• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Papaya - frugten der gemmer på en overraskelse

Papaya - frugten der gemmer på en overraskelse

papaya frugt
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  1. november 2023 - Udgivet:  13. maj 2020

Indhold

  1. Papaya ser relativ kedelig ud på overfladen, men når man skærer den over, åbenbarer der sig de smukkeste farver. Og så er de små, sorte frø sunde.
  2. Næringsindhold
  3. Anvendelse
  4. De små, sunde kerner
  5. Opbevaring

Papaya ser relativ kedelig ud på overfladen, men når man skærer den over, åbenbarer der sig de smukkeste farver. Og så er de små, sorte frø sunde.

Papaya er en enestående frugt. Sød og mild i smagen, blød konsistens og duftende.

Herhjemme må vi ofte nøjes med små, umodne frugter, der har været gennem en lang rejse for at nå til vores grønthandlere og supermarkeder.

Men i de tropiske egne, hvor papayen gror på palmer, bliver de store som honningmeloner og herligt søde. Faktisk kan de blive op til 40 centimeter lange.

Papaya gror typisk i Afrika, Thailand, Indien, Mexico og Sydamerika. De modne frugter bruges til juice og desserter, de umodne på linje med en grøntsag. Her vil du kunne finde papaya-tern i mange varme retter.

Det er den for dyr til her i Danmark, hvor den til gengæld kan være stjernen i en god frugtsalat med råcreme eller den søde del i en asiatisk nudelsalat.

Næringsindhold

Frugterne indeholder A, B og C-vitaminer. Og de har et højt indhold af kostfibre, jern, calcium, magnesium og folinsyre. Her ser du energifordelingen for 100 gram ifølge DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk.

Energi: 197 kJ/47 kcal.

Proteiner: 0,7 gram.

Kulhydrater: 9,4 gram.

Fedt: 0,3 gram.

Anvendelse

Først og fremmest skal du vide, hvad du ikke kan bruge frugten til: Fromager og andre desserter med husblas i. Papayaen har nemlig et enzym, der nedbryder gelantinen, nøjagtigt lige som ananas-saft gør.

Dette enzym kan til gengæld være en fordel, hvis du skal mørne kød hurtigt.

Frugterne er lækre i smoothies, hvor de kan erstatte bananen, fordi de giver en sød smag og en cremet konsistens. Her vil det være nødvendigt at tilsætte lime- eller citronsaft, da den modne papaya er meget sød.

De rå skiver eller tern er også lækkert og sundt tilbehør til is, i yoghurt, skyr og i grød som chiagrød.

Papayaer er et hit i salater og salsaer. Især er den skøn i en stærk salsa til fede fisk som laks, fordi dens søde, milde smag er god at mikse med syrlige og stærke krydderier og grøntsager. Prøv den lækre papayasalat.

De små, sunde kerner

Når du skærer en papaya over på midten, vil du typisk fjerne de små, sorte, glinsende kerner med en ske og smide dem i skraldespanden. Men tøv en kende.

De små kerner smager ikke ligefrem godt, i modsætning til frugtkødet er de nemlig ret pebret i smagen, men de er virkelig sunde i moderate mængder.

Kernernes indhold af antioxydanter skulle være gode for leveren, nyrerne, fordøjelsen og virke antiinflammatoriske.

De skal helst vaskes fri fra den gele, der omgiver dem, før du får fuld udbytte af dem.

Bagefter tørrer du dem på et viskestykke og knuser dem i en morter og voila: Du har et hjemmelavet og sundt alternativ til stødt peber.

Opbevaring

Lige som med bananer kan papayaer nemt få stød og blive mørke under skrællen. Det forringer heldigvis ikke smagen, men vær alligevel lidt nænsom, når du pakker indkøbsposen.

Papaya skal helst ikke opbevares i køleskabet, så forsvinder lidt af den dejlige smag.

I stuetemperatur kan den holde sig tre-fire dage, alt efter hvor moden den er.

Papayaen er først rigtig moden og spiseklar, når den er gul-orange udenpå.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her