Papayasalat er den perfekte salat til thailandsk mad. Du får det søde fra papayafrugt, det syrlige fra lime og sprødhed fra ristede peanuts.
Papayasalat er en thailandsk salat, som giver en smagseksplosion af syrlighed, sødme og umami.
Salaten laves traditionelt af grønne papayaer, men da de er svære at få i Danmark, kan vi sagtens bruge de modne, røde.
Salaten er hurtig at lave, men den får en endnu bedre smag, når grøntsagerne og frugten får lov at trække i dressingen. Så du kan altså sagtens lave den flere timer før servering.
Opskrift på papayasalat
Ingredienser
- 2 stk papaya tynde skiver
- 3 stk gulerødder skrællede, i skiver
- 4 stk forårsløg tynde ringe el. hakkede
- 0,5 stk peberfrugt grøn el. rød, i tynde skiver
- 150 gram bønner hurtigt opkog, små stykker
- 10 stk cherrytomater kvarte
- 1 håndfuld peanuts el. cashew, hakkede
Dressing
- 3 spsk fiskesauce
- 2 dl brun farin
- 2 stk lime saften
- 3 stk hvidløg finthakkede
- 1 stk chili finthakkede
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Dressing/marinade
- Stød chili og hvidløg i en morter - eller hak dem fint.
- Bland dem med fiskeolie, sukker og saften fra en til to limefrugter. Smag til og tilføj evt. salt og peber.
Papayasalat
- Skær bønnerne i små stykker og giv dem et hurtigt opkog, max. to minutter.
- Hæld dem i en sigte og skyl over med koldt vand.
- Rist peanuts på panden i 2-3 minutter, hak dem groft.
- Skær papayen i tynde skiver eller strimler, hak forårsløgene groft, snit en halv peberfrugt i strimler og skær cherrytomaterne i kvarte eller halve.
- Bland frugt og grøntsager med marinaden. Top op med de hakkede peanuts og server salaten med det samme eller sæt på køl en times tid.
Næringsindhold
Noter
Papayasalat kan også laves med rødløg i stedet for forårsløg. Du kan selvfølgelig tilsætte alle mulige grøntsager, som du vil.
Men behold endelig bønnerne, for de giver et godt modspil til papayafrugten og marinaden.