• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Sherry – sådan nydes den oversete drik

Sherry – sådan nydes den oversete drik

Sherry er ikke bare sherry. Den lidt glemte hedvin kan spænde fra det helt lyse og knastørre, til det helt mørke og meget søde. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Sherry er ikke bare sherry. Den lidt glemte hedvin kan spænde fra det helt lyse og knastørre, til det helt mørke og meget søde. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk

Opdateret:  14. februar 2024 - Udgivet:  18. august 2020

Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Sherry er en lidt overset hedvin, der ellers har masser at byde på. Nyd den bedst sammen med mad – her er din guide til sherry.
  2. Smagen spænder bredt
  3. Spis mad til
  4. Guide til sherry

Sherry er en lidt overset hedvin, der ellers har masser at byde på. Nyd den bedst sammen med mad – her er din guide til sherry.

I serien Matador nydes der ofte et glas sherry i familien Varnæs’ stuer eller på Postgaarden.

Den sydspanske hedvin var tidligere en yndet drik, men er i dag gået lidt i glemmebogen og betragtes ofte som lidt af en ”mormordrik”.

Men det er en skam - sherry kan nemlig byde på et hav af smagsoplevelser.

Smagen spænder bredt

Efter en omfattende sherrysmagning på Stefanshus arrangeret af Mansanija™, står det lysende klart, at sherry ikke bare er sherry. Den halvsøde hedvin fra mormors tid, er langt fra det eneste den kan byde på.

Farven kan gå fra helt lys som hvidvin til mørk som portvin. Og smagen spænder lige så bredt fra det knastørre til det meget søde.

De lyse Fino og Manzanilla typer er meget tørre med en frisk og let smag, men med komplekse og kraftigere noter og langt mere eftersmag end en hvidvin. Mens de helt mørke typer som Pedro Ximénez og Moscatel er meget søde og sirupsagtig tykflydende og næsten portvinsagtige i smagen.

Og så er der en masse variationer ind imellem, hvor sherryen kan være mere eller mindre tør og sød og mere eller mindre kraftig i smagen og byde på et væld af forskellige aromaer.

Og så er eftersmagen noget ganske særligt. Eftersmagen er lang og smagen bliver ved med at udvikle sig i munden, længe efter du har sunket.

Spis mad til

Hvis du vil have den bedste smag fra din sherry, skal den nydes sammen med mad. Den er nemlig en udpræget madvin, og bør sammensættes med mad, der passer til den specifikke sherry.

På samme måde som med snaps, opnås først det fulde smagspotentiale, når drikken nydes sammen med mad, der supplerer den godt.

Og sherry kan noget ganske særligt når den sættes sammen med den rigtig mad. Det er der også flere kokke, der har fået øjnene op for og blandt andet Restaurant Schønnemann har serveret sherry til deres sildemad.

Netop smørrebrød og anden fed mad, er en god ledsager til sherry. Her kan den gå ind og rense og supplere den kraftige mad, uden at overdøve smagsindtrykkene.

Guide til sherry

Netop fordi sherry har så varieret en smag, afhængig af hvilken type der er tale om, er det vigtigt at parre din sherry med den rigtige mad.

Her er en guide, der kan hjælpe:

Fino og manzanilla
De tørre, lette og lyse typer er gode som aperitif med eksempelvis saltede nødder eller sammen med fisk og skaldyr. De bør serveres direkte fra køleskabet.

Amontillado og Oloroso
De lidt kraftigere typer er gode til fjerkræ og kraftigere kødretter og kan være formidable til julemaden. Tag dem ud af køleskabet 15 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 12-14 grader.

Pale Cream og Cream
De mellemsøde typer er gode til ost og dessert, men kan også være rigtig gode til stærk og krydret mad som eksempelvis thaimad. De kan også blot nydes som de er. Tag dem ud af køleskabet 10 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 10 grader.

Pedro Ximénez og Moscatel
De helt mørke og søde typer er gode til mørk chokolade og kraftige oste.  Tag dem ud af køleskabet 15 minutter før servering, så de når en temperatur omkring 12-14 grader.

En tommelfingerregel for, hvilken mad der passer til hvilken type sherry er følgende:

  • Hvis det svømmer (fisk og skaldyr): Fino og Manzanilla
  • Hvis det flyver (fjerkræ): Amontillado
  • Hvis det løber (firbenede dyr): Oloroso

Men prøv dig gerne frem. Vær opmærksom på, om du køber de tørre eller søde typer og brug guiden ovenfor som en ledetråd i din egen udforskning af sherryens smagsunivers.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Rasmus

    januar 06, 2023 at 5:32 pm

    Ved vi noget om hvilken type sherry de drikker i matador? :-

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her