Patatas Bravas er en lækker spansk tapas-anretning, der består af stegte, sprøde kartofler vendt med en krydret paprika-tomatsovs.
Patatas Bravas er en klassiker i det spanske køkken, ordet betyder krydrede kartofler, og det er, hvad det er: Ristede, sprøde kartoffeltern serveres med en skøn paprika-tomatsovs.
Det er enkelt, og det er godt. Server retten med en masse andre tapas-retter, eller brug den som tilbehør.
Uanset, hvad du vælger, så kan jeg garantere for, at den vækker glæde. Og mange vil nok sende en tanke til deres ferie i Spanien, når de smager den.
Opskrift på spanske Patatas Bravas
Patatas Brava
Ingredienser
Kartofler
- 4 bagekartofler - i store tern
- 0,5 dl olivenolie
- 2 tsk paprika
- 1 tsk groft salt
Tomatsovs
- 1 løg - hakket
- 3 fed hvidløg - finthakket
- 1 spsk olivenolie
- 1 dåse flåede tomater
- 1-2 dl hønsebouillon
- 0,5 tsk chiliflager
- 1 tsk sød paprika
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk sukker
- 1-2 spsk hvidvinseddike
- salt og friskkværnet peber
Til serveringen
- chilimayonnaise
- persille - hakket
Sådan gør du
Stegte kartofler
- Skræl bagekartoflerne og skær dem i store tern.
- Kog dem i syv minutter, hæld dem i et dørslag og lad dem dryppe af. Kom dem derefter i køleskabet, imens du tilbereder tomatsovsen.
- Når kartoffelternene er kølet lidt ned, skal de steges i rigelig olivenolie på en pande. Skru op for medium til høj varme, kom kartoflerne på panden med den opvarmede olie og steg dem, til de er sprøde.
- De sidste fem minutter drysser du salt og paprika ud over kartoflerne og rører rundt.
Tomatsovs
- Hak løg og hvidløgsfed.
- Varm olie i en gryde og steg løg, til de er klare. Tilsæt nu chiliflager, hvidløg og de to slags paprika. Rør rundt og steg det hele et par minutter til.
- Tilsæt en dåse flåede tomater, 1-2 dl. hønsebouillon samt sukker, og lad saucen simre i 20 minutter, imens du steger kartoflerne.
- Smag til med eddike, salt og peber. Eventuelt også lidt citronsaft. Og blend nu sovsen hurtigt.
Servering
- Kom de sprøde kartofler i et fad eller en flad skål, hæld noget af tomatsovsen ud over. Dryp lidt chilimayonnaise henover og drys til sidst med lidt hakket persille. Nu er dine Patatas Bravas klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tip
Du kan vælge at krydre saucen til Patatas Bravas mere, så der kommer fuld smæk på smagen. Hæld for eksempel tabasco eller en stærk chilisauce i saucen, før den simrer.
Jeg må sige, at jeg er rundhåndet med olien til netop denne ret, da det ikke dur, at kartoflerne hænger fast i panden.
Du kan selvfølgelig bruge mindre olie, men det gør det lidt sværere at få en sprød skorpe.
Se andre spanske tapas-retter:
Anders Jensen
Kartoflerne skal være HELT kolde for at få et godt resultat.