• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Sådan får du børn til at spise fisk

Sådan får du børn til at spise fisk

Børn og fisk
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. august 2021 - Udgivet:  13. marts 2020

Har du også svært ved at forene børn og fisk ved middagsbordet? Med disse 3 simple tips, kan du lettere få fisken til at blive en succes.

Hvordan får man børn og fisk til at blive bedre venner ved middagsbordet?

Fisk er sundt og kan mindske risikoen for at udvikle både hjertekarsygdomme og kræft. Og selvom børn ikke er i højrisikogruppen for at udvikle hjertekarsygdomme, så indeholder fisk sunde fiskeolier som omega-3 fedtsyrer og er rige på D-vitamin, jod og selen. Alt sammen noget vi alle har brug for. Faktisk er der noget der tyder på, at fisk er særligt sundt for børns sundhed og kognitive udvikling.

Ifølge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen skal vi spise 350 gram fisk om ugen. Det svarer til to gange om ugen til aftensmad og flere gange om ugen til pålæg.

Det er langt fra alle voksne, der når op på den anbefalede mængde af fisk, og det kan virke endnu sværere at få vores børn til det. Fisk står sjældent øverst på børns ønskeliste for mad, så hvordan får vi vores børn til at spise mere fisk? Og er det overhovedet realistisk at nå den anbefalede mængde på 350 gram om ugen for børn?

Det kan godt lade sig gøre

I et nyligt afsluttet forskningsprojekt fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, har man undersøgt effekten af at spise fisk på børns sundhed. For at undersøge dette krævedes, at de fik cirka 100 børn i alderen 8-9 år til at spise den anbefalede mængde fisk, altså 350 gram om ugen, i tre måneder. Og det lykkedes dem faktisk. Stort set alle børn gennemførte forsøget, så det kan altså lade sig gøre at forene børn og fisk.

Men hvordan gjorde de det?

3 tips til at få børn til at spise fisk

I forskningsprojektet brugte man 3 tips til at få børnene til at spise fisk. Prøv selv derhjemme - ved at bruge disse 3 simple tips, kan du lettere få børn og fisk til at mødes:

1. Gør maden genkendelig

Præsenter nye råvarer for børnene lidt ad gangen og sørg for, at det meste af retten er noget barnet kender. Lav eksempelvis tilbehør, sovs osv. som barnet kender, og lad kun fisken være det nye på tallerkenen.

2. Lad børnene deltage

Lad børnene være med til at lave maden. Børn vil meget hellere smag på noget nyt, hvis de selv har været med til at lave det. Lad børnene røre, smage og lege med maden. Deltagelse giver nysgerrighed overfor de nye råvarer og stolthed, når der sættes mad på bordet, som de selv har været med til at lave.

3. Lad maden være gennemskuelig

Børn vil gerne kunne se, hvad det er, de spiser. Undgå sammenkogte retter og server i stedet maden på fade og i skåle, så man selv kan lave sin egen ret. At bygge sin egen ret, og selv bestemme hvad der skal på tallerkenen, i hvilken rækkefølge samt hvor på tallerkenen det skal ligge, giver tryghed og ejerskab for børnene.

Prøv om disse tre tips kan få børn og fisk til at blive bedre venner omkring middagsbordet.

Spis forskellige slags fisk

For at opnå størst mulig sundhedseffekt af fisken, skal du tænke over, hvilke fisk du spiser. Fisk indeholder nemlig forskellige næringsstoffer, så du bør variere hvilke fisk du spiser.

Ud af de 350 gram, bør 200 gram være fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild, da de indeholder flest af de sunde fiskeolier. Men fed fisk kan også indeholde flere af de sundhedsskadelige stoffer som dioxin og kviksølv, så sørg for at skifte mellem forskellige fisketyper.

Og husk, at sundhedsgevinsten ved at spise fisk er mærkbart større end risikoen for forurening.

Der gælder dog nogle særlig regler for børn og fisk samt for gravide og ammende:

For gravide og ammende og børn mellem 3-14 år anbefales, at man ikke spiser store rovfisk som tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart, da de kan have et højt indhold af kviksølv. Dog er dåsetun ofte fra små tunfisk, og har derfor et lavt indhold af kviksølv, og her kan spises op til 1 dåse om ugen.

Kilder: FiSK Junior – Københavns Universitet, Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet.

Prøv disse børnevenlige fiskeretter

Fiskenuggets - nuggets med torsk

Sund, lækker og nem tunsalat med æbler

Grove fiskedunser - god børneopskrift på fiskefrikadeller

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her