Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Salt

Salt (fakta og nyttig viden om saltet i din mad)

Billede med salt.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Lidt salt er godt - men for meget er noget skidt
  • Det skjulte salt
  • For meget salt
  • Hvad kan erstattet saltet
  • Fakta om salt
  • Opskrifter med salt
  • Kommentarer

Den ganske almindelige salt (eller køkkensalt) som vi kender den, som oftest stående ved siden af peberet på krydderihylden i køkkenet, har været anvendt som "krydderi" og smagsforstærker i flere tusinder af år.

Den kemiske betegnelse for salte er natriumklorid.

Foruden den almindelige køkkensalt (natriumklorid), findes der blandt andet også havsalt, Himmalayasalt, sydesalt og mineralsalt.

Fødevarestyrelsen i Danmark kræver i øvrigt, at der som udgangspunkt er tilsat jod til køkkensaltet. Det gavner nemlig skjoldbruskkirtlens funktion.

Lidt salt er godt - men for meget er noget skidt

Vi har det generet med at spise for meget salt i Danmark, og faktisk meget mere end hvad anbefalingerne lyder på.

Og det er altså hos begge køn, at indtaget af saltet er for højt.

Anbefalingerne er:

Kvinder : Max 6 gram salt om dagen - men i gennemsnit indtager kvinder 7-8 gram om dagen.

Mænd : Max 7 gram salt om dagen - men i gennemsnit indtager mænd 10-11 gram om dagen.

Fakta. Din krop, uanset køn, har faktisk kun brug for 1,5 gram af saltet om dagen.

Det skjulte salt

Det overindtag som vi har af saltet, stammer som oftest ikke fra de saltmængder, som vi selv tilsætter maden.

Derimod får vi det fra alle de andre fødevarer som vi indtager, hvor der er tilsat salt i mindre eller større mængder.

Dette kunne vi også kalde "det skjulte salt" - for du opdager det ikke, med mindre du selv kigger på næringsindholdet af de fødevarer, som du tager med dig hjem fra supermarkedet. Så tjek lige saltindholdet grundigt.

De skjulte saltmængder kan du blandt andet finde i fødevarer som brød, pasta, pålæg, kød, ost, kiks, og morgenmadsprodukter.

Disse store mængder af salt som vi indtager fra de forskellige fødevarer, kan få både mindre og større konsekvenser over længere tid, da saltet generelt har en stor indvirkning på mange af vores organer i kroppen.

For meget salt

For store saltmængder kan blandt andet :

- Ophobe væske i kroppen - dette sker fordi at salt binder væske.
- Give dig forhøjet blodtryk, og sætte både nyrer, lever og hjerte på overarbejde.
- Beskadige arterier og blodbaner.
- Give åreforsnævringer som kan medføre blodpropper.
- Hæmme optagelsen af næringsstoffer i blodet.
- Medføre hjerneblødninger.

Måske ikke den sjoveste læsning, men der er heldigvis masser, som du selv kan gøre, for at mindske indtaget af saltet i din kost.

Tjek fødevarernes saltindhold, og vælg det med det laveste indhold hvis det er muligt.

Undgå så vidt det er muligt, færdige retter, saucer, supper med videre, da disse varer som oftest indeholder en del af de skjulte saltmængder. Faktisk kan det være overraskende store mængder.

Hvad kan erstattet saltet

Prøv i stedet at tilsætte andre krydderier og urter, for at tilføre maden smag. Du kan blandet andet tilføre disse:

- Friske eller tørrede krydderurter
- Løg, hvidløg, forårsløg og så videre
- Grøntsager
- Rødvin og hvidvin.

Fakta om salt

Her er en opsummering omkring salt, så du bliver klogere på hvad det er for noget.

Salt er livsvigtigt for kroppen

Vi har brug for salt (natrium) for at opretholde væskebalancen, nervefunktion og muskelsammentrækning. Men som med alt andet - for meget er ikke godt!

Salt har været brugt som betalingsmiddel

I oldtiden var salt så værdifuldt, at det blev brugt som betaling. Ordet "salary" (løn) stammer faktisk fra det latinske salarium, som var løn udbetalt i salt til romerske soldater.

Der findes mange slags salt

Groft salt, fint salt, flagesalt, havsalt, Himalayasalt - de kommer fra forskellige kilder (hav, saltminer) og har forskellig smag, struktur og farve.

Salt konserverer mad

Før køleskabets tid blev salt brugt til at konservere kød og fisk, fordi det trækker fugt ud og hæmmer bakterievækst. Det bruges stadig til blandt andet spegepølse og gravad laks.

For meget salt kan være skadeligt

Selvom vi har brug for salt, kan for meget øge risikoen for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. De fleste får mere salt end nødvendigt gennem forarbejdet mad.

Opskrifter med salt

Salt indgår i langt de fleste opskrifter, men her er alligevel 10 saltopskrifter, der er værd at fremhæve.

Saltede mandler - nemme saltmandler
Her får du min opskrift på saltede mandler, der er lækre og tilpas saltede saltmandler. Mandlerne koges først, hvorefter de bages sprøde og lækre i ovnen.
Se opskriften her
Billede af saltede mandler saltmandler.
Frikadeller
Sådan laver du de klassiske og gammeldags frikadeller, der smager himmelsk godt. Få slagterens bedste opskrift på hjemmelavet frikadellefars.
Se opskriften her
Billede af frikadeller.
Hvad er forskellen på opvaskemaskine salt og bordsalt?
Se opskriften her
Opvaskemaskine salt
Gourmetsaltning af kød - sådan gør du
Se opskriften her
gourmetsaltning af kød
Saltkaramel
Saltkaramel er så lækker, at smagsløgene går amok. Her er opskriften på en saltkaramelsauce med piskefløde, der kan bruges til alt fra is til Pandekager.
Se opskriften her
billede med saltkaramel
Sprængt oksespidsbryst
Her får du min opskrift på sprængt oksespidsbryst. Kødet sprænges i en saltlage, hvilket tilfører både smag og mørhed. Nem fremgangsmåde.
Se opskriften her
billede med sprængt oksespidsbryst
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner
Sådan laver du syltede citroner. En nem og simpel opskrift på de populære saltcitroner, der er hurtige at lave. Bruges som smagsgiver.
Se opskriften her
syltede citroner saltcitroner
Saltbagte kartofler i ovn - den bedste opskrift
Her får du den bedste opskrift på saltbagte kartofler. Kartoflerne bliver ikke for saltede, men er perfekte som tilbehør til retter med kød. Nemme at lave.
Se opskriften her
billederesultat for saltbagte kartofler
Trylledej
Saltdej kan bruges til lidt af hvert: Som modellervoks til børnene og som pynt til jul. Her får du en nem opskrift på en smidig trylledej.
Se opskriften her
billede med trylledej og saltdej
Solæg
Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her får du opskriften på de salte æg, der har været en egnsret i Sønderjylland i mange hundrede år.
Se opskriften her
Sønderjyske solæg
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.