Sichuanpeber bruges især i kinesisk mad. Her kan du læse om det aromatiske krydderi, som sætter prikken over I'et i mange kinesiske retter.
Sichuanpeber eller Szechuanpeber, som det også hedder, er et helt særligt krydderi fra Szechuanprovinsen i Kina.
Udover en karakteristisk smag giver peberet en meget speciel følelse i munden, når vi spiser det. Ligesom småbitte stød eller lidt prikken på tungen.
Og så er krydderiet faktisk ikke en peber botanisk set. Peberkornene er nemlig tørrede frugter fra træet Zanthoxylum Piperitum.
Oprindeligt er krydderiet blevet brugt som erstatning for peber, som var dyrt i Kina. I dag er det et vigtigt element i mange retter.
Hvordan smager Sichuanpeber
Sichuanpeber har en skrap smag, men er ikke så stærk som sort peber. I stedet går smagen mere i retning af mild chili og citron. Måske lidt gransmag også henad rosmarinen.
Det er et fantastisk, aromatisk krydderi, som særligt bruges i japanske og kinesiske retter.
Køber du Sichuanpeber, er der visse tips til at få den ultimative smag: Først skal du smuldre skallen af og smide de små frø ud.
Herefter rister du skallerne hurtigt på en varm pande, til de begynder at dufte, og så støder du dem i en morter. De skal ikke i peberkværnen, da det giver dem en flaget, sandet konsistens.
Anvendelse og smagssammensætning
Sichuanpeber bruges til alle mulige japanske og kinesiske retter, det er særligt godt til retter med kål, kylling og kød.
Chutneys har også godt af et drys peber, det samme gælder syltede grøntsager. Og et lille drys i chokolademoussen er også superlækkert.
Det er en del af den kendte, kinesiske krydderiblanding '5 spice', femkrydderi, som typisk består af sichuanpeber, stjerneanis, kanel, fennikel og nelliker.
Smagsmæssigt passer peberet særlig godt til følgende krydderier: ingefær, koriander, chili, anis, kanel, nelliker og fennikelfrø. Sichuanpeber går også godt i spænd med persille.
Se nogle af vores opskrifter på lækre retter:
Kilder: Santa Maria World, Thespruceeats.com m.fl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Birgit Tamberg Andersen
Jeg er logget ind, men får en masse reklamer, hborfor det?