• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner

Hjemmebagt rugbrød med surdej og kerner

rugbrød med surdej
Med denne opskrift på rugbrød med surdej får du altid et perfekt rugbrød, der virkelig smager godt, og som har den helt rigtige og fugtige krumme. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  25. november 2024 - Udgivet:  26. februar 2021

Del gerne:
432
SHARES
FacebookMessenger432PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
  2. Opskrift på rugbrød
  3. Hjemmebagt rugbrød
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Noter
  9. Hvorfor citronsaft i rugbrød?
  10. Kernetemperatur
  11. Opdateret opskrift
Gå til opskrift

Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.

Rugbrød har måske nok ry for at være besværlige at bage, og derfor nøjes de fleste med at købe rugbrødet hos bageren eller i supermarkedet.

Men det er faktisk en skam, for intet slår et helt nybagt og hjemmebagt rugbrød.

Rugbrødene her er bagt med blandt andet hvidtøl og surdej, og de hæver i fem timer. Det er vigtigt du overdækker formene, så dejen ikke tørrer ud!

Jeg foretrækker rugbrød, der ikke er for høje i formen, men du kan jo bage dem som du synes. De kan også laves mere kvadratiske.

Opskriften her giver tre dejlige brød. Nemmere bliver det ikke at lave et hjemmebagt rugbrød. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåde.

Se opskriften på surdej her.

Opskrift på rugbrød

rugbrød med surdej

Hjemmebagt rugbrød

Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
Bedømmelse
4.9 fra 27 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 1 time time
Samlet tid: 6 timer timer 30 minutter minutter
Antal 3 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 3,5 dl vand
  • 150 g rugkerner - skårne
  • 3 dl vand - koldt
  • 5 g gær
  • 3,3 dl hvidtøl
  • 300 g surdej
  • 400 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 100 g fuldkorns hvedemel
  • 20 g salt
  • 20 g maltmel
  • 2 spsk mørk sirup
  • 200 g rugkerner - poppede, klar til brug
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
  • I skålen til røremaskinen hældes vand og gær. Røres sammen med en ske. Hæld hvidtøl i.
  • Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint. Se evt. mere i min video med fremgangsmåde.
  • Smør tre forme og fordel cirka 800 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
  • Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand. Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys, græskarkerner eller lignende. Der er frit valg.
  • Læg et viskestykke over dine forme med rugbrød, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
  • Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
1401
% Daglig værdi*
Fedt
 
6
g
9
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
0.4
g
Natrium
 
2629
mg
114
%
Kalium
 
746
mg
21
%
Kulhydrater
 
299
g
100
%
Kostfibre
 
38
g
158
%
Sukker
 
13
g
14
%
Protein
 
45
g
90
%
Vitamin A
 
4
IU
0
%
Vitamin C
 
0.04
mg
0
%
Calcium
 
123
mg
12
%
Jern
 
13
mg
72
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Noter

Husk altid at lade de hjemmebagte rugbrød køle helt af inden du skærer det ud!

Du skal fordele cirka 800 gram rugbrødsdej i hver form, men du kan også gemme lidt rugbrødsdej i en tæt bøtte som surdej til næste gang.

Surdejen opbevares i tætsluttende bøtte i køleskabet.

Fryseegnet: Rugbrødet kan sagtens fryses ned. Jeg plejer at skære det afkølede brød i skiver, og derefter fryses det ned. Så kan man altid lige tage et passende antal skiver op - og du har altid lækkert rugbrød klar til brug. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i 60 sekunder ved 450W i mikroovn.

Hvorfor citronsaft i rugbrød?

Du kan også tilsætte lidt citronsaft i dine hjemmebagte rugbrød. Og hvorfor så det?

Jo, dels er citronsaft med til øge hævningen (du får et lidt mere luftigt brød), og dels giver det lidt mere syre til brødet.

Derfor min anbefaling om at bruge lidt citronsaft til din rugbrødsbagning.

Kernetemperatur

Kernetemperaturen i de færdige brød bør være 97 grader.

Rester af rugbrødet anvendes naturligvis til verdens bedste øllebrød.

Opdateret opskrift

Jeg har opdateret min grundopskrift på rugbrød, og i virkeligheden forsimplet den en smule.

Men en del af jer var også meget glade for den tidligere opskrift på rugbrød med surdej, så den kommer her.

Du skal bruge:

3,5 deciliter vand
150 gram rugkerner skårne
3 deciliter hvidtøl
3 deciliter vand koldt
300 gram surdej
20 gram salt
350 gram rugmel
200 gram hvedemel
100 gram speltmel fuldkorns
2 spiseskefulde mørk sirup
2 spiseskefulde citronsaft
100 gram solsikkekerner
50 gram 5-korns blanding eller lignende

Fremgangsmåde:

  • Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
  • I skålen til røremaskinen hældes hvidtøl, vand og surdej, som derefter røres sammen, hvor der anvendes spartel.
  • Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint.
  • Smør to forme med smør og fordel cirka 900 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
  • Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand, og prik derefter hvert rugbrød grundigt med en kødnål eller lignende.
  • Beklæd formene med tætsluttende husholdningsfilm, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
  • Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys eller lignende. Der er frit valg.
  • Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 185 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.

Vild med rugbrød? Prøv også disse:

Sønderjysk rugbrød

Opskrift på fuldkornsrugbrød

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ronja Lindahl

    marts 23, 2025 at 7:34 pm

    Jeg tager udgangspunkt i din opskrift og det fungere rigtig godt.

    Men jeg undre mig over de 10 min som man skal røre dejen. Hvad gør det godt for?

    Jeg har ikke været vant til at man skal "ælte" rugbrødsdej, derfor er jeg lidt nysgerrig.

    Jeg har ikke lige poppede rugkerner, men tilsætter i stedet 200g frø. Ca. 80g Solsikkekerner, 50g chiafrø, 50g hørfrø og 20g græskarkerner.

    Svar
  2. Helle K.

    januar 14, 2025 at 6:15 pm

    Er vild med mit hjemmebagte surdejsrugbrød med skårne rugkerner, solsikkekerner, græskarkernder og hørfrø..
    Giver èt stort rugbrød.
    Skærer det halvt over og kommer den ene del i fryseren.
    Her kommer spørgsmålet:
    Når det er tøet op synes jeg det ændrer konsistens/krumme og bliver lidt smuldre-agtigt. Hvad kan jeg gøre for at undgå dette? Nogen god idè at komme vand på det optøede brød, pakke det ind til tørring?
    Ser frem til jeres input.

    Svar
  3. Poul arne

    maj 23, 2024 at 1:17 pm

    Hvor for skal der gær i rugbrød når der er surdej

    Svar
  4. Sabrina Hansen

    april 29, 2024 at 5:34 pm

    Ved ikke om det er mig der ikke læser ordentligt men er der opskrift på surdej syndes ikke jeg kan se den også nu det skal bruges surdej i brødet 🤔

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 29, 2024 at 5:45 pm

      Hej Sabrina
      Tak for det, og den var blevet skjult lidt for godt. Jeg har lagt den tydeligere ind længere op. Og ellers er opskriften på surdej også her.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Lars-Henrik Bille Fedders

    januar 21, 2024 at 3:15 pm

    Hvis jeg i stedet for at bage to små, bager et stort af portionen. Skal jeg så skrue op for temperaturen eller forlænge bagetiden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 21, 2024 at 3:27 pm

      Hej Lars-Henrik
      Jeg ville forlænge bagetiden - ikke højere temperatur 🙂
      Brug evt. et stegetermometer, og brødet er færdigbagt ved 97-98 grader.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required