• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Røde pølser: Hvor kommer de røde pølsers farve fra?

Røde pølser: Hvor kommer de røde pølsers farve fra?

Røde pølser
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 26. marts 2021 - Udgivet: 26. marts 2021

Røde pølser er så dansk som trestjernet salami. Begge er farvet med samme farvestof. Men hvad er det? Og hvad er historien bag?

Oversigt over indhold
  • Røde pølser er så dansk som trestjernet salami. Begge er farvet med samme farvestof. Men hvad er det? Og hvad er historien bag?
  • Den røde farve piftes op med frø fra en busk
  • Historien bag vores røde pølser
  • Kommentarer

Røde pølser er så dansk, som det overhovedet kan blive. Vi er nemlig de eneste i verden, som spiser pølser med knaldrødt skind.

Nogen elsker det, andre bryder sig ikke om farven, for det er jo et E-numre og E-numre er syntetiske. Eller hvad?

Svaret er nej. Den røde farve i pølserne er taget direkte fra naturens verden. Det er nemlig udvundet af skjoldlus, cochenillelus, som lever på kaktusser i Syd- og Mellemamerika og på Gran Canaria.

Skjoldlusene indeholder det røde farvestof carmin, eller cochenille, der har E-nummeret E120. Farvestoffet frigøres, når vi tørrer og knuser lusene.

Og det er altså dette farvestof, som farver skindet på vores røde pølser. Men det er ikke kun pølserne, der farves med carmin. Også læbestift, slik og tøj kan gøres knaldrøde ved hjælp af lusenes farve.

Den røde farve piftes op med frø fra en busk

Udover farvestoffet fra skjoldlus er der ofte endnu et farvestof i røde pølser: E160b. Det stammer fra busken Annatto. Buskens frø indeholder nemlig et orangerødt farvestof.

De røde hotdog-pølser fra henholdsvis Gøl og Steff Houlberg indeholder således både farvestof fra Annattobuskens frø, E160b, og fra skjoldlus, E120. Det samme gør i øvrigt den klassiske 3-stjernet salami.

Det er ikke altid, at man kan se farvestoffet fra skjoldlus på ingredienslisten, hvis man spejder efter et E-nummer.

I stedet vil det være opført som carmin. Det ses blandt andet på Haribos Matador Mix og Click Mix' ingrediensliste.

Historien bag vores røde pølser

Der er ikke et entydigt svar på, hvem der opfandt de klassisk danske røde pølser, men vi skal tilbage til midten af 1800-tallet for at finde en forklaring.

Her begyndte en pølsemager i Wien at hælde rødt farvestof i sit pølseskind for at give dem et flottere udseende. Navnet var wienerpølser.

Herfra nåede ideen til Tyskland og siden til Danmark i 1930'erne, hvor slagtere i Kødbyen gav den gas med farvestoffet til daggamle pølser, som kunderne vidste, at de var billige og ikke helt nye.

Wienerpølsen i Tyskland og Østrig mistede sin røde farve med tiden, men vi beholdt den i Danmark.

Hvis du er glad for røde pølser, kan du også læse denne fakta-artikel: Sådan skal pølserne koges.

Se flere opskrifter:

  • Svensk pølseret - nem opskrift med pølser, løg og kartofler
  • Forloren pindsvin - opskrift på en klassiker fra 1970erne
  • Pølsegryde - børnevenlig gryde med pølser og pasta

Kilder: 3-stjernet.dk, Kemiifokus.dk, Goel.dk, Danish Crown m.fl.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Flemming Danielsen

    marts 27, 2021 at 10:43 am

    Hej. Jeg så et program på TV (tror det var 1976 eller deromkring) om kemi. Der nævnte de at i Wien begyndte slagterne at dyppe de usolgte pølser i rød farve når butikken lukkede. Så skulle alle kunne se at de var fra dagen før. De som ikke var farvet var altså ferske. Lyder besnærende som en form for datomærkning.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her