Salt er en nødvendig ting i ethvert køkken, men der er grund til at passe på. Her kan du læse hvorfor, og hvordan du kan undgå for store mængder af saltet.
Den ganske almindelige salt (eller køkkensalt) som vi kender den, som oftest stående ved siden af peberet på krydderihylden i køkkenet, har været anvendt som ”krydderi” og smagsforstærker i flere tusinder af år.
Den kemiske betegnelse for salte er natriumklorid.
Foruden den almindelige køkkensalt (natriumklorid), findes der blandt andet også havsalt, Himmalayasalt, sydesalt og mineralsalt.
Fødevarestyrelsen i Danmark kræver i øvrigt, at der som udgangspunkt er tilsat jod til køkkensaltet. Det gavner nemlig skjoldbruskkirtlens funktion.
Lidt salt er godt – men for meget er noget skidt
Vi har det generet med at spise for meget salt i Danmark, og faktisk meget mere end hvad anbefalingerne lyder på.
Og det er altså hos begge køn, at indtaget af saltet er for højt.
Anbefalingerne er:
Kvinder : Max 6 gram salt om dagen – men i gennemsnit indtager kvinder 7-8 gram om dagen.
Mænd : Max 7 gram salt om dagen – men i gennemsnit indtager mænd 10-11 gram om dagen.
Fakta. Din krop, uanset køn, har faktisk kun brug for 1,5 gram af saltet om dagen.
Det skjulte salt
Det overindtag som vi har af saltet, stammer som oftest ikke fra de saltmængder, som vi selv tilsætter maden.
Derimod får vi det fra alle de andre fødevarer som vi indtager, hvor der er tilsat salt i mindre eller større mængder.
Dette kunne vi også kalde ”det skjulte salt” - for du opdager det ikke, med mindre du selv kigger på næringsindholdet af de fødevarer, som du tager med dig hjem fra supermarkedet. Så tjek lige saltindholdet grundigt.
De skjulte saltmængder kan du blandt andet finde i fødevarer som brød, pasta, pålæg, kød, ost, kiks, og morgenmadsprodukter.
Disse store mængder af salt som vi indtager fra de forskellige fødevarer, kan få både mindre og større konsekvenser over længere tid, da saltet generelt har en stor indvirkning på mange af vores organer i kroppen.
For meget salt
For store saltmængder kan blandt andet :
- Ophobe væske i kroppen – dette sker fordi at salt binder væske.
- Give dig forhøjet blodtryk, og sætte både nyrer, lever og hjerte på overarbejde.
- Beskadige arterier og blodbaner.
- Give åreforsnævringer som kan medføre blodpropper.
- Hæmme optagelsen af næringsstoffer i blodet.
- Medføre hjerneblødninger.
Måske ikke den sjoveste læsning, men der er heldigvis masser, som du selv kan gøre, for at mindske indtaget af saltet i din kost.
Tjek fødevarernes saltindhold, og vælg det med det laveste indhold hvis det er muligt.
Undgå så vidt det er muligt, færdige retter, saucer, supper med videre, da disse varer som oftest indeholder en del af de skjulte saltmængder. Faktisk kan det være overraskende store mængder.
Hvad kan erstattet saltet
Prøv i stedet at tilsætte andre krydderier og urter, for at tilføre maden smag. Du kan blandet andet tilføre disse:
- Friske eller tørrede krydderurter
- Løg, hvidløg, forårsløg og så videre
- Grøntsager
- Rødvin og hvidvin.
Fakta om salt
Her er en opsummering omkring salt, så du bliver klogere på hvad det er for noget.
Salt er livsvigtigt for kroppen
Vi har brug for salt (natrium) for at opretholde væskebalancen, nervefunktion og muskelsammentrækning. Men som med alt andet – for meget er ikke godt!
Salt har været brugt som betalingsmiddel
I oldtiden var salt så værdifuldt, at det blev brugt som betaling. Ordet "salary" (løn) stammer faktisk fra det latinske salarium, som var løn udbetalt i salt til romerske soldater.
Der findes mange slags salt
Groft salt, fint salt, flagesalt, havsalt, Himalayasalt – de kommer fra forskellige kilder (hav, saltminer) og har forskellig smag, struktur og farve.
Salt konserverer mad
Før køleskabets tid blev salt brugt til at konservere kød og fisk, fordi det trækker fugt ud og hæmmer bakterievækst. Det bruges stadig til blandt andet spegepølse og gravad laks.
For meget salt kan være skadeligt
Selvom vi har brug for salt, kan for meget øge risikoen for forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. De fleste får mere salt end nødvendigt gennem forarbejdet mad.
Opskrifter med salt
Salt indgår i langt de fleste opskrifter, men her er alligevel 10 saltopskrifter, der er værd at fremhæve.
Saltede mandler - nemme saltmandler
Frikadeller
Saltkaramel
Sprængt oksespidsbryst
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner
Saltbagte kartofler i ovn - den bedste opskrift
Trylledej
Solæg
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: