• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Riesling

Riesling

Riesling
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  6. december 2021 - Udgivet:  4. december 2021

Riesling er en hvid drue med masser af muligheder. Den har en høj syrlighed og kan lave både tørre og søde vine med masser af blomst og frugt.

Riesling er en hvid drue, der kan give meget forskellige hvidvine, der spænder fra det knastørre til det meget søde.

Kendetegnet for druen er dens friske og aromatiske frugt- og blomster profil og dens høje syre.

Druen er stadig mere populær på grund af dens stringente og lækre smag, der på fornem vis afspejler dens oprindelsessted, det såkaldte terroir.

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb

Køligt og solrigt klima

Riesling er en drue, der vokser bedst i køligere klima.

Den vokser derfor godt i Tyskland, hvor den er en af de mest kendte druer. Særligt områderne Mosel, Rheingau og Pfalz er kendt for at producere Riesling af høj kvalitet.

Alsace i Frankrig er også kendt for deres fremragende Riesling med adskillige Grand Cru vingårde. Desuden produceres vine på Riesling også i sydlige Australien.

Smag og aroma

Riesling er en vin med en høj syrlighed og med en stor variation.

Sødmeindholdet spænder fra knastør til meget sød afhængig af, hvor og hvordan vinen er lavet. På sammen måde kan vinen gå fra at være frisk og sprød til fyldig og tung.

Laves vinen på netop modnede druer, har den friske noter af citrus, hvide blomster samt grønne frugter som æble og pærer.

Laves vinen derimod på meget modne druer, ændrer den karakter og får i stedet noter af stenfrugter som fersken og abrikos, tropiske frugter som mango og ananas og sommetider sågar tørrede frugter.

Noter fra det blomsteragtige som jasminblomst og honning, over det mere krydrede og helt til petroleum kan findes i Riesling.

Ædelråd - Botritys

Rieslingdruen er modtagelig for den såkaldte ædelråd også kaldet botritys. Ædelråd skyldes en svamp, der angriber druerne under særlige forhold, nemlig når det er fugtigt og vindstille.

Selvom råd sjældent er eftertragtet, så er lige præcis ædelråd meget eftertragtet blandt vinbønder.

Svampen medfører, at vand fordamper fra druerne, så frugtsukkeret koncentreres. De halvt indtørrede, søde og koncentrerede druer, giver søde vine med en kompleks smag.

Udover Riesling er Sauternes også kendt for at være lavet på druer med ædelråd.

Velegnet til lagring

En andet særlig egenskab Riesling har, er dens evne til at kunne lagres.

De fleste hvidvine laves til at skulle drikkes unge, mens de har deres frugtige og friske egenskaber.

Kvalitets Riesling kan dog udvikle sig positivt under lagring. Den høje syre bevarer vinens friskhed samtidig med, at der kan udvikles komplekse noter af honning og petroleum under lagring.

Riesling og mad

Den friske syrlighed og de frugtige aromaer gør Riesling til en vin, der passer til mange forskellige retter.

Den store variation indenfor Riesling giver mange muligheder, afhængig af om den er tør eller sød og hvilke noter, der er dominerende.

En halvtør Riesling er skøn til det krydrede indiske eller asiatiske køkken, da vine med lidt sødme fungerer godt til stærk mad.

Riesling kan også sagtens nydes alene som aperitif eller de søde varianter som dessert.

Smag på vinen og brug din intuition til at fornemme, hvad du har lyst til at spise til netop den specifikke vin.

Læs mere om hvordan du parrer mad og vin her:

Sådan vælger du den bedste vin til maden

Få mere viden om vin i disse artikler:

  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
  • Amarone – italiensk vin på tørrede druer
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her