Dine ærter skal blot koges et minut, men derefter kan du gøre en simpel ting, så ærterne bevarer både deres fine smag og konsistens.
Små og fine ærter er en af de grøntsager, som vi danskere spiser allerflest af. Og ikke uden grund.
Vitaminer i ærter
Dels er de sunde, de fleste haveejere dyrker dem, ærterne smager fantastisk og passer til mange retter - og så er de nemme at tilberede.
Ikke mange fødevarer er så tilgængelige som ærterne. De kan både spises rå og kogte, og passer til alt fra fisk til oksekød.
Ærter indeholder både A, B, og C-vitamin - og en hel del kostfibre. Faktisk næsten seks gram kostfibre pr. 100 gram.
Ærterne smager fantastisk når de er friskplukkede fra haven, men også på frost er de faktisk sunde.
Frosne ærter
For de frosne ærter er plukket kort tid før nedfrysningen, og derfor bevarer de stort set al deres indhold af både vitaminer og mineraler.
Dermed er frosne ærter næsten lige så sunde som de friske - selvom de sidstnævnte selvfølgelig smager lidt bedre.
Sæson
I Danmark er sæsonen for ærter i sommerperioden fra juni til august, hvor ærterne frodigt kaster af sig. Her spiser vi de umodne bær, der findes i forskellige varianter.
Holdbarhed
Og hvis du opbevarer de friske ærter i køleskabet, kan de sagtens holde sig i mindst tre dage.
Og ellers kan du nemt fryse dem ned, så du har ærter til senere brug.
Sådan koges ærter
Nå, vi skal til hvordan du bedst koger ærterne - og det der med den rigtige kogetid.
Se også disse opskrifter:
- Kogetid på blomkål - hele eller i buketter
- Broccoli kogetid - sådan damper du den perfekt
- Kogetid for rosenkål - nem og præcis opskrift
Sådan koger du ærter
Ingredienser
- 500 g ærter
- salt
Fremgangsmåde
- Kom ærterne op i en gryde, og hæld koldt vand ved, så ærterne lige nøjagtigt er dækket. Ikke mere.
- Kom så en smule salt ved, og kog vandet op. Når det koger, skal ærterne blot have ét minut - ikke længere.
- Og her kommer så det gode og hemmelige trick: Nær ærterne har kogt et minut, kommer du straks et stort glas koldt vand i gryden, tager den af blusset og lægger låg på.
- Lad nu ærterne trække i tre minutter, og servér straks.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
På den måde bevarer du mest mulig smag i ærterne - og samtidig undgår du rynkede ærter. det er meget simpelt - men det virker.
God fornøjelse med ærterne - du kan blandt andet bruge dem i risotto - eller til en skøn ærtesuppe.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anja Tausen Nielsen
Jeg hælder bare kogende vand over de frosne ærter(fine) og lader dem stå, til jeg skal bruge dem. Når vandet er kølet ned af de frosne ærter, er de efter min mening perfekte - f.eks i salater.
Lotte
Jeg synes de fleste ærter købt på frost af alle typer mærker bliver kedelige og er melede. Vi er faktisk holdt helt op med at spise ærter som tilbehør af samme grund.
Nu prøver jeg denne tilberedning og så må vi se, om det giver en bedre oplevelse.