Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
Rugbrød har måske nok ry for at være besværlige at bage, og derfor nøjes de fleste med at købe rugbrødet hos bageren eller i supermarkedet.
Men det er faktisk en skam, for intet slår et helt nybagt og hjemmebagt rugbrød.
Rugbrødene her er bagt med blandt andet hvidtøl og surdej, og de hæver i fem timer. Det er vigtigt du overdækker formene, så dejen ikke tørrer ud!
Jeg foretrækker rugbrød, der ikke er for høje i formen, men du kan jo bage dem som du synes. De kan også laves mere kvadratiske.
Opskriften her giver tre dejlige brød. Nemmere bliver det ikke at lave et hjemmebagt rugbrød. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåde.
Opskrift på rugbrød
Hjemmebagt rugbrød
Ingredienser
- 3,5 dl vand
- 150 g rugkerner - skårne
- 3 dl vand - koldt
- 5 g gær
- 3,3 dl hvidtøl
- 300 g surdej
- 400 g rugmel
- 200 g hvedemel
- 100 g fuldkorns hvedemel
- 20 g salt
- 20 g maltmel
- 2 spsk mørk sirup
- 200 g rugkerner - poppede, klar til brug
Fremgangsmåde
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes vand og gær. Røres sammen med en ske. Hæld hvidtøl i.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint. Se evt. mere i min video med fremgangsmåde.
- Smør tre forme og fordel cirka 800 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand. Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys, græskarkerner eller lignende. Der er frit valg.
- Læg et viskestykke over dine forme med rugbrød, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Noter
Husk altid at lade de hjemmebagte rugbrød køle helt af inden du skærer det ud!
Du skal fordele cirka 800 gram rugbrødsdej i hver form, men du kan også gemme lidt rugbrødsdej i en tæt bøtte som surdej til næste gang.
Surdejen opbevares i tætsluttende bøtte i køleskabet.
Fryseegnet: Rugbrødet kan sagtens fryses ned. Jeg plejer at skære det afkølede brød i skiver, og derefter fryses det ned. Så kan man altid lige tage et passende antal skiver op - og du har altid lækkert rugbrød klar til brug. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i 60 sekunder ved 450W i mikroovn.
Hvorfor citronsaft i rugbrød?
Du kan også tilsætte lidt citronsaft i dine hjemmebagte rugbrød. Og hvorfor så det?
Jo, dels er citronsaft med til øge hævningen (du får et lidt mere luftigt brød), og dels giver det lidt mere syre til brødet.
Derfor min anbefaling om at bruge lidt citronsaft til din rugbrødsbagning.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i de færdige brød bør være 97 grader.
Rester af rugbrødet anvendes naturligvis til verdens bedste øllebrød.
Opdateret opskrift
Jeg har opdateret min grundopskrift på rugbrød, og i virkeligheden forsimplet den en smule.
Men en del af jer var også meget glade for den tidligere opskrift på rugbrød med surdej, så den kommer her.
Du skal bruge:
3,5 deciliter vand
150 gram rugkerner skårne
3 deciliter hvidtøl
3 deciliter vand koldt
300 gram surdej
20 gram salt
350 gram rugmel
200 gram hvedemel
100 gram speltmel fuldkorns
2 spiseskefulde mørk sirup
2 spiseskefulde citronsaft
100 gram solsikkekerner
50 gram 5-korns blanding eller lignende
Fremgangsmåde:
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes hvidtøl, vand og surdej, som derefter røres sammen, hvor der anvendes spartel.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint.
- Smør to forme med smør og fordel cirka 900 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand, og prik derefter hvert rugbrød grundigt med en kødnål eller lignende.
- Beklæd formene med tætsluttende husholdningsfilm, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys eller lignende. Der er frit valg.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 185 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Vild med rugbrød? Prøv også disse:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ronja Lindahl
Jeg tager udgangspunkt i din opskrift og det fungere rigtig godt.
Men jeg undre mig over de 10 min som man skal røre dejen. Hvad gør det godt for?
Jeg har ikke været vant til at man skal "ælte" rugbrødsdej, derfor er jeg lidt nysgerrig.
Jeg har ikke lige poppede rugkerner, men tilsætter i stedet 200g frø. Ca. 80g Solsikkekerner, 50g chiafrø, 50g hørfrø og 20g græskarkerner.
Helle K.
Er vild med mit hjemmebagte surdejsrugbrød med skårne rugkerner, solsikkekerner, græskarkernder og hørfrø..
Giver èt stort rugbrød.
Skærer det halvt over og kommer den ene del i fryseren.
Her kommer spørgsmålet:
Når det er tøet op synes jeg det ændrer konsistens/krumme og bliver lidt smuldre-agtigt. Hvad kan jeg gøre for at undgå dette? Nogen god idè at komme vand på det optøede brød, pakke det ind til tørring?
Ser frem til jeres input.
Poul arne
Hvor for skal der gær i rugbrød når der er surdej
Sabrina Hansen
Ved ikke om det er mig der ikke læser ordentligt men er der opskrift på surdej syndes ikke jeg kan se den også nu det skal bruges surdej i brødet 🤔
Holger Rørby Madsen
Hej Sabrina
Tak for det, og den var blevet skjult lidt for godt. Jeg har lagt den tydeligere ind længere op. Og ellers er opskriften på surdej også her.
Alt det bedste
Holger
Lars-Henrik Bille Fedders
Hvis jeg i stedet for at bage to små, bager et stort af portionen. Skal jeg så skrue op for temperaturen eller forlænge bagetiden?
Holger Rørby Madsen
Hej Lars-Henrik
Jeg ville forlænge bagetiden - ikke højere temperatur 🙂
Brug evt. et stegetermometer, og brødet er færdigbagt ved 97-98 grader.
Alt det bedste
Holger