• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Romkugler opskrift - nemme og hjemmelavede med kagerester

Romkugler opskrift - nemme og hjemmelavede med kagerester

Verdens bedste romkugler lavet af kagerester og Nutella. Hjemmelavede luksus trøfler, der laves med rester af wienerbrød og andre lækre sager, og de er altså meget nemme at lave. Her er romkuglerne trillet i farvet krymmel, men du kan også vende dem i kokos. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Verdens bedste romkugler lavet af kagerester og Nutella. Hjemmelavede luksus trøfler, der laves med rester af wienerbrød og andre lækre sager, og de er altså meget nemme at lave. Her er romkuglerne trillet i farvet krymmel, men du kan også vende dem i kokos. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  3. maj 2022

Del gerne:
1k
SHARES
FacebookMessenger1kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Romkugler
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Med Nutella
  7. Er romkugle en kage
  8. Bedst dagen efter
  9. Opbevaring
  10. Frysning
  11. Vægt
  12. Danmarks bedste
  13. Historien om romkuglerne fra Nørre Aaby
Gå til opskrift

Romkugler, trøfler, romtrøfler eller sputnik? Jo, den kære romkugle har mange navne afhængig af hvor i landet man spiser den.

Men uanset navnet, så er den noget af det mest populære og klassiske, som vi danskere køber hos bageren. Og hvem kan ikke altid lige snuppe en romkugle i forbifarten.

Opskriften giver 11 stk. lavet af kagerester.

Se også disse opskrifter:

  • Træstammer
  • Snøfler
  • Mælkesnitter

Opskrift

Verdens bedste romkugler lavet af kagerester og Nutella. Hjemmelavede luksus trøfler, der laves med rester af wienerbrød og andre lækre sager, og de er altså meget nemme at lave. Her er romkuglerne trillet i farvet krymmel, men du kan også vende dem i kokos. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Romkugler

Danmarks bedste romkugler. Her får du min opskrift på romkugle med Nutella, men også opskriften på de berømte romkugler fra Nørre Aaby.
Bedømmelse
4.7 fra 61 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 11 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 300 g wienerbrød
  • 150 g mazarintærte
  • 50 g kakao
  • 75 g fløde
  • 60 g mørk chokolade
  • 60 g Nutella
  • 2 spsk rom essens - eller ægte rom
  • krymmel
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Wienerbrød og mazarintærte vejes af og smuldres i skålen til din røremaskine. Tilsæt derefter kakao.
  • Montér kagespartlen på røremaskinen, og ælt nu dejen sammen ved lav hastighed indtil den er samlet. Det tager mindst fem minutter. Stil derefter på køl.
  • Bræk den mørke chokolade i mindre stykker i en gryde og tilsæt fløde. Lad det koge op under omrøring, hvorefter det køles af.
  • Kom dejen sammen med chokolademassen i en skål og tilsæt Nutella og rom essens. Ælt det godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge hænderne. Smag til og tilsæt mere rom essens hvis dette ønskes. Er det romkugler til voksne, kan du anvende en god rom, hvilket kun bidrager til endnu bedre smag.
  • Vej klumper af romkugledej af på 60 gram stykket, så du får 11 trøfler.
  • Tril til kugler og vend dem i farvet krymmel eller kokos, som derefter sættes på køl.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
233
% Daglig værdi*
Fedt
 
8
g
12
%
Mættet fedt
 
5
g
31
%
Transfedt
 
0.002
g
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
50
mg
17
%
Natrium
 
261
mg
11
%
Kalium
 
177
mg
5
%
Kulhydrater
 
38
g
13
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
24
g
27
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
166
IU
3
%
Vitamin C
 
0.04
mg
0
%
Calcium
 
49
mg
5
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Med Nutella

Det her er himmelsk lækre romkugler, og især vil du måske elske smagen af Nutella, som virkelig klæder romkuglerne godt. Også i forhold til konsistensen.

Hjemmelavede romkugler kan jo justeres i smagen som du synes. Her har jeg anvendt rom essens, men prøv endelig også med rigtig rom, gerne en god rom fra Caribien. Malibu er i øvrigt også fin til romtrøfler.

Dejen laves af især wienerbrød og mazarinkage (eller andre kagerester), og brug bare en gammel stang wienerbrød. Du kan også bruge kanelsnegle eller spandauere, men husk de skal være lavet af wienerdej.

Er romkugle en kage

Ja, romkuglerne går ind under betegnelsen kage.

De er jo lavet af kagerester, der er tilsat romsmag - ofte i form af romessens. Men der kan også anvendes ægte rom.

Derefter trilles kagerne i krymmel, og her anvendes der typisk den farvede tivolikrymmel eller chokoladekrymmel. Kokos bruges også hos en del bagere.

Bagerne sælges i øvrigt romkuglerne under forskellige navne, ofte afhængigt af hvor du køber dem i Danmark. Typisk som romkugler eller trøfler. Men det er altså den samme kage.

Bedst dagen efter

De færdige romkugler kan spises nu, men de bliver endnu bedre efter et par timer på køl.

Og endnu bedre er romtrøflerne dagen efter, hvor de har nået at samle endnu mere smag. Så lav dem bare i god tid.

Opbevaring

De færdige romkugler opbevares på køl.

Læg dem i en bøtte med låg og stil dem i køleskabet.

Her kan de nemt holde sig en uge, og jeg har også har trøflerne liggende i to uger, hvor de stadig smagte fint.

Så forvent en holdbarhed på op til et par uger.

Frysning

Du kan sagtens fryse romkugler ned, hvor du så forlænger holdbarheden på dem.

Her lægges romkuglerne i en lufttæt beholder og kommes i fryseren.

I fryseren kan de sagtens holde sig 1-2 måneder, men jeg synes stadig de smager bedst uden at have været på frost.

Vægt

Du kan selvfølgelig sagtens lave romkuglerne lidt mindre, hvor du så flere ud af denne opskrift.

Men jeg synes en størrelse på cirka 60 gram pr. romkugle er perfekt.

Sådan en trøffel kan man altid spise.

Danmarks bedste

I denne opskrift på Danmarks bedste romkugler, får du hemmeligheden bag de prisvindende romkugler fra Nørre Aaby, og Madens Verdens fødevareekspert, Charlotte Mithril, kigger nærmere på indholdet i kuglerne.

Romkugler er én af de mest populære kager i Danmark, og vil du prøve at lave den bedste af slagsen, kan du eftergøre denne opskrift fra Nørre Aaby Bageri selv.

Romkuglerne vandt i 2018 førstepladsen i konkurrencen ”Danmarks bedste romkugler” ved fødevaremessen FoodExpo i Herning.

Det lille bageri ”Nørre Aaby Bageri” vandt dengang prisen og har solgt millioner af romkugler siden.

De har siden skiftet navn til Bak’s Bakery & Deli og de populære romkugler kan i dag købes over hele landet via deres webshop og forhandlere, der får romkuglerne tilsendt.

Vil du prøve at lave dem selv, så har du her en opskrift på Danmarks bedste romkugler. De kaldes også Nørre Aaby Romkugler og sælges over hele landet i æggebakker som her. Foto: Charlotte Mithril
Vil du prøve at lave dem selv, så har du her en opskrift på Danmarks bedste romkugler. De kaldes også Nørre Aaby Romkugler og sælges over hele landet i æggebakker som her. Foto: Charlotte Mithril

Brug kagerester

Romkugler laves traditionelt af kagerester.

I dette tilfælde anvendes både wienerbrød og mazarinbund.

Afhængigt af, hvilket wienerbrød du anvender, vil der kunne være små forskelligheder i det endelige resultat.

Ægte rom eller romessens

I opskriften på Danmarks bedste romkugler anvendes både ægte rom og romessens.

Ægte rom giver en klar og skarp romsmag.

Romessens giver en sødere smag og kan tilsættes efter behag.

Salted Caramel Crispearls

I opskriften på Danmarks bedste romkugler anvendes en ingrediens, der hedder Salted Caramel Crispearls.

De består af små perler overtrukket med mælkechokolade og med smag af saltet caramel og et sprødt hjerte af ristet kiks.

De bruges som pynt på romkuglerne sammen med for eksempel chokolade krymmel og kan blandt andet købes i specialforretninger.

Du skal bruge:

600 g wienerbrød
300 g mazarinbund
100 g kakaopulver
125 g mørk chokolade
125 g fløde
0,5 dl rom Malibu
100 g nutella eller anden nougat creme
romessens
Crispearls Salted Caramel

Fremgangsmåde

  1. Wienerbrød, mazarinbund og kakaopulver røres sammen med en spartel på røremaskine, og sættes herefter på køl til det har en fast konsistens - eventuelt natten over.
  2. Lav en ganache ved at røre den mørke chokolade op med kogende fløde og køl det ned natten over.
  3. Rør ganache, rom, nutella og romessens (efter smag) sammen med romkuglemassen på en røremaskine med spartel.
  4. Sprøjt det herefter ud på bagepapir eller plastik i små toppe på cirka 50 gram og sæt dem på frost til de mærkes faste.
  5. Rul dem runde og dyp dem i ægte mørk chokolade, som er tempereret over vandbad.
  6. Pynt til sidst med chokolade krymmel og Crispearls Salted Caramel.

Tips

Denne opskrift på Danmarks bedste romkugler er den originale opskrift, der vandt konkurrencen i 2018. Den har en klassisk chokoladesmag toppet med lidt saltkaramel.

Du kan dog sagtens tilsætte ekstra smag til dine romkugler som for eksempel appelsin, kaffe, lakrids eller lime.

Kuglerne kan desuden overtrækkes med hvid, lys eller mørk chokolade - afhængig af din favorit.

Historien om romkuglerne fra Nørre Aaby

Det dengang lille fynske bageri, Nørre Aaby Bageri, vandt som sagt i 2018 førstepladsen ved konkurrencen ”Danmarks bedste romkugle” ved fødevaremessen Foodexpo i Herning.

Derefter gik det stærkt – alle ville smage den bedste romkugle i landet.

De har nu solgt mere end 3.000.000 romkugler og de eftertragtede kugler sendes hver dag ud til over 200 forhandlere i hele landet.

Væksten og efterspørgslen resulterede i, at det lille bageri var nødt til at gentænke hele deres forretningskoncept.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda

    september 18, 2022 at 5:28 pm

    Normalt kan jeg ikke lide romkugler, men disse vil jeg prøve at lave.

    Svar
  2. Sten

    marts 13, 2021 at 5:14 pm

    Uhh det er lige noget for kaffeklubben 👍

    Svar
  3. Marianne

    marts 13, 2021 at 5:13 pm

    De må laves 😍

    Svar
  4. Hanne

    marts 13, 2021 at 5:13 pm

    Nej tak 🤢 jeg er nok den eneste der ikke kan lide nutella 😷

    Svar
  5. Rasmus

    marts 13, 2021 at 5:11 pm

    siger at de feder ikke fordi nutella er jo lavet af nødder 😍

    Svar
  6. Majbrit

    marts 13, 2021 at 5:11 pm

    uhm de ser lækre ud 😋

    Svar
  7. Käthe

    marts 13, 2021 at 5:10 pm

    Lyder herligt. Tør ikke lave dem, for jeg spiser dem bare i løbet af nul komma dut 😊

    Svar
  8. Sascha

    marts 13, 2021 at 7:30 am

    opgradering af de hjemmelavede romkugler😋

    Svar
  9. Jens Holm Møller

    juli 30, 2019 at 10:57 am

    Opskriften på romkugler.
    Arbejdede i bageri for mange år siden, jeg tror bagermesteren ville vende sig i sin grav mere en en gang hvis han hørte at der var brugt nutella.
    Vigtigt er det også at der ikke må bruges wienerbrød med rosiner.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required