

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her