• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager › Semlor - opskrift på den svenske fastelavnsbolle semla

Semlor - opskrift på den svenske fastelavnsbolle semla

Semla semlor
5 fra 6 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  21. januar 2023 - Udgivet:  24. januar 2022

Semlor er svenske fastelavnsboller med kardemomme, lækker remonce og flødeskum. Semla nydes til fastelavn, eller når du er lækkersulten.

Semlor er virkelig alt, alt for lækre. Bollerne smager af kardemomme og mandler, som er en utrolig lækker kombination.

Semla er Sveriges bud på en fastelavnsbolle, og den er faktisk lige så lækker som de danske.

Traditionelt spiser man faktisk disse semlor i varm mælk. Det har jeg ikke selv prøvet, da jeg synes, de er perfekte, som de er uden mælk. Men hvis man har mod på det, kan man jo give det et forsøg.

Selve mandelfyldet i en semla kan laves på to forskellige måder. Enten bruges marcipan, eller også så kan du sagtens bruge mandelmel, sukker og de resterende ingredienser.

I opskriften er der brugt mandelmel.

Opskrift på semlor

Semla semlor
Rakel Seneca

Semlor

5 fra 6 stemmer
Semlor er svenske fastelavnsboller med kardemomme, lækker remonce og flødeskum. Semla nydes til fastelavn, eller når du er lækkersulten.
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 20 minutter min
Hævning 2 timer t
Samlet tid 3 timer t 20 minutter min
Antal: 12 stk.
Ret: Kager, Søde sager
Køkken: Svensk
Kalorier: 300
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

Kardemommeboller
  • 115 g smør - usaltet
  • 2,3 dl mælk
  • 2 tsk tørgær
  • 50 g sukker
  • 1 stk æg
  • 1 tsk kardemomme - stødt
  • 0,5 tsk salt
  • 550 g hvedemel
  • 1 stk æggeblomme
  • 1 spsk piskefløde
Mandelremonce
  • 180 g mandelmel
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1,5 dl mælk
  • brødkrummer - fra bollerne
Flødeskum
  • 3 dl piskefløde
  • 2 spsk flormelis

Fremgangsmåde
 

  1. Dej til semlor: Start med at smelte smørret i en lille gryde. Tag den derefter af varmen og tilføj mælken, så blandingen føles lunken. Tilføj tørgær og sukker, rør det sammen.
  2. Tilføj nu æg, kardemomme og salt. Imens du rører det sammen, tilføjer du hvedemel lidt af gangen. Ælt nu dejen sammen i cirka fem minutter, så den bliver smidig og glat. Dæk den til med et viskestykke og lad den hæve i cirka halvanden time.
  3. Når dejen til dine semlor er hævet, tager du den ud på køkkenbordet og deler den i 12 lige store boller. Tag to bageplader med bagepapir og placer bollerne. Dæk dem nu til med viskestykke og lad dem efterhæve i en halv time.
  4. Varm ovnen op til 200 grader, og bland æggeblommen og piskefløden sammen. Pensl det henover alle bollerne og bag dem i cirka 15 minutter, eller indtil de er flot gyldne.
  5. Lad nu bollerne køle ned. I mens kan du lave fyldet. I en blender tilføjer du mandelmel, sukker, vaniljesukker og halvdelen af mælken, blend det let sammen.
  6. Skær nu toppen af alle bollerne og brug en lille ske til forsigtigt at udhule dem. Tilføj brødkrummerne til mandelblandingen og rør det godt sammen, tilføj mælken efterhånden, som der er behov. Fyldet skal føles fast, men cremet.
  7. Put nu en spiseske mandelfyld i hver semla.
  8. I en ren skål piskes piskefløden og flormelis til flødeskum. Tilføj en klat flødeskum i hver semla og put toppen af bollen ovenpå flødeskummet.
  9. Drys nu hver enkelte semla let med flormelis, og så er de svenske fastelavnsboller - eller semlor - klar til servering.

Næringsindhold

Kalorier: 300kcal
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

Spis din semla, lige så snart den er samlet.

Hvis du ønsker at lave semlor dagen i forvejen, så kan du også gøre det, men så skal du vente med at putte flødeskummet i indtil lige før servering.

Se også andre opskrifter til fastelavn:

Fastelavnsboller af vandbakkelser med flødecreme

Fastelavnsboller af wienerdej

Om Rakel
Rakel Seneca

Rakel har boet i Indien de sidste tre år. Derfor er mange af hendes opskrifter inspireret af de varme himmelstrøg. Derudover har hun levet som vegetar i ni år, og deler lækre vegetar- og bageopskrifter, som alle kan nyde.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda

    januar 18, 2024 at 6:58 pm

    Dem vil jeg gerne lave, men hvis jeg vil bruge marcipan, er det så 180 gram? Det ville være rart, hvis du skrev det til opskriften, når du nu nævner begge muligheder.
    Tak for jeres mange dejlige opskrifter, som jeg bruger flittig.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required