Papaya ser relativ kedelig ud på overfladen, men når man skærer den over, åbenbarer der sig de smukkeste farver. Og så er de små, sorte frø sunde.
Papaya er en enestående frugt. Sød og mild i smagen, blød konsistens og duftende.
Herhjemme må vi ofte nøjes med små, umodne frugter, der har været gennem en lang rejse for at nå til vores grønthandlere og supermarkeder.
Men i de tropiske egne, hvor papayen gror på palmer, bliver de store som honningmeloner og herligt søde. Faktisk kan de blive op til 40 centimeter lange.
Papaya gror typisk i Afrika, Thailand, Indien, Mexico og Sydamerika. De modne frugter bruges til juice og desserter, de umodne på linje med en grøntsag. Her vil du kunne finde papaya-tern i mange varme retter.
Det er den for dyr til her i Danmark, hvor den til gengæld kan være stjernen i en god frugtsalat med råcreme eller den søde del i en asiatisk nudelsalat.
Se også: Sådan ser du om en avocado er moden (og sådan modner du den hurtigt)
Næringsindhold
Frugterne indeholder A, B og C-vitaminer. Og de har et højt indhold af kostfibre, jern, calcium, magnesium og folinsyre. Her ser du energifordelingen for 100 gram ifølge DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk.
Energi: 197 kJ/47 kcal.
Proteiner: 0,7 gram.
Kulhydrater: 9,4 gram.
Fedt: 0,3 gram.
Anvendelse
Først og fremmest skal du vide, hvad du ikke kan bruge frugten til: Fromager og andre desserter med husblas i. Papayaen har nemlig et enzym, der nedbryder gelantinen, nøjagtigt lige som ananas-saft gør.
Dette enzym kan til gengæld være en fordel, hvis du skal mørne kød hurtigt.
Frugterne er lækre i smoothies, hvor de kan erstatte bananen, fordi de giver en sød smag og en cremet konsistens. Her vil det være nødvendigt at tilsætte lime- eller citronsaft, da den modne papaya er meget sød.
De rå skiver eller tern er også lækkert og sundt tilbehør til is, i yoghurt, skyr og i grød som chiagrød.
Papayaer er et hit i salater og salsaer. Især er den skøn i en stærk salsa til fede fisk som laks, fordi dens søde, milde smag er god at mikse med syrlige og stærke krydderier og grøntsager. Prøv den lækre papayasalat.
Se også: Bananfluer - slip af med dem med denne fælde
De små, sunde kerner
Når du skærer en papaya over på midten, vil du typisk fjerne de små, sorte, glinsende kerner med en ske og smide dem i skraldespanden. Men tøv en kende.
De små kerner smager ikke ligefrem godt, i modsætning til frugtkødet er de nemlig ret pebret i smagen, men de er virkelig sunde i moderate mængder.
Kernernes indhold af antioxydanter skulle være gode for leveren, nyrerne, fordøjelsen og virke antiinflammatoriske.
De skal helst vaskes fri fra den gele, der omgiver dem, før du får fuld udbytte af dem.
Bagefter tørrer du dem på et viskestykke og knuser dem i en morter og voila: Du har et hjemmelavet og sundt alternativ til stødt peber.
Se også: Eksotiske frugter - 10 vi kan li' og som bør smages
Opbevaring
Lige som med bananer kan papayaer nemt få stød og blive mørke under skrællen. Det forringer heldigvis ikke smagen, men vær alligevel lidt nænsom, når du pakker indkøbsposen.
Papaya skal helst ikke opbevares i køleskabet, så forsvinder lidt af den dejlige smag.
I stuetemperatur kan den holde sig tre-fire dage, alt efter hvor moden den er.
Papayaen er først rigtig moden og spiseklar, når den er gul-orange udenpå.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: