Røget laks er ofte at finde på vores frokostbord. Her kan du blandt andet se forskellene på opdrættede laks og vildtlaks og læse fakta.
Røget laks er en fast bestanddel på påskebordet og til julefrokosten. Men mange nyder den også til almindelige hverdagsfrokost.
Når man spiser meget røget laks, bemærker man også, at der er forskelle på smag, duft og struktur.
Og så kan vi købe laks fra alle mulige lande, som er opdrættede eller fanget som vildtlaks.
Så hvad skal man egentlig købe for at få en god kvalitet? Og er der forskel på sundheden i forhold til fersk laks, som vi griller eller damper? Det og meget andet får du svar på her.
Se også disse opskrifter og artikler:
- Fladbrød med røget laks
- Opskrifter med røget laks - forret, frokost og middag
- Forret med røget laks på rugbrødschips med avocado
- Røget laks med spidskål
- Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips
Hvor kommer laksen fra?
Laks lever i elve, floder og vandløb, men ofte vil det være opdrættede laks, vi køber i supermarkeder.
Opdrættede laks lever i bure i vandet i såkaldte hav- eller dambrug.
Når producenterne reklamerer med røget laks af fjordlaks, betyder det ikke nødvendigvis, at laksen lever vildt i i de norske fjorde. De kan blot komme fra bure i fjorden.
Udover røget laks fra Norge kan vi også købe blandt andet færøske, canadiske, skotske og danske. Der findes nemlig laksefarme herhjemme, hvor laksene opdrættes indenfor i tanke.
Når du skal købe røget laks, kan du vælge mellem økologiske, opdrættede og vilde laks. Hvad det er, fremgår af pakkens varedeklaration.
Er vilde laks bedre end opdrættede?
Der er ikke et entydigt svar på, om det ene er bedre end det andet. Den romantiske ide om at vilde dyr smager bedre og er sundere end opdrættede, er ikke så entydig, når det gælder fisk.
Da vores hav og floder er forurenede, har vilde laks fra Østersøen et særligt højt indhold af giftstoffet dioxin i følge Sundhedsstyrelsen.
I begrænsede mængder er det ikke farligt. Men hvis vi gennem længere tid spiser dioxinholdig mad som røget vildtlaks, kan det give hormonforstyrrelser og være kræftfremkaldende.
Indholdet af dioxin er ikke så høj i opdrættede laks. Til gengæld er der andre faktorer, som spiller ind.
For eksempel tilsættes astaxanthin i foderet for at få den flotte, røde farve. Vildtlevende laks får automatisk farven fra naturlig antioxidant gennem deres kost.
Der er også faktorer som dyrevelfærd, sygdomme og bæredygtighed, der ifølge miljøforeninger er problematiske. Men så kan man heldigvis købe økologisk opdrættede laks - eller sørge for at købe bæredygtige fisk.
Når alt det her er sagt, så er laks stadig sund spise. Det er en fed fisk med masser af D-vitaminer og Omega-3 fedtsyrer.
Røget laks - er de lige så sunde som ferske?
Generelt er fede fisk sund spise, men fersk laks indeholder flere vitaminer og Omega-3 fedtsyrer end røgede.
På DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk kan man se, at der er dobbelt så mange D-vitaminer i en fersk laks fra Atlanterhavet , end der er i en røget atlanterhavslaks.
En test fra 2017 som Forbrugerrådet lavede, viste, at de opdrættede laks i testen ofte indeholdt flere Omega-3 fedtsyrer end vilde laks.
Til gengæld havde de vilde laks mere af den sunde Omega-3, som blandt andet kan forebygge hjerte-karsygdomme.
Forskellen på varmrøget og koldrøget
Varmrøget laks har en kraftigere smag end koldrøget, og de to typer laks har en meget forskellig konsistens.
Den koldrøget er mere fast i konsistensen end den varmrøget, hvis kød minder mere om bagt eller grillet laks.
Forskellen på de to metoder handler om temperatur og tid, når man ryger dem.
Ifølge Rørvig Fisk & Røgeri bliver varmrøget laks røget ved 65 grader i halvanden time. Den koldrøget laks ryges ved 20-22 grader i et helt døgn.
Del dine ideer og tanker med os andre her: