Rejeost er en elsket klassiker, der indeholder både rejer og ost. Men hvor mange rejer er der i og hvad med tilsætningsstoffer?
Rejeost fra Buko produceres i dag af Arla Foods. Med en historie der går tilbage til 1932, har smelteosten med rejer været en klassiker i de danske hjem igennem generationer.
Hvordan man fandt på at komme rejer i en smøreost er lidt af et mysterium, men faktum er at danskerne har elsket kombinationen lige siden den så dagens lys.
Men hvor mange rejer er der egentligt i rejeosten, og hvad består den ellers af?
Er der rejer i rejeost?
Skulle du være i tvivl, så er der rent faktisk rejer i rejeosten.
Indholdet af kogte rejer i Buko rejeost er 10%.
Selvom rejerne kan se lidt små og gnallede ud, så skulle det efter sigende være hele rejer, der anvendes i osten, i hvert fald når de kommes i ostemassen.
Hos Arla kommes de hele rejer i kogende ost, og den proces kan godt ændre lidt på rejens udseende, så de ikke ligner almindelige optøede rejer samtidig med, at de kan tabe lidt af deres vægt til osten.
Ingredienser i rejeost
I rejeost fra Buko er hovedingrediensen ost, hvorefter rejer er den ingrediens, der er næstmest af.
Osten hakkes og smeltes og blandes derefter med blandt andet smeltesalt, der forhindrer osten i at blive fast ved afkøling. Dette gøres ved at smeltesaltet opløser calcium i osten, der ellers sørger for at osten er fast.
Ud over ost, rejer og smeltesalt er der tilsat smør, vallepermeatpulver, skummetmælkspulver og surhedsregulerende middel til rejeost.
Selvom rejeost umiddelbart kan virke som et lidt kunstigt produkt, så finder du altså hverken stabilisatorer, konserveringsmidler, aroma eller farvestoffer i produktet.
Se den fulde liste over ingredienser i Buko rejeost her:
Ingredienser:
Ost, vand, kogte rejer 10% (rejer, salt), smør, smeltesalt (E339), vallepermeatpulver (mælk), skummetmælkspulver, surhedsregulerende middel (E330).
Færre kalorier end skiveost
Indholdet af kalorier i rejeost er 229 kcal per 100 gram.
Sammenligner man dette med kalorieindholdet i en almindelig skiveost eller fast ost, er der faktisk lidt kalorier at spare i rejeosten.
En skiveost indeholder nemlig typisk omkring 320 kcal, altså 100 kcal mere per 100 gram ost.
Man skal selvfølgelig være opmærksom på mængden af ost, man kommer på brødet. Kommer du et ordenligt lag rejeost på brødet i forhold til en tynd skive fast ost, så er der ingen kalorier sparret.
Light udgave med færre kalorier og rejer
Vil du spare på kalorierne, er der også kommet en rejeost i light-udgave med 8% fedt i stedet for 17% fedt i originalen.
Men hvor mange kalorier sparer man egentligt?
I light udgaven er der 165 kcal per 100 gram, altså 64 kcal mindre per 100 gram rejeost.
Der er dog ikke kun sparet på kalorierne i light-udgaven, men også på mængden af rejer. Light-udgaven indeholder nemlig kun 8% rejer.
Desuden er rejerne her også grofthakkede i modsætning til de hele rejer i original-udgaven.
Bortset fra de færre rejer indeholder de to udgaver af rejeost, de samme ingredienser om end mængden kan være justeret en smule.
Se næringsindhold for Buko rejeost orginal og light her:
Næringsindhold 100 gram | Buko rejeost | Buko rejeost light |
Energi, kcal | 229 | 165 |
Fedt, gram | 17 | 8 |
- heraf mættet fedt, gram | 11 | 4,9 |
Kulhydrat, gram | 2,4 | 3,9 |
- heraf sukkerarter, gram | 2,3 | 3,8 |
Protein, gram | 16 | 18 |
Salt, gram | 3 | 3,1 |
Kilder: arla.dk
Få mere viden om fødevarer i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: