Min opskrift på pund til pund kage, der er en super nem kage. Her lavet med citron, og navnet på kagen skyldes den ens mængde af ingredienser i dejen.
Pund til pund kage er en klassisk kage fra mormors køkken, og navnet har en ret logisk forklaring.
I gamle dage bagte man ofte store bradepandekager ude på blandt andet gårdene, og det krævede selvfølgelig en større mængde ingredienser.
Helt konkret var eksempelvis et pund hvedemel, hvilket svarer til et halvt kilo.
Men en pund til pund kage består også af samme mængde smør, sukker og æg, og deraf navnet.
Der er simpelthen samme mængde mel, æg, sukker og smør i en pund til pund kage, så det er forklaringen på det lidt løjerlige navn til kagen.
Her har jeg skaleret mængden af de enkelte ingredienser ned, så det passer til en mere almindelig kage, men altså selvfølgelig stadig med samme mængde af de enkelte ingredienser.
Opskriften giver kage nok til 8-10 personer.
Her kan du også se min opskrift på den bedste sandkage.
Ingredienser til pund til pund kage
200 gram hvedemel
10 gram bagepulver
5 gram natron
En knivspids salt
200 gram meget blødt smør
200 gram bagesukker
200 gram æg (4 stk.)
1 økologisk citron
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Hvedemel vejes af i en skål sammen med bagepulver, natron og en smule salt. Røres sammen.
- I en anden skål røres meget blødt smør sammen med bagesukker. Rør det luftigt, og du kan eventuelt blødgøre smørret i mikroovn, men det må ikke smelte.
- Derefter røres æggene i et ad gangen, så det bliver virkelig luftigt. Det er vigtigt, at det netop er meget luftigt!
- Vend hvedemelsblandingen i, og dejen samles helt.
- Til sidst rives skallen på en citron i (uden det bitre hvide) og kommes ved sammen med saften fra citronen, som presses i.
- Beklæd et ildfast fad eller bradepande med bagepapir. Jeg plejer at bage denne pund til pund kage i et fad, der er cirka 20 gange 30 centimeter.
- Fordel dejen jævnt i fadet og bag pund til pund kagen i cirka 40 minutter midt i ovnen. Prik i den for at mærke om den gennembagt, og giv den ellers nogle minutter mere. Bagetiden er vejledende, for den afhænger naturligvis af varmen i din ovn.
Lad kagen køle af inden du skærer den ud.
Kage falder sammen?
En pund til pund kage er meget nem at bage, men du kan være uheldig, at kagen alligevel falder lidt sammen.
Det betyder ikke noget for smagen, men det er selvfølgelig bedst at undgå.
Årsagen kan være flere forskellige ting. En af de klassiske fejl er, at æggene er for kolde, og det kan altså medføre, at kagen falder sammen på midten.
Derfor skal du tage æggene ud af køleskabet i god tid før du rører dejen sammen.
En anden klassisk fejl er, at man åbner ovnlågen. Stil din pund til pund kage ind i ovnen, og lad den have fred mens den bager. Eller kig ind gennem glaslågen i ovnen.
Ved at åbne lågen øger du risikoen for at kagen falder sammen.
Endelig skal du heller ikke røre dejen for meget. Den skal ikke piskes. Følg opskriften nøje, og vend melet i til sidst, men uden at røre det mere sammen end højst nødvendigt.
Med disse råd burde du undgå at kagen falder sammen.
Se også mine opskrifter på:
Silvana Carillo
Hej Holger. Hvis jeg vil bage pund til pund kagen med citron i en 3 liters brødform kan jeg så justere mængden til 250 g af hver,samt tilsætte 100 g marcipan samt birkes? Skal der også justeres på bagepulver og natron? Samt ekstra bagetid? På forhånd tak. Mvh Silvana.
Majken
Forstår ikke helt man ikke skal røre for meget men der står den skal røres meget luftig 🤔
Den ser god ud 😋